Dierenleed in 'Bobo's in the Bush'

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

De tweede serie afleveringen van 'Bobo's in the Bush' roept veel verontwaardiging op bij De Dierenbescherming en de SP. Beide organisaties hebben laten weten dat ze de wijze waarop het programma met dieren omgaat onacceptabel vinden. Scènes waarin de deelnemers een biggetje en een vis moeten doden vinden ze een schande en ze eisen dat de aflevering van volgende week gecensureerd wordt.

"Het is smakeloos dat zoiets gebracht wordt alsof het normaal is", zegt directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming. SP-kamerlid Krista van Velzen vindt het eigenlijk strafbaar: "Als dit in Nederland gebeurd zou zijn, zou het een overtreding van de wet geweest zijn. Het is immers verboden om dieren op brute wijze en pijnlijke wijze te doden. Maar Yorin schaamt zich er niet voor dit open en bloot op TV te vertonen".

Het programma 'Bobo's in the Bush' stuurt tien enigszins bekende Nederlands de jungle in om met elkaar te overleven. Hun avonturen worden met een camera gevolgd, terwijl ze allerlei opdrachten uit moeten voeren.

In de eerste aflevering was al te zien hoe twee van de deelnemers, Anouk van Nes en Cindy Pielstroom, er tien minuten over deden een vis te doden. In volgende aflevering is te 'zien' hoe Mental Theo met een spies een jong varken gaat doden. Volgens de persvoorlichter van de Holland Media Groep (HMG), die verantwoordelijk is voor het programma is het echter niet direct in beeld te zien: "Nou ja, je hoort het alleen maar. We laten het doden niet zien".

"Onze kandidaten sliepen bij een stam en die doden iedere avond voordat ze gaan eten een varken, als een soort ritueel. Het is dus niet zo dat zij het varken moesten doden om te kunnen eten", zegt de woordvoerder. "We hebben de promo's op televisie al aangepast door ze niet meer overdag uit te zenden."

"Maar zulke reacties kunnen we nooit vermijden. Deze mensen vinden alles wat je dieren aandoet erg, maar dat is het survival instinct wat onze kandidaten moesten leren". Yorin weet nog niet wat voor verdere stappen de SP en de Dierenbescherming gaan nemen.