FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 februari 2003

"Amerika rekent ook af met Iran en Syrie"

victorv8 had ons geheel vertaald het volgende te melden, waarvoor dank!

De Amerikaanse staatsecretaris John Bolton heeft tijdens besprekeningen met Israelische functionarisen vandaag gezegd dat er geen twijfel bestaat dat de Verenigde Staten Irak zullen aanvallen, en dat het ook nodig zal zijn om daarna iets tegen de dreiging van Syrie, Iran en Noord Korea te doen.

Bolton, staatssecretaris voor defensie en internationale veiligheid, is in Israel voor besprekingen over het voorkomen van verdere verspreiding van massavernietigingswapens.

De IsraŽlische premier Ariel Sharon zei dat Israel ongerust is over de bedreiging van haar veiligheid door buurland Iran. Volgens hem moet ook om dat land worden gedacht, ook al is de aandacht van de VS nu gericht op Irak.

KPN begint SMS via vaste telefoon

gebruiker_onbekend had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Klanten van KPN kunnen binnenkort SMS-berichten versturen via hun vaste telefoon. Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt. Morgen start een proef met de techniek, die begint bij de klanten met netnummer 050 (onder andere de stad Groningen). Om SMS-jes te versturen is wel een speciale telefoon nodig, maar iedereen kan de berichtjes ontvangen, ook de mensen zonder aangepaste telefoon.

De proef in Groningen duurt enkele weken. Daarna wil KPN de dienst samen met andere telecomaanbieders landelijk invoeren.

Bergkamp looft Ajax

Bergkamp laat zich lovend uit over Ajax
Dennis Bergkamp heeft zich lovend uitgelaten over Ajax, hij deed dit tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd van Arsenal tegen Ajax. "Het is een jonge, veelbelovende ploeg, ouderwets eigenlijk, zoals het altijd geweest is. Het ziet er goed uit", aldus de 33-jarige aanvaller van de Gunners over zijn oude club Ajax.

[Vooruitblik] Arsenal - Ajax

Dinsdag is het weer Champions League-avond. Ajax staat op dit moment tweede in pool B. Ze nemen het morgen in Londen op tegen de nummer 1, Arsenal.

Arsenal - Ajax
Dinsdag 18 febrauri 2003

Ajax neemt het morgen op tegen Arsenal, de nummer 1 van de pool. De wedstrijd start om 20:45.

ClubGP
Arsenal24
Ajax24
Valencia22
Roma20

Ajax' eerste wedstrijd in deze ronde werd een gelijkspel in en tegen Valencia (1-1). De tweede werd met 2-1 van Roma in eigen huis gewonnen. Arsenal speelde thuis gelijk tegen Valencia (0-0) en ze wonnen de uitwedstrijd van Roma (3-1).

De laatste competitiewedstrijd van Ajax was tegen FC Groningen. De Amsterdammers behaalden in eigen huis een magere 2-1 overwinning op de Groningers. De doelpunten kwamen van de voet van Van der Meyde en Ibrahimovic.

Arsenal deed het beduidend beter in hun laatste wedstrijd. Zij wonnen in de kwartfinale van de FA met 2-0 van Manchester United. In Old Traffort zorgden Edu en Wiltord voor de doelpunten. Bergkamp, Henry en Gilberto speelden niet mee omdat zij gespaard werden voor het Champions League duel tegen Ajax.

Koeman, de jongste coach in de Champions League, beschouwt Arsenal alseen van de favorieten voor de eindtitel. Hij noemt de balans tussen Engelse en buitenlandse spelers die ze hebben de beste mogelijke stijl.

Ajax zal het in deze ontmoeting moeten stellen zonder Litmanen, Mido en Wamberto moeten stellen. Beide spelers zijn niet fit genoeg om mee te trainen. Ook Maarten Stekelenburg, David Mendes da Silva en Victor Sikora zullen er niet bij zijn. Zij trainen op hun eigen tempo verder in Amsterdam. John O'Brien en Rafael van der Vaart zijn wel meegereids naar Engeland, maar zullen alleen meetrainen en de sfeer proeven. Zij zullen niet aan spelen toe komen.

Bij Arsenal is er weinig last van blessures. Fredrik Ljungberg, die geblesseerd was, zal waarschijnlijk weer terug keren binnen de selectie. Verder zijn ex-Ajaxieden Bergkamp en Kanu in staat om te spelen tegen hun oude club.

Koeman liet nog niks los over de opstelling en de speelwijze. Koeman wilde wel kwijt dat Ajax een fysiek sterke tegenstander treft en dus het duel niet zoveel zullen opzoeken. Verder merkte hij op dat ze het beter zullen gaan doen dan tegen FC Groningen. Verder ziet hij de verdediging van de Londense club als hun zwakste punt.

Op de laatste perconference bestreed Arsenal-coach Wegner de opmerking van Koeman dat Arsenal uit sterker zou zijn dan thuis. Dennis Bergkamp ontkende nogmaals dat hij niet terug wil keren bij Ajax, misschien dat hij nog jaar verder gaat bij Arsenal, maar een nieuwe club zit er niet in voor de inmiddels 33-jarige aanvaller.

Het duel zal onder leiding staan van de Portugees LucŪlio Baptista. Onder leiding van de 37 jarige Portugees won nog nimmer een Nederlandse club. In 1999 speelde Willem II tegen Spartak Moskou gelijk, in 2000 verloor Heerenveen van Olympique Lyon, in 2001 verloor Feyenoord van Bayern Munchen en vorig jaar speelde PSV gelijk tegen Borussia Dortmund. Ajax is de scheidsrechter nog niet eerder tegengekomen.

Bronnen: UEFA, Ajax & Fok!

SchrŲder, mijn held

Go SchrŲder, dat dacht ik te schrijven afgelopen zaterdag. Het verhaalte speelde zich al af in mijn hoofd. Het bleef enkel nog bij uittypen. Totdat diezelfde Duitse bondskanselier het verpestte.

Niet helemaal, maar hij stelde me toch wel een beetje teleur. Waarom was hij nou zo geweldig dan?

Ok, we volgen allemaal het nieuws wel een beetje denk ik en niemand zal de kwestie Irak ontgaan zijn. Alle wereldleiders die voor de oorlog stemmen en er niks verkeerd aan zien. SchrŲder trok zich er echter niks van aan. Hij stemde voor het volk. Het volk dat hem verkozen had, dat hij reprezenteerde, die mening mat hij zich aan. Dat is toch de bedoeling van een volksvertegenwoordiger dacht ik toen ik het hoorde. Dat is het echte werk. Niet het snel veranderen van je plannen als je eenmaal verkozen bent, maar de stem van je kiezers aannemen. Je niks aantrekken van de rest van de wereld, je niet laten omkopen door de argumenten van Powell en je niet laten meeslepen door de rest van de U.N. Als de Duitsers geen oorlog willen, dan willen ze dat niet en dan zou de kandselier daarvoor moeten strijden, dat doet SchrŲder, geweldig!

Ondertussen hoorde ik gisteren dan weer dat ze toch hadden ingestemd met delevering van de raketten. Een goede beslissing in mijn ogen, maar als hij dan toch voor het volk staat, dan is het wel weer jammer dat hij dat nu weer wat afzwakt. Maarja, het blijft een goede kerel.

"Wet burqa" wedstrijden in Iran

Killjoy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Teheran, Iran, gaan de Arabische mannen uit hun bol over de nieuwe entertainmentvorm die in heel de stad populair is geworden: wet burqa wedstrijden. Hierbij worden mooi gevormde dames in burqa's natgespoten zodat de stof helemaal aan het lichaam blijft plakken. Net als in de wet T-shirt wedstrijden uit het westen hebben de "wet-burqa" wedstrijden geldprijzen voor de dames met de mooiste borsten of lekkerste kont.

"Niemand heeft gezegd dat een vrouw in een burqa niet natgespoten mag ronddansen", verteld Mohammed Benradi, die de omstreden wedstrijden organiseert. "Ze zeggen alleen dat de vrouw een burqa moet dragen als ze zich publiekelijk vertoont, en dat doen ze, alleen nu doen ze iets meer voor ons."

Je kan de "wet burqa" wedstrijden vinden op minstens zes verschillende plaatsen in Teheran. Elke avond is er wel een wedstrijd te vinden.

Naar het lijkt is dit bericht niet op waarheid gebaseerd en is het er doorgeglipt tijdens het nieuwsposten. Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.

Toelichting op Idols berichten

Na ons eerste bericht over de Idols geruchten is er heel wat geschreven en gezegd. Over de bronnen van de berichten, over de mediageilheid van mensen die deze berichten brengen, over de mogelijke redenen en tegenargumenten. Dit zijn allemaal dingen die ik onmogelijk kan bespreken in de vorm van nieuwsberichten, maar nu na dit weekend ook Jeroen van Inkel en Irene Moors overtuigd zijn en mij berichten bereiken die juist de oneerlijkheid van dit alles alleen maar bevestigen vind ik het tijd worden om mijn mening te geven. In de vorm van deze mini-column.

[UPDATE]Utrecht heeft stadionkoper


FC Utrecht heeft zijn stadion aan de man weten te brengen.

Vastgoedbelegger Evert Kroon zou 20 miljoen Euro voor de Utrechtse thuishaven over hebben. Utrecht zal net als andere clubs het stadion vervolgens gaan huren. De schuld van 21 miljoen lijkt hiermee grotendeels het hoofd geboden.

17-02-2003 Het bestuur van de subtopper heeft alle hoop nog wel gericht op de gemeente. Maar nu er een tweede belegger is, die § 25 miljoen heeft geboden op het stadion, lijkt de kans dat de gemeente nog zal overgaan tot kopen van het stadion wel erg klein te worden. Maar in ieder geval is hiermee de club gered van een zekere ondergang.

Idols geruchtenstroom stopt niet (Update)

Nadat FOK! vorige week maandag berichtte over de geruchten dat de Idols finale misschien al beslist zou zijn, besteedden diverse media aandacht aan het bericht. Inmiddels schreven dagbladen als de Telegraaf en Volkskrant artikelen over de geruchten, met de uiteindelijke conclusie dat er niets oneerlijks kon worden gevonden. In de Telegraaf wordt onder andere ingegaan op de bezoeken van Irene Moors (RTL4) en Jeroen van Inkel (Radio 538) aan Studio 22 afgelopen weekend, beiden zeggen zij ervan overtuigd te zijn dat alles eerlijk verloopt.

Deze week bereiken FOK! echter nieuwe geruchten. De belangrijkste en meest betrouwbare is dat Hind vorige week een Nederlandstalige single zou hebben opgenomen in de studio van Fluitsma en Van Tijn. Andere geruchten melden ons dat er plannen zijn om een jongensgroep op te richten met onder andere Idols deelnemers Bas, Jim en afgelopen zaterdag afgevallen David. Ook de volgorde van de af te vallen deelnemers, zoals die ook op ons forum werd besproken, schijnt ter discussie te staan.

Update: In een reactie van HMG, zojuist ontvangen door FOK!, zegt HMG dat Hind vorige week niet in de genoemde studio is geweest. Ze stellen daarom ook dat dit gerucht niet klopt.

Disclaimer: FOK! wil bij deze nogmaals benadrukken dat het hier niet om bewezen feiten gaat, maar om geruchten. Ook willen we jullie vragen om gepast te reageren, reacties als 'het interesseert me niet' worden niet gewaardeerd en zullen dan ook worden gewaardeerd met -5 Spam.

NAVO akkoord over hulp aan Turkije

American_Nightmare en Solomon haddenons via de newssubmit het volgende te melden (met dank aan American_Nightmare voor het herschrijven):

Gisteravond laat heeft de NAVO overeenstemming bereikt over defensieve steun aan Turkije met het oog op een oorlog tegen Irak. BelgiŽ en Duitsland hebben hun eis dat de NAVO zich hard zou uitspreken voor een oplossing via de VN onder zware druk moeten laten varen.

De twee landen waren samen met Frankrijk tegen de militaire steun voor Turkije, in de vorm van onder meer Patriot-raketafweer, omdat die te veel vooruit zou lopen op een oorlog. Er is bepaald in het compromis dat het om strikt defensieve hulp gaat.

Frankrijk had geen zitting in het comitť dat het akkoord bereikte. Het akkoord is volgens de VS "een grote stap voorwaarts in de alliantie".

KPN en Dutchtone veranderen naam

Emiel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na de naamsveranderingen van de telecombedrijven Ben, Telfort en Libertel veranderen ook KPN en Dutchtone hun naam. De merknamen KPN Mobile en KPN Telecom zijn begin maart verleden tijd en zullen samengaan onder de naam KPN. Dutchtone wordt eind maart Orange.

KPN Mobile was vanaf maart 2000 de naam van de mobiele activiteiten van KPN. Nu krijgt de bedrijfstak weer gewoon de naam van het moederbedrijf, maar blijft het wel een apart onderdeel van het bedrijf. KPN gaat in de nabije toekomst meer merknamen vervangen.

Dutchtone heeft na enkele malen uitstel eindelijk groen licht van Orange om haar naam te veranderen. "We moesten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen om Orange te mogen heten. Daarom is de operatie al enkele keren uitgesteld," aldus commercieel directeur M. Buitelaar. Het bedrijf stopt miljoenen in de naamsverandering, waarmee het aantal klanten van Orange wereldwijd op 44,4 miljoen bellers in twintig landen komt.

PvdA steunt transporten VS toch

Regelrecht had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De PvdA steunt de militaire transporten die de VS vanaf vandaag via ons land naar de golfregio stuurt. Dat zei leider Wouter Bos vandaag voor een nieuwe dag van de informatie. De partij had eerder laten weten kritisch te zijn over de transporten.

Een verzoek voor het transport van mititairen en militair materiaal kreeg dit weekend de goedkeuring van het demissionaire kabinet. Bos zei het jammer te vinden dat de Amerikanen al begonnen zijn met het verplaatsen van troepen via de Rotterdamse haven. "Maar Nederland kan niet anders dan meewerken. Dat past binnen de NAVO-afspraken," aldus de PvdA-voorman.

CDA-leider Balkenende benadrukte dat de goedkeuring van het verzoek van de VS niet moet worden vermengd met de onderhandelingen over het nieuwe kabinet.

TMF Awards 2003 binnen een uur uitverkocht

shameete en Emiel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De TMF-Awards blijven enorm populair. Zaterdag begon de kaartverkoop voor de show, die op 19 april in het Rotterdamse Ahoy wordt gehouden. En hoewel er nog helemaal niet bekend is wie er komen optreden waren de 10.000 beschikbare kaarten binnen een uur uitverkocht.

Kijkers kunnen via de website van TMF hun favoriete artiesten nomineren in elf categorieŽn. Jeroen Post gaat de show, die nu al voor de vijfde keer op rij is uitverkocht, presenteren.

Een compilatie van de show zal door de zender MTV in veertig landen worden uitgezonden. Daardoor kunnen 110 miljoen huishoudens zien wie de awards binnen heeft gesleept. Dit programma wordt op 28 april uitgezonden.

21 doden na paniek in Amerikaanse nachtclub

Dain Bramage had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een nachtclub in Chicago zijn vannacht 21 mensen om het leven gekomen toen er paniek uitbrak. Het tumult ontstond nadat een bewaker pepperspray had gebruikt om een gevecht te stoppen. Daardoor rende iedereen massaal naar de uitgang.

De Epitome Night Club ligt op de eerste verdieping en de bezoekers moesten daarom de trap af om naar buiten te komen. Toen een aantal mensen vielen renden de anderen over hen heen. De slachtoffers werden daarbij doodgetrapt of stikten in de menigte. Tientallen bezoekers raakten gewond, waarvan sommige ernstig.

Er waren die nacht naar schatting 1500 mensen in de nachtclub. De angst voor een aanval met biologische of chemische wapens heeft mogelijk bijgedragen aan de paniek, aldus de BBC.

[UPDATE]Ook Mido geblesseerd

Naast eerdere uitvallers als Van der Vaart, Litmanen, Van Damme, Heitinga, Stekelenburg, O'Brien en Wamberto is nu ook Mido geblesseerd.

Mido heeft last van een spierblessure in zijn rechterbovenbeen. Hij liep die verleden week op in de verloren interlandwedstrijd van Egypte tegen Denemarken.

17-2-2003
Voor Mido komt de wedstrijd van dinsdag in Londen tegen Arsenal te vroeg. Ajax is daarmee in de spits afhankelijk van de momenteel met scherp schietende Ibrahimovic.

'Ferguson trapte voetbalschoen tegen Beckham '

richsli, AnTjUh en ray_nl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

David Beckham is volgens een Brits boulevardblad het slachtoffer geweest van een gefrusteerde Sir Alex Ferguson. De manager van Manchester United zou zijn sterspeler na afloop van de verloren FA Cup-wedstrijd tegen Arsenal (0-2) een voetbalschoen in het gezicht hebben geschopt.

De 'aanval' zou hebben plaatsgevonden in de kleedkamer van de voetbalploeg. Ferguson trapte tegen een schoen, die per ongeluk het gezicht van Beckham raakte. Die moest daarop boven zijn oog worden gehecht.

Ferguson en Bechham zelf en een woordvoerder van Manchester United weigerden op het gerucht in te gaan.

Meer voetbalnieuws is te vinden op onze eigen Competitiemanager

Zweedse kok neemt Microsoft te pakken

Eilanden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Noorse softwarebedrijf Opera bindt de ludieke strijd aan met MSN. In de nieuwste versie van de internetbrowser van het bedrijf, Opera 7.01, wordt de website van MSN doelbewust omgevormd in de taal van de Zweedse kok uit de Muppetshow, het Borks.

Opera wil met de nieuwste editie protesteren tegen de praktijken van Mircosoft. Al twee jaar lang hebben de bedrijven onderling ruzie over de website van MSN. Die wordt in Opera helemaal misvormd, terwijl andere webpagina's in het programma wel goed te zien zijn. Volgens Opera is het een actie van MSN om de gebruikers van haar software te pesten.

Weliswaar kan de MSN-pagina vanaf Opera 7 wel goed worden bezocht, maar gebruikers van oudere versies hebben nog wel problemen. Opera is overigens niet de eerste die pagina's in het Borks neerzet, ook op Google kan in de taal worden gezocht

Enorme bezuinigingsplannen hoger onderwijs

Misanthroopia, Freakertje, [Eend[, Lamer, Brillie, The Brain, Rich, ikke_ook, Duinarjandijk, Ronald en Aus hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het collegegeld moet omhoog naar 2900 euro en de studiefinanciering moet niet langer een gift zijn, maar een lening. Dat vinden topambtenaren van zes ministeries. De ingrepen zouden het rijk 700 miljoen euro per jaar opleveren.

De ambtenaren maken deel uit van de Centrale Economische Commissie (CEC), die tijdens de formatie de informateurs en onderhandelaars van financiŽle adviezen voorziet. Het plan gaat de ambtenaren van het ministerie van FinanciŽn nog niet ver genoeg, zij hebben plannen gemaakt waarmee per jaar 1,9 miljard euro per jaar op het hoger en wetenschappelijk onderwijs zou kunnen worden bespaard.

Hoewel financiŽn zo haar eigen plannen heeft, heeft het de plannen van het CEC, waar het deel van uitmaakt, al goedgekeurd. Maar volgens het ministerie zou ook de OV-jaarkaart wel kunnen worden afgeschaft, zou er een maximale leeftijdsgrens voor deelname aan het onderwijs moeten komen, moeten universitaire masteropleidingen en onderwijs aan Nederlanders in het buitenland niet langer door het rijk worden betaald. De rest van het geld wordt met een legio aan andere maatregelen binnengehaald.

Studenten en onderwijsinstellingen kijken kritisch naar de plannen. Men is bang voor weer een bezuinigingsronde, zeker omdat het plan om het collegegeld te verdubbelen en de studiefinanciering om te zetten in een lening door alle ambtenaren worden gedeeld.

Alex Ferguson blesseert Beckham

David Beckham is door zijn trainer, Alex Ferguson, verwond aan het gezicht, toen deze in een boze bui uithaalde naar een voetbalschoen en daarmee Beckham raakte, volgens The Sun.

Dit gebeurde volgens The Sun allemaal na de wedstrijd tegen Arsenal, die door slechte motivatie aan de kant van Manchester werd verloren met 0-2.

Na afloop van de wedstrijd zou Ferguson uit boosheid flink te hebben uitgehaald tegen een voetbalschoen, die vervolgens vol in Beckhams gezicht belandde. Niet alleen heeft Beckham flink verbaal geweld gebruikt nadat Ferguson hem raakte, ook moest de teamarts 2 hechtingen bij Bechham aanbrengen vlak boven het oog, aldus The Sun.

Britten willen minder 'medische moslims'

In Groot-BrittanniŽ gaan stemmen op om het aantal moslims dat medische opleidingen volgt, terug te dringen. De Raad van Rectoren van Medische Opleidingen wil dat omdat de moslimstudenten op religieuze gronden weigeren te leren over onder meer abortus en anticonceptie.

De afgelopen 20 jaar is het aantal medische studenten dat de islam aanhangt gestegen naar 33% van het totaal. De raad is nu bezorgd over de invloed die het islamitisch geloof op de universitaire opleiding krijgt, omdat ze bepaalde zaken weigeren te leren of uit te voeren.

Volgens de Britse krant The Times zijn veel islamitische studenten tegen abortus, en weigeren een aantal ook om geslachtsziektes te behandelen omdat die een straf zouden zijn voor immoreel gedrag.

In Engeland zijn de medische opleidingen verplicht rekening te houden met religieuze gevoeligheden van hun studenten.

Gabbers gepakt v. mishandeling Marokkanen

In het Noord-Hollandse Schagen heeft de politie gisteren zeven skinheads en gabbers aangehouden. Het zevental mishandelde zonder enige aanleiding drie Marokkanen. De gearresteerde skinheads en gabbers, in de leeftijd van 15 tot 22 jaar, komen uit Heerhugowaard, Alkmaar, Waarland en Schagen.

De mishandeling gebeurde op het station van Schagen. Een 19-jarige Marokkaanse Amsterdammer liep hierbij een hersenschudding op.

Bos laat zich nog niet uit over VS transport

PvdA-leider Wouter Bos wil nog geen vragen van de pers beantwoorden over de Amerikaanse transporten vanuit Duitsland naar Rotterdam. Bos wil eerst de brief van de regering lezen: "Met zaken van leven en dood moet je zorgvuldig omgaan."

Bos zei wel dat hij niet vooraf op de hoogte is gebracht door premier Balkenende over de transporten; dit terwijl hij die zeer geregeld spreekt in verband met de kabinets informatie. Bos vindt dat overigens wel de juiste gang van zaken: "De regering regeert''. Volgens Bos zal de PvdA de kwestie morgen wel aankaarten tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De SP wil een spoeddebat over deze kwestie, zo zei SP-Kamerlid van Bommel dit weekend. De SP is fel gekant tegen toestemming voor het transport. Het CDA liet bij monde van fractievoorzitter Maxime Verhagen weten dat het "een verplichting" is voor ons land om de transporten ruim baan te geven. Ook de VVD heeft die mening, waardoor een meerderheid in de Tweede Kamer achter de transporten lijkt te staan.

Brinks in Alkmaar overvallen

The Ghost had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanochtend is een overval gepleegd op Brinks Waardetransporten in Alkmaar. De daders reden met een shovel het pand binnen. De overvallers hielden de aanwezigen in bedwang met een vuurwapen, maar er is niet geschoten.

Bij de overval is een nog onbekend bedrag buit gemaakt. Nadere info is nog niet voorhanden.

Update 12:53

Inmiddels heeft het NHD nadere info gepubliceerd. De overval vond plaats op industrieterrein Beverkoog, alwaar de overvallers met een shovel het pand van Brinks binnen reden.

De shovel raakte vervolgens in brand. De mannen maakten zich in een wit bestelbusje uit de voeten. Er is nog geen duidelijkheid over de mogelijke buit van de overvallers.

VS transporten door Nederland gestart

Brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag zijn de Verenigde Staten begonnen met vervoer van militair materieel en manschappen vanuit Duitsland door Nederland. Het transport bestaat onder meer uit tanks, manschappen en apparatuur. De treinen worden bewaakt door militairen uit de VS en de Nederlandse marechaussee.

Waarnemend minister Kamp van Defensie maakte gisteren bekend dat hij toestemming zou verlenen voor het gebruik van havens en spoorwegen door het Amerikaanse leger. Hij verdedigde zijn besluit onder meer met de opmerking dat dit materieel normaal gesproken in Europa is gestationeerd voor de verdedeging van de Europeanen, en dat het daarom ondenkbaar zou zijn om transport daarvan te verbieden.

In totaal vinden er vandaag al vier of vijf transporten plaats die op weg zijn naar de haven van Rotterdam. De komende dagen rijden er in totaal 25 ŗ 26 treinen. Het railtransportbedrijf Railion is voor het vervoer verantwoordelijk.

Voetbal: Van Nistelrooy krijgt lucratieve aanbieding

Nederlands international Ruud van Nistelrooy, 26 jaar oud, heeft van zijn huidige club Manchester United naar verluid een aardige aanbieding gehad. Een Engels blad meldde dat de voetbalclub bereid zou zijn om de ex-PSV-er ongeveer 28,5 miljoen euro te betalen voor een nieuwe, vijfjarige verbintenis.

Daardoor zou Van Nistelrooy vanaf volgend seizoen 108.000 euro per week kunnen verdienen, en dat is 30.000 meer dan hij nu krijgt. De salarisverhoging brengt hem op gelijke hoogte met de grootverdieners bij Manchester David Beckham en Roy Keane.

Manchester United nam Van Nistelrooy in de zomer van 2001 over van PSV. Sindsdien heeft 'Van the Man' in 78 wedstrijden 63 doelpunten gemaakt.

Winnaars Sara Kroos kaarten

We mochten weer veel goede inzendingen ontvangen voor de Fok! Sara Kroos prijsvraag. Het goede antwoord moest zijn dat de Zonta Award voor de eerste keer uitgereikt zou worden; aan niemand minder dan Sara Kroos. Degenen die morgen of overmorgen met aanhang naar de voorstelling van Sara Kroos mogen gaan zijn:

Slayher
stuut
DutchCourage
Midori
MrTorture
Nealz
gr8w8
MOONboy


Gefeliciteerd! Je ontvangt vandaag nog een e-mail op welke van de twee dagen je naar Sara Kroos kan gaan.

Deze week maak je op Fok! kans op leuke prijzen van The Ring. Veel succes!

400.000 jedi's woonachtig in Engeland

Waar er eerder zo'n 250.000 jedi's in Australie bleken te wonen, wonen er 150.000 meer in Engeland. Ruim 390.000 mensen vulden daar als religie 'jedi' in. Dit aldus het Britse onderzoeksbureau national statistics. Het 'jedi' geloof begon na een actie op het internet waar mensen werden gevraagd het te doen omdat ze van Star Wars hielden. Alternatief kon je het ook gewoon doen om mensen te irriteren.

Sommige Star Wars fans geven als geloof 'jedi' aan omdat ze menen dat wanneer 10.000 anderen het ook doen het dan als een officieel geloof zou worden erkend. Dit verklaarde een woordvoerder van het national statistics in Engeland.

Tiger Woods slaat jongetje ziekenhuis in

De alom bekende golfer Tiger Woods heeft tijdens de derde ronde van de Buick Invitational in La Jolla in CaliforniŽ een vijf jaar oude jongen met een golfbal op het hoofd geraakt. De jongen, met wie het nu weer goed gaat, moest naar het ziekenhuis voor een behandeling.

Op de achttiende hole sloeg Woods vanaf de afslagplaats een afzwaaier, de bal raakte toen het jongetje. Woods hield vervolgens een goede speelpositie over. Hij bekommerde zich ook direct om het jochie en gaf hem een gesigneerde golfhandschoen als troost.

Landelijke alcohol controle levert 600 overtreders op

Tijdens een landelijke alcohol controle in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn door de politie ruim 61.500 automobilisten gecontroleerd op alcohol in hun bloed. Van deze 61.500 hadden er zeshonderd iets te diep in het glaasje gekeken.

De politie controleerde op 258 plaatsen verdeeld over het gehele land. Alle zeshonderd die teveel hadden gedronken kregen een proces verbaal. Daarnaast konden nog eens zevenenzeventig mensen fluiten naar hun roze papiertje, die werden ingenomen.

385 miljoen euro extra gevraagd door politie

De komende jaren is zeker 385 miljoen euro, en zijn 4.000 manschappen, extra nodig voor de politie om structureel de strijd met de misdaad aan te kunnen gaan. Deze informatie staat in een brief die vandaag door 26 burgemeesters aan de informateurs wordt verstuurd.

Opstelten, burgemeester van Rotterdam, verklaarde dat het kabinet de eerste aanzet gegeven heeft maar we er nog niet zijn. Opstelten is ook voorzitter van de korpsbeheerdersraad. Het geld is nodig om de doelen te halen die in het prestatie contract staan wat afgelopen zaterdag werd ondertekend.

In dat contract staat onder andere dat er in 2006 zo'n 40.000 zaken extra bij het Openbaar Ministerie worden aangedragen, er 180.000 boetes en andere transacties meer worden uitgeschreven en 'veelplegers' van misdrijven binnen de maand worden opgepakt.

De 4.000 extra agenten zijn becijferd door Opstelten en zijn collega-burgemeesters. Eenzelfde hoeveelheid agenten werd al eerder toegevoegd aan het huidige aantal agenten door het demissionaire kabinet Balkenende. De prijs voor de 4.000 extra agenten is 250 miljoen euro volgens de burgemeesters.

Een verdere 135 miljoen euro is nodig voor de verbetering van de ICT-systemen en een digitaal netwerk van de politie. In de komende tijd worden de details van het prestatie contract op regionaal niveau uitgewerkt en overeenkomstig worden met andere korpsen. De papiermassa wordt teruggebracht en helder aldus de Rotterdamse burgemeester.

Keane moet een nieuwe heup

Keane moet, voordat hij 45 jaar is, een nieuwe heup


De middenvelder van Manchester United heeft een nieuwe heup nodig. Keane heeft al een lange tijd last van heupblessures. Afgelopen najaar is hij nog aan zijn heup geopereerd. Keane, die zich deze week definitief terugtrok als international, maakte bekend dat hij, nog voordat hij 45 jaar zal zijn, een nieuwe heup zal moeten. De middenvelder en aanvoerder van Manchester United heeft er zelfs over gedacht om te stoppen. 'Het gewricht was veel erger beschadigd dan gedacht', zei hij over de operatie van afgelopen najaar.

ToppmŲller ontslagen door Leverkusen

Van held naar klungel in een half jaar tijd


Vorig seizoen was het voor Klaus ToppmŲller allemaal nog net niet. ToppmŲller werd genomineerd voor beste coach van het seizoen. De harde realiteit leert dat het dit seizoen niet zo goed gaat met Bayer Leverkusen. Het gaat zelfs zo slecht dat Bayer Leverkusen haar coach Klaus ToppmŲller ontslagen. De coach wordt als hoofdverantwoordelijke gehouden voor de slechte reeks in dit seizoen. Bayer Leverkusen verloor gisteren Hansa Rostock en staat nu op een beschamende vijftiende plaats in de Bundesliga. De waarnemende coach is Thomas HŲrster. De amateurtrainer neemt voorlopig de taken van ToppmŲller waar.

F-16's tot oktober in Afghanistan

Farzin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zes Nederlandse F-16's die deelnemen aan de oorlog tegen overgebleven Al Qaida- en Talibanstrijders in Afghanistan, zullen een half jaar langer, tot oktober, in de regio blijven. Het kabinet is gisteren op dat verzoek van de VS ingegaan.

De zes gevechtstoestellen maken deel uit van een Deens-Nederlands-Noors detachement van achttien F-16's, die opereren vanaf het Kirgizische vliegveld Manas, ten noorden van Afghanistan. De achttien toestellen, uitgerust met precisiebommen, vormen de voornaamste luchtcomponent van de oorlog in het land. Daarnaast leveren Amerikaanse A-10 Warthogs en AV-8 Harriers luchtsteun aan de special forces op de grond. Al diverse keren hebben F-16's uit Manas gronddoelen in Afghanistan gebombardeerd.

Het kabinet heeft ook besloten dat een Nederlands KDC-10 tanktoestel in april van Manas wordt teruggetrokken, omdat het aan groot onderhoud toe is. De Orion van de Marineluchtvaartdienst, gestationeerd in de Verenigde Arabische Emiraten, zal in elk geval tot 1 juli verkenningsvluchten blijven uitvoeren boven Afghanistan.

Het kabinet heeft geen beslissing genomen over wat moet gebeuren als Noorwegen binnenkort, als verwacht, besluit zijn zes F-16's van Manas terug te trekken. Het ligt voor de hand dat de VS dan Nederland, het Europese land met de meeste gemoderniseerde F-16's, om vervanging zullen vragen, omdat de VS zelf hun vliegtuigen nodig hebben boven en rond Irak en Noord-Korea.

In een gewapend conflict in Irak zijn ook betrekkelijk grote hoeveelheden special forces nodig. De VS hebben er belang bij dat hun special forces die nu in Afghanistan zuiveringsacties uitvoeren, vrijkomen voor Irak. Nederlandse special forces, commando's van de Koninklijke Landmacht, zijn al in Afghanistan, maar alleen ter bescherming van de Isaf-vredesmacht.

Het is niet bekend of de Verenigde Staten Nederland hebben gevraagd de commando's een actievere rol te laten spelen in Afghanistan.

Steun Turkije aan VS onzeker

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer 500 Amerikaanse militairen zijn zondag aangekomen in Turkije om luchtmachtbasisen en havens op te knappen die ze willen gebruiken in de eventuele oorlog tegen Irak. Het is nog onzeker of Turkije akkoord gaat met de komst van de Amerikaanse troepen die bij een eventuele oorlog worden ingezet.

Eerder deze maand besloot het Turkse parlement de VS toestemming te geven om Turkse basisen en havens op te knappen, maar het heeft nog niet besloten of de VS troepen in Turkije mogen stationeren die ingezet zullen worden bij een eventuele oorlog tegen Irak. De bedoeling was dat het parlement dinsdag hierover zou stemmen, maar de minister van Buitenlandse Zaken Yasar Yakis gaf zondag aan dat deze stemming mogelijk wordt uitgesteld. Premier Abdullah GŁl zal dinsdag waarschijnlijk in Brussel zijn, waar de Europese Unie dan over Irak praat.

Ali Babacan, minister van Economische Zaken, zei dat Turkije en de VS het de afgelopen dagen tijdens het overleg in Washington, waarbij Yakis ook aanwezig was, niet eens zijn geworden over de omvang van het hulppakket dat de economische gevolgen van een oorlog in Irak voor Turkije moet verzachten. Yakis gaf eerder aan dat het Turkse parlement waarschijnlijk eerder geneigd zou zijn met de komst van Amerikaanse troepen in te stemmen, als er voor 18 februari een overeenstemming werd bereikt over de omvang van het hulppakket.

In Turkije is het verzet tegen een oorlog in Irak groot en de regering doet haar best een beslissing over het verlenen van steun aan een Amerikaanse invasie in Irak voor zich uit te schuiven.

Er worden in totaal 3.500 Amerikaanse militairen in Turkije verwacht om de luchtmachtbasisen en havens op te knappen. De eerste 500 militairen gaan aan het werk op bases in Diyarbakir en Batman. Ook werd er door Amerikaanse militairen bekeken wat er moet gebeuren in de havens van Iskenderun en Mersin aan de Middellandse Zee.

FIOD-ECD ontdekt 1500 illegale dvd's

Nlx had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De FIOD-ECD heeft afgelopen week in Rotterdam 1500 illegale bronkopieŽn op dvd van nieuwe bioscoopfilms en een voorraad illegaal gekopieerde dvd's in beslag genomen. Dat heeft het ministerie van FinanciŽn vrijdag bekendgemaakt.

Het team vond de illegale dvd's in de woning van een 41-jarige man. De verdachte had meerdere computers en dvd-branders in zijn bezit, waarmee de illegale dvd's werden gemaakt. Het ging om films die nu in de bioscoop draaien zoals '8 Mile' en 'Gangs of New York'. Het team opsporing piraterij van de FIOD-ECD kwam de verdachte op het spoor door informatie van Stichting BREIN.

De man wordt ook verdacht van het kopiŽren van computerspellen. Zijn apparatuur is in beslag genomen en de verdachte is in verzekering gesteld.

Bovendien hield de FIOD-ECD in Amsterdam een man aan die muziek van internet haalde en daarmee muziek cd's maakte voor zijn collega's. Hij is aangehouden en zijn apparatuur is in beslag genomen.

PvdA: Nawijn moet weg

Farzin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De PvdA eist het aftreden van LPF-minister Hilbrand Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie). Aanleiding is dat het kabinet Nawijns plan van tafel heeft geveegd om honderden of zelfs enkele duizenden asielzoekers die al jaren in onzekerheid verkeren, alsnog een verblijfsvergunning te geven.

''Woensdag heeft de Kamer Nawijn nog gevraagd of dit weer een proefballon was'' aldus PvdA-Kamerlid Klaas de Vries. ''Hij ontkende bij hoog en bij laag dat hij valse verwachtingen wekte bij een groep mensen die toch al onder grote spanning staat. Het is ongelooflijk en totaal onaanvaardbaar dat dit nu toch is gebeurd.''

De Vries vraagt zich af 'hoe lang de minister-president nog een minister tolereert die mensen beledigt en op het verkeerde been zet'. ''Als Nawijn enig eergevoel heeft, stapt hij zelf op. Dat verwacht ik niet en de vraag is dan of Balkenende niet ook vindt dat de grenzen ver zijn overschreden.''

Ook andere linkse partijen overwegen volgende week in een spoeddebat om Nawijns vertrek te vragen. CDA en VVD zien daar vooralsnog geen aanleiding toe, maar vinden ook dat de minister onverantwoord te werk is gegaan door met een plan naar buiten te treden zonder na te gaan of daar draagvlak voor bestaat in het kabinet.

De minister wilde asielzoekers die al meer dan vijf jaar in Nederland zijn, enigszins ingeburgerd zijn en buiten hun schuld zo lang hebben moeten wachten, alsnog een vergunning geven. In de ministerraad van gisteren kreeg hij echter geen enkele steun.

Toch is 'een specifiek pardon' voor de beoogde groep asielzoekers nog niet geheel van de baan, omdat de linkse partijen in de Tweede Kamer met steun van de LPF een motie zouden kunnen aanvaarden waarin Nawijns plan wordt ondersteund.

De vraag is vervolgens of het kabinet zo'n motie zou willen uitvoeren. Als dat niet het geval is, zal zo'n pardon onderwerp worden van de kabinetsformatie, aldus PvdA'er de Vries.

VluchtelingenWerk Nederland is teleurgesteld. Directeur Eduard Nazarski: ''Nawijn heeft mensen die in grote onzekerheid verkeren, blij gemaakt met een dode mus.''

Britten doden kankercellen met rood licht

MeTaL-NL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britse Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontdekt om kankercellen te lijf te gaan. In de gangbare therapie, worden cellen vernietigd met lichtstralen, maar daarvoor is vrij veel zuurstof nodig. En die is er niet in kankercellen.

De nieuwe methode gebruikt als "brandstof" een plantaardig hormoon en werkt met rood licht en blauwe kleurstof. Eerst worden de kankercellen behandeld met een blauwe kleurstof. De kleurstof wordt samen met het plantenhormoon chemisch "geladen" als reactie op licht. Het blauwe pigment absorbeert het rode licht om chemische energie over te brengen op het plantenhormoon. Dat valt aan gruizelementen waardoor er vrije radikalen geproduceerd worden, die op hun beurt giftige nevenproducten vormen. En die kunnen de kankercellen doden.

Het onderzoek is verschenen in "Cancer Research" en is kort beschreven op BBC online. BBC zegt dat de methode - in feite een combinatie van ingrediŽnten uit bestaande therapieŽn - in het labo is uitgetest en met resultaat: ongeveer 99 procent van de cellen kon tijdens laboratoriumtesten vernietigd worden.

Omdat er in het hart van tumoren weinig zuurstof is, is het gebruiken van een alternatieve "brandstof" erg handig. Bovendien zijn de kleurstof en het plantenhormoon naar verluidt niet schadelijk voor de mens, zodat de stap naar een echte klinische therapie iets dichterbij ligt.

Alex Agnew wint Leids Cabaret Festival

Anne had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het 25e Leids Cabaret Festival is gewonnen door Alex Agnew. De uit Antwerpen afkomstige Belg won zowel de juryprijs als de publieksprijs. Dit heeft het festival zaterdagavond laten weten.

Volgens de kenners maakt de cabaretier 'onvervalst rock 'n roll cabaret'. In de finale versloeg hij "Schering en Inslag" en "Dorine". Alledrie kregen ze 25 minuten om het publiek te vermaken.

Samen met de cabaretfestivals in Groningen en Rotterdam behoort het Leids Cabaret Festival tot de belangrijkste cabaretfestivals in Nederland. Eerdere winnaars van het evenement waren "Lebbis & Jansen", "De Bloeiende Maagden" en "Sanne Wallis de Vries".
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.