Britten doden kankercellen met rood licht

MeTaL-NL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britse Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontdekt om kankercellen te lijf te gaan. In de gangbare therapie, worden cellen vernietigd met lichtstralen, maar daarvoor is vrij veel zuurstof nodig. En die is er niet in kankercellen.

De nieuwe methode gebruikt als "brandstof" een plantaardig hormoon en werkt met rood licht en blauwe kleurstof. Eerst worden de kankercellen behandeld met een blauwe kleurstof. De kleurstof wordt samen met het plantenhormoon chemisch "geladen" als reactie op licht. Het blauwe pigment absorbeert het rode licht om chemische energie over te brengen op het plantenhormoon. Dat valt aan gruizelementen waardoor er vrije radikalen geproduceerd worden, die op hun beurt giftige nevenproducten vormen. En die kunnen de kankercellen doden.

Het onderzoek is verschenen in "Cancer Research" en is kort beschreven op BBC online. BBC zegt dat de methode - in feite een combinatie van ingrediŽnten uit bestaande therapieŽn - in het labo is uitgetest en met resultaat: ongeveer 99 procent van de cellen kon tijdens laboratoriumtesten vernietigd worden.

Omdat er in het hart van tumoren weinig zuurstof is, is het gebruiken van een alternatieve "brandstof" erg handig. Bovendien zijn de kleurstof en het plantenhormoon naar verluidt niet schadelijk voor de mens, zodat de stap naar een echte klinische therapie iets dichterbij ligt.