Vrouw mag na twaalf jaar coma sterven

Een rechter in Clearwater (Florida) heeft vrijdag een eind gemaakt aan een lang gerechtelijk gevecht tussen de man van een patiënte en zijn schoonouders. De rechter besloot dat de 38-jarige vrouw, die al twaalf jaar in coma ligt, mag sterven. De ouders van de vrouw wilde haar in leven houden, aldus de nieuwszender CNN.

Op 3 januari mag de kunstmatige voeding waarmee Terri Schiavo in leven wordt gehouden worden stopgezet, aldus de rechter. De vrouw liep ernstige beschadiging aan haar hersenen op, toen ze in 1990 een hartstilstand kreeg. Ze ligt nu al twaalf jaar lang in coma, maar ademt nog wel zelfstandig. De artsen vinden dat er geen enkel uitzicht op verbetering is.

Volgens Michael, de man van Terri, was zijn vrouw tegen zinloze levensverlengende maatregelen. Dit zou zij meerdere malen hebben gezegd. Michael diende daarom het verzoek tot het stoppen van de kunstmatige voeding. Zijn schoonouders waren echter van mening dat hun dochter zoiets nooit heeft kunnen zeggen. De vader noemde het stopzetten zelfs 'inhumaan', omdat zijn dochter nog steeds alles zou kunnen waarnemen.

Vorig jaar besloot de rechter al om de kunstmatige voeding van Terri stop te zetten. Haar ouders gingen in hoger beroep, waardoor de voeding drie dagen later weer werd hervat.