FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 november 2002

Jongen (15) zwaargewond bij dropping

Bas_in_het_Veldt en Slambam hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdagavond laat is een 15-jarige jongen uit Goirle tijdens een dropping in de bossen bij het Brabantse Alphen zwaargewond geraakt. Een 33-jarige inwoner van Alphen zag de jongen voor stroper of inbreker aan, en reed hem met een jeep aan.

In allerijl is de jongen met een gebroken rug en letsel aan armen en benen in een ziekenhuis in Tilburg opgenomen. De bestuurder van de jeep is aangehouden op verdenking van poging tot doodslag of zware mishandeling.

Een voetbalvereniging uit Goirle had de dropping georganiseerd. De politie vermoedt dat de jongen en zijn kameraden tijdens de dropping op een privť-terrein terecht kwamen waardoor een alarm afging. Door het alarm gingen vier mannen met hun jeeps op onderzoek uit. Bij het zien van de jeeps sloegen het slachtoffer en drie van zijn vrienden op de vlucht. De jongen is daarbij onder de jeep van de man uit Alphen terechtgekomen.

Ook Lee naar PSV?

Gisteren liet Guus Hiddink weten in Koreaan Lee Chun-Soo. De trainer van PSV was samen met Frank Arnesen in Korea afgelopen week. Eerder sprak hij al zijn intresse uit in Park Ji-Sung.

De ex-bondscoach van de Koreanen zal 30 december opnieuw afreizen naar Korea. Beide spelers zijn dan klaar met de landelijke competitie. Deze trip stond al langer gepland en gaat niet per se over de overname van Koreanen door PSV. Hiddink is op het moment nog adviseur van het Koreaans elftal.

Hiddink vertelde dat ze het zeker niet voor het geld zullen doen. In de Spaanse Premiera Division valt veel meer te halen. Het enige probleem is dat Koreanen die het tweetal zijn voorgegaan maar even in beeld waren en al snel wegzakten naar de mindere teams. PSV is volgens Hiddink het ideale opstapje naar bijvoorbeeld de Engelse Premier League.

Addo niet naar Groningen

Eerder meldden we dat FC Groningen in overleg was met PVSer Eric Addo. In eerste instantie was er bij beide partijen de mogelijkheid om samen in zee te gaan, maar Addo vroeg na afloop van het overleg om wat tijd om er over na te denken. Toen Groningen 3 dagen later nog steedws hoorde dat hij twijfelde besloten ze om de eventule transfer niet door te laten gaan. Directeur Hans Nijland zei dat een speler gemotiveerd moet zijn om naar FC Groningen te komen. Als hij er dan zo lang over moet denken is het einde verhaal voor Nijland. Verder merkte hij op dat er behoefte was aan duidelijlkheid in deze periode.

De Oosterparkers zijn nog steeds op zoek naar versterking in het elftal vanwege het grote aantal blessures. Momenteel wordt er vooral naar een verdediger gezocht.

De website van FC Groningen meldde dat Paul Matthijs en Jordi Hoogstrate weer terug zijn in de selectie van de Groningers. Of zij ook daadwerkelijk in acite zullen komen tegen FC Zwolle is nog onbekend.

Verder zijn er op het moment twee IJslandse talenten op proef bij de FC. Centrale verdediger Bjarni Holm Adalsteinsson en middenvelder Palmi Rafn Palmason. Beide spelers maakten een goede indruk en de club nodigd beide 18-jarige talenten weer uit. De Groningers informeren naar een mogelijk overname.

Vragen na bekentenis Volkert van der G.

Na de bekentenis van Volkert van der G. blijft de LPF met vragen zitten over haar vermoorde leider. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van der G. als motief aangegeven dat hij Fortuyn als een steeds groter wordend gevaar voor vooral kwetsbare groepen in de samenleving zag. Ook heeft van der G. aangegeven de hele moord alleen te hebben georganiseerd.

Vooral de de combinatie van de algemene stigmatiserende politieke denkbeelden van Fortuyn, de polariserende wijze waarop hij die voor het voetlicht bracht en de grote politieke macht die Fortuyn dreigde te krijgen, zouden Van Der G. hebben doen besluiten om de LPF-leider te vermoorden.

Reacties

Fractieleider Mat Herben zei dat de LPF allang wist dat Volkert Pim Fortuyn heeft vermoord. Maar Herben is er nog niet van overtuigd dat Van der G. geen hulp heeft gekregen, zoals hij in een verklaring beweerd heeft. Daarom wil Herben dat jusitie dat nog grondig blijft uitzoeken.

Ook SP-leider Jan Marijnissen is niet verbaasd over de bekentenis van Van der G, ''na alles wat we uit de pers al wisten''. Ook hij is benieuwd of Volkert echt in zijn eentje heeft geopereerd.

CDA, VVD ,PvdA en GroenLinks wilden vandaag niet reageren op het nieuws, omdat zij vrezen anders het verloop van het proces te beÔnvloeden. GroenLinks lijsttrekker Femke Halsema zei zelfs dat politici ''hun snater'' over deze zaak moeten houden.

Fortuyns broer Marten is totaal niet verrast over de bekentenis. Hij vreesde al dat Van der G. zich als "redder des vaderlands" zou opwerpen.

Van der G zag Fortuyn als een steeds groter wordend gevaar.

Ratelband blijft kandidaat Leefbaar Nederland

De zelfbenoemde goeroe van het positief denken, Emile Ratelband, blijft de kandidaat van het partijbestuur voor het lijsttrekkersschap van Leefbaar Nederland. Volgens partijvoorzitter Jan Jetten is een gesprek hierover met de districtsbestuurders positief verlopen.

Ratelband heeft de districtsbestuurders vandaag ontmoet en volgens Jetten daarbij laten zien dat hij meer is dan een "tsjakka-clown".

Op 8 december hebben de leden op een bijzondere LN-conges de laatste stem over de voordracht. Huidig fractievoorzitter Fred Teeven heeft al laten weten op te stappen als Ratelband naar LN komt. Enkele districtsbestuurders gaan nog wel deze week praten met Teeven

Politie Haarlem voorkomt grote vechtpartij

Robinyo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Haarlem heeft de politie aan het einde van afgelopen koopavond een massale vechtpartij tussen twee groepen jongeren kunnen voorkomen. Op de Grote Markt verzamelden zich een grote groep jongelui, merendeels van Turkse afkomst, die met elkaar op de vuist wilden gaan. Ze hadden ook messen bij zich.

Toen de politie ten tonele verscheen splitste de jongeren zich. Wel wisten de plaatselijke koddebeiers een aantal jongeren aan te houden voor fouillering. Een aantal had messen en een neppistool (een aansteker in de vorm van een vuurwapen) bij zich. Acht jongeren die wapens bij zich hadden werden ingesloten. Het gaat om 3 meisjes en vijf jongens tussen de 14 en 18 jaar.

De laatste tijd zijn er meer ongeregeldheden tussen allochtone groepen in Haarlem, maar dat was vooral in Schalkwijk en niet in het uigaansgebied. Zo kon de politie onlangs twee groepen Marokkanen uit Haarlem en Utrecht bij de parkeergarage in Schalkwijk uit elkaar te houden. En op de Bernadottelaan in Schalkwijk kregen vorige week nog Turken met een Marokkaan ruzie. In deze gevallen betrof het steeds meerderjarige personen.

Femke Halsema lijsttrekker GroenLinks

Het partijcongres van GroenLinks heeft vandaag de 36-jarige Femke Halsema als nieuwe lijsttrekker aangewezen. Net als bij de SP kwam dat niet als een verrassing; er waren geen tegenkandidaten. GroenLinks staat massaal achter Halsema, ze werd door 97,6% van de ongeveer 800 aanwezige leden gekozen. 2,4% stemde blanco uit protest: Ze uitten kritiek op het feit dat er niets te kiezen viel. Zij dienden ook een motie in waarin in staat dat het voortaan anders moet.

Op het congres werd ook afscheid genomen van Paul RosenmŲller. Hij prees Halsema met de woorden dat hij zijn eigen overbodigheid had georganiseerd. ,,Mensen opleiden om het over te nemen. Dat heb ik gedaan. Dat zie ik zelf ook als verantwoordelijkheid nemen.''

RosenmŲller zei in een toespraak dat hij grote moeite heeft met het veranderde politieke klimaat in Nederland: "Aan de verharding en verruwing in ons land erger ik me kapot. Alle remmen lijken los. En dan krijg je ongelukken. Mensen met een kwetsbare positie leggen als eerste het loodje. Waarden zonder stem, onze groene waarden, leggen het loodje. Een beetje normaal met elkaar omgaan is niet meer vanzelfsprekend. Het zijn de wrange vruchten van een heftig en bewogen jaar. Het is het klimaat dat een minister doet pleiten voor de doodstraf. Niks is te dol op zoek naar plat electoraal succes. Dat klimaat vraagt om verandering."

Volledige toespraak RosenmŲller via de GroenLinks site.

Marijnissen herkozen als SP lijsttrekker

daburnd88 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het partijcongres van de Socialistische Partij (SP) heeft de 50-jarige Jan Marijnissen officieel aangewezen als lijsttrekker voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 22 januari. Verrassend was dat niet, want er waren geen tegenkandidaten. Het is de vierde keer op rij dat Marijnissen de SP-lijst aanvoert. De socialisten hebben momenteel negen Kamerzetels, maar kunnen volgens de peilingen rekenen op mogelijk een verdubbeling van dat aantal.

Marijnissen zei dat de SP klaar is om mee te regeren. Volgens Marijnissen is het wel nodig dat 'de jansaliegeest die al veel te lang in ons land rondwaart' verdwijnt. "Wij zijn niet van pappen en nathouden, maar van aanpakken en doorpakken. De SP wil dat we onderhand weer eens iets gaan doen met die maatschappelijke rijkdom. Zeg niet dat het niet kan: een fatsoenlijke gezondheidszorg, een eerlijke sociale zekerheid en een beetje eerlijke inkomensverdeling." Mocht de SP tot het kabinet toetreden, dan zal Marijnissen geen ministerspost gaan bekleden. De SP-leider blijft liever leiding geven aan de Kamerfractie.

De SP-leider noemde het verwijt dat veel SP-plannen financieel en maatschappelijk onhaalbaar zouden zijn onzin. "We hebben geld nodig om ons land socialer te maken en dan is het principe van de sterkste schouders die de zwaarste lasten dragen wel zo eerlijk", zei hij. Daartoe wil de SP een belastingtarief van 72% voor hoge inkomens en een beperking van de hypotheekrente-aftrek voor mensen met een hypotheek boven de ruim 200.000 euro. Ook wil de SP de marine afschaffen en de rest van het leger halveren. Tevens zou Nederland uit de NAVO moeten stappen.

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft volgens Marijnissen de SP-plannen doorgerekend en becijferd dat de economische gevolgen voor Nederland daar goed uit naar voren komen (Het CPB gaf daarbij echter wel aan dat die goede resultaten vooral voor de eerste jaren gelden en dat er voor de langere termijn risico's op de loer liggen).

Kans op terugkeer Spa-Francorchamps ?

Gisteren heeft de Belgische regering de Fracorchamps-wet aangenomen, dit in het kader van het verdwijnen van de grote Prijs van BelgiŽ uit het Formule 1 seizoen voor 2003 en mogelijkerwijs voorgoed. Het wachten is nu op de Kamer van Volksvertegenwoordigers om deze wet goed te keuren, mocht dit het geval zijn dan staat niets in de weg om de terugkeer van de Formule 1 op Spa een feit te laten zijn.

Het heeft er wel om gespannen binnen de Belgische regering, het stemmen voor een uitzonderingswet heeft geleid tot een uitslag van 36 voor om 34 tegen. Dit geeft duidelijk aan dat er nog grote verdeeldheid is onder de regering om een speciale tabaksreclamewet toe te passen.

Enige politieke journalisten denken toch dat er geen meerderheid binnen de kamer komt en het voorstel verworpen zal worden, het is dus wachten op de volksvertegenwoordigers die het uiteindelijk oordeel zullen vellen.

Minder blauw, meer bibliotheken

Veiligheid op straat en zinloos geweld. De twee grote issues van de Nederlandse samenleving. Binnen enkele maanden zijn ze opgeblazen van kleine gemeentemuggen naar gigantische partij-olifanten. Als de spreekwoordelijke stier in de porseleinkamer houden deze begrippen huis in ons ťťns zo rustige polderlandje. Ik vind ze alle twee onzin. Waarom? Omdat statistisch gezien geweld op straat, de laagste doodsoorzaak in Nederland is.

Eten zonder toevoegingen beter voor jeugd

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kinderen die voedsel eten waar geen conserveringsmiddelen of kleurstoffen aan zijn toegevoegd leren, slapen en gedragen zich beter. Dat is het resultaat van een proef die afgelopen zomer op een school in Worcestershire (Groot-BrittanniŽ) werd gehouden.

De kinderen proefden zelf weinig verschil. De leraren en ouders merkten echter wel een verandering in het gedrag van de jeugd. Ze concentreerden zich beter en ook sliepen ze beter dan ze deden voor de proef begon, zo meldde dagblad The Independent afgelopen vrijdag.

Het effect wat toegevoegde stoffen op het gedrag van kinderen heeft is al langer bekend. Eerdere onderzoeken toonden aan dat een kwart van de kinderen een woedeaanval kreeg of hyperactief werd na het drinken van een frisdrankje waar diverse kleurstoffen aan waren toegevoegd. De ouders van dertig procent van de leerlingen van het meest recente onderzoek zijn inmiddels overgestapt op voedsel zonder toevoegingen.

Winkeliers kopen telefoon voor politie

Winkeliers uit Leerdam hebben een mobiele telefoon aangeschaft om zo de politie te kunnen bereiken.

Sinds de invoering van het landelijke politie nummer is de politie zo slecht te bereiken dat de winkeliers in geval van incidenten de politie vaak niet op tijd te pakken kunnen krijgen. De ondernemers zijn al blij als de politie voor sluitingstijd aankomt op koopavonden om iets te doen aan rondhangende jongeren.

De ondernemers en de gemeente zijn om tafel gaan zitten om over het probleem te praten maar na anderhalve week had de gemeente nogsteeds geen oplossing gevonden. Toen is door de winkeliers het mobieltje aangeschaft.

Het mobieltje kan op koopavonden om half zeven bij een beeld- en geluidswinkel worden opgehaald en dan aan het einde van de avond weer daar terug worden gebracht. Op deze manier wordt het landelijke nummer en de daarbij behorende vertragingen omzeild.

Schaarste Lego en Playmobil

Lego en Playmobil hebben problemen met het aanleveren van hun producten. Doordat er dit jaar geen echte hype is zoals bijvoorbeeld Pokemon of de Furby, en de multimedia markt ook verzadigd blijkt te zijn gaan de consumenten massaal weer terug naar de klassieke dingen zoals Lego en Playmobil.

Van de 300 Lego items die te bestellen zijn zijn er op dit moment nog maar 20 beschikbaar. Bij Playmobil doet het grote vliegtuig het heel erg goed. Het vliegtuig is vorig jaar september op de markt gebracht. Kinderen zagen veel vliegtuigen op de televisie toen en dat blijkt een grote invloed te hebben op de verkoop van het vliegtuig.

Van der G. bekent moord op Fortuyn

Volkert van der G. heeft bekend dat hij Pim Fortuyn heeft vermoord. Het NRC Handelsblad maakt dit vandaag bekend. De krant baseert zich daarbij op informatie die ze heeft gekregen uit betrouwbare justitiŽle bron. Volkert zou tegen de rechter-commissaris, de officier van Justitie ťn zijn advocaten uitvoerig en meewerkend hebben gesproken over het motief en de herkomst van het gebruikte vuurwapen.

Als motief voor de moord op Fortuyn zei Van der G. dat hij de politicus zag als een groot gevaar voor de samenleving. "Het ging daarbij voor de verdachte om de combinatie van de algemene stigmatiserende politieke denkbeelden van Fortuyn, de polariserende wijze waarop Fortuyn die voor het voetlicht bracht en de grote politieke macht die Fortuyn dreigde te krijgen. Van der G. zag voor zichzelf geen andere mogelijkheid om dat gevaar te stoppen dan door Fortuyn om het leven te brengen", aldus het OM in een verklaring.

De advocaat van Van Der G. had begin november al aangegeven dat zijn cliŽnt een verklaring zou gaan afleggen, voordat hij begin volgend jaar in het Pieter Baan Centrum (PBC) zal worden onderzocht.

Eerder deze maand had Van der G. al een verklaring afgelegd over de chemicaliŽn die in de garage bij zijn huis waren gevonden.


Van der G.; bekentenis doden Fortuyn.

Balkenende start kort geding om domeinen

Jan Peter Balkenende, demissionair minister-president, start een kort geding tegen de Stichting Liever uit Nijmegen. Balkenende eist de domeinnamen janpeterbalkenende.nl en jan-peterbalkenende.nl op.

Alhoewel de stichting op de twee sites verwijst naar de 'echte' site van Balkenende, wil de CDA-leider zelf zeggenschap hebben over de domeinnamen. Van Wissen, advocaat van Balkenende, vindt het jammer dat het bekende personen zo moeilijk wordt gemaakt hun eigen naam te registreren.

Eerdere pogingen om tot overeenstemming te komen liepen op niets uit. Aanstaande dinsdagochtend zal het kort geding in de rechtbank van Arnhem dienen. Balkenende zal zelf niet bij de zaak aanwezig zijn, zo wist zijn advocaat te melden.

Senioren krijgen overkapte hangplek

lexszius had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Leerdam begint de gemeente een opzienbarende proef. In de wijk West komen regelmatig groepen senioren bij elkaar op een centrale hangplek. De senioren willen al twee jaar van de gemeente een overkapping op hun hangplek. Nu heeft de gemeente ingestemd met het plan en gaat de hangplek overkappen.

De senioren vinden bijeenkomsten in een buurthuis te formeel en willen blijven op de plek waar ze nu komen. Maar met het invallen van de winter wordt het te koud om in de open lucht bij elkaar te komen.

Op dit moment zijn de bouwtekeningen voor de overkapping van de 'leugenbank', zoals het bankje wordt genoemd vanwege de vele roddels, al klaar. Alleen ontbreekt er een goede financiering. Wethouder Plaisier verklaarde: "Het gaat om een proef; we weten namelijk niet welke andere mensen of groepen van deze openbare plek gebruik zullen maken en welke overlast dat kan geven."

Roswell-incident eindelijk opgelost?

[SainteR] had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Is er 55 jaar geleden, in de buurt van Roswell, in de legendarische en geheimzinnige 'Area 51' werkelijk een UFO neergestort? En zijn alle niet overlevende buitenaardse inzittenden nou ontvoerd door het Amerikaanse leger, of is dit allemaal ťťn groot verhaal, verzonnen door fanaten en de middenstand van Roswell?

Het gespecialiseerde kabel-televisiestadion Sci Fi Channel beweert eindelijk een antwoord te hebben op het 'Roswell-incident'. Zij hebben een groep archeologen aan het werk gezet op de plek des onheils. Vrijdag werden de resultaten van dit onderzoek bekend gemaakt in het programma 'The Roswell Crash: Startling New Evidence'.

Gedurende tien dagen deden vier archeologen van de universiteit van New Mexico en zes vrijwilligers opgravingen in het gebied. Zij deden dit in opdracht van Sci Fi, en alles wat zij vonden moest geheim blijven. Volgens hoofdonderzoeker Doleman zijn er 'verrassende vondsten' gedaan.

Het onderzoek vond vooral plaats op de zogenoemde 'skip site'. Dit is de plek waar de UFO voor de eerste keer de aarde zou hebben geraakt alvorens tientallen kilometers verder definitief te crashen. De onderzoekers zeggen onbevooroordeeld en met puur wetenschappelijke methodes te hebben gewerkt.

Het Sci Fi-kanaal heeft rond de uitzending een hele hype gecreŽerd. Niet alleen zou er "smoking gun"-bewijsmateriaal te zien zijn, ook ooggetuigen die nooit eerder zijn gehoord vertellen hun ervaringen.


The Roswell Incident; de harde realiteit of niet meer dan een hype?


Overige links:
Archeologen zoeken naar UFO-sporen Roswell
Meer informatie over Area 51
OfficiŽle Sci Fi-site

Kuifje wordt verfilmd in Amerika

Silence had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kuifje komt op het witte doek. Eťn van de stripalbums van Kuifje zal worden verfilmd door DreamWorks van Steven Spielberg en Universal Pictures. De uitgeverij van Kuifje, Moulinsart, heeft samen met de Amerikanen een contract gesloten, aldus het Belgische persbureau Belga.

Vorig jaar november liet Stichting Kuifje al weten in onderhandeling te zijn met de Amerikaanse producenten. Stichting Kuifje waakt over de auteursrechten van Hergť, schepper van Kuifje. De directeur van deze stichting liet weten dat het om een 'superproductie' zou gaan. Deze zou vergelijkbaar zijn met de verfilming van de Harry Potter reeks.

Welk deel van Kuifje zal worden gebruikt voor de film is niet bekend. De uitgeverij wist te melden dat ťťn van de dubbele Kuifje-albums de meeste kans zou maken.

Tieners maken antizwaartekrachtmachine

Drie tieners uit Dearborn zeggen een antigravity machine gemaakt te hebben.

Luke Duncan (16), Jim Bergen (16) en Ethan Rein (18) van de Dearborn High School hebben verschillende maanden aan het project gewerkt, en zijn van plan het in mei op de Detroit Wetenschapsmarkt ten toon te stellen.

Het driehoekige vliegapparaat heeft geen bewegende delen, en werkt met een 60 Watt voeding. Het apparaat is nog oncontroleerbaar en de voeding zit niet ingebouwd. Tijdens testen moest het apparaat met draden aan de grond vastgemaakt omdat hij anders weg zou vliegen en crashen.

Op www.wdhsvideo.org is een video van de antigravity machine die door de tieners gemaakt is te zien.

Meer links van andere mensen die het gebouwd hebben:
http://jnaudin.free.fr/html/lftphv.htm
http://jnaudin.free.fr/lifters/ttbsaucer
http://www.tdimension.com/lifter.html

Volgens die sites werkt het systeem volgens het Biefeld-Brown effect ontdekt door Thomas Townsend Brown in 1928. "If the Speakers volume of your computer is set to high, you may hear the humming noise at 70 Hz of the Lifter v3.0 while it is hovering".

"There are, however, still some unresolved issues. Specifically, during the Talley tests (ref. below), anomalous forces were observed during the on/off transients -- anomalies that were never resolved. Also, the "folk lore" on the topic suggests that the "real" effect will not appear unless the voltage is above 14 kV and when there is a slight current leakage across the capacitor."

Gestolen tractor via internet teruggevonden

Een man uit Best heeft zijn gestolen tractor teruggevonden op het internet. Hij was aan het zoeken op een koopjessite en zag daar zijn tractor terug, die onlangs bij hem was gestolen. De tractor werd aangeboden door een 49-jarige man uit Reusel.

De originele eigenaar schakelde meteen de politie in. De politie heeft de man uit Reusel aangehouden. Het is nog niet bekend of de man de tractor zelf heeft gestolen of dat de man alleen beschuldigd wordt van heling.

Miss World verkiezing naar Londen

Didactylos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De organisatie van de Miss World-verkiezing heeft bekend gemaakt dat de verkiezing niet meer in Nigeria zal plaatsvinden, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Door de enorme geweldadigheden tussen moslims en christenen, waarbij meer dan 100 doden vielen, zal de Miss World worden gekozen in Londen. De datum van de Miss World-verkiezing, 7 december, zal niet veranderen.

Endstra verliest dubbel van Quote

Vastgoedhandelaar Willem Endstra heeft zich met het tweede kortgeding tegen het blad Quote gisteren flink in de vingers gesneden. Na zijn winst donderdag, waardoor de Quote Top 500 rijke Nederlanders uit de winkel moest verdwijnen, probeerde hij nu de december oplage te laten verbieden.

Maar de rechter oordeelde dat het december nummer in omloop mag worden gebracht, omdat het Parool gisteren op de voorpagina al de betwiste foto, van Endstra samen met Heinekenontvoerder Willem Holleerder, zette.

De rechtbank concludeerde aansluitend dat het vorige vonnis over de Quote Top 500 editie niet langer geldig kon zijn. Endstra is namelijk nu toch al bekend van een foto, dus ook de Quote Top 500 mag weer verkocht worden.

Het is vrij opmerkelijk dat een rechtbank na ťťn dag al weer op haar eigen vonnis terugkomt.

Vrouw mag na twaalf jaar coma sterven

Een rechter in Clearwater (Florida) heeft vrijdag een eind gemaakt aan een lang gerechtelijk gevecht tussen de man van een patiŽnte en zijn schoonouders. De rechter besloot dat de 38-jarige vrouw, die al twaalf jaar in coma ligt, mag sterven. De ouders van de vrouw wilde haar in leven houden, aldus de nieuwszender CNN.

Op 3 januari mag de kunstmatige voeding waarmee Terri Schiavo in leven wordt gehouden worden stopgezet, aldus de rechter. De vrouw liep ernstige beschadiging aan haar hersenen op, toen ze in 1990 een hartstilstand kreeg. Ze ligt nu al twaalf jaar lang in coma, maar ademt nog wel zelfstandig. De artsen vinden dat er geen enkel uitzicht op verbetering is.

Volgens Michael, de man van Terri, was zijn vrouw tegen zinloze levensverlengende maatregelen. Dit zou zij meerdere malen hebben gezegd. Michael diende daarom het verzoek tot het stoppen van de kunstmatige voeding. Zijn schoonouders waren echter van mening dat hun dochter zoiets nooit heeft kunnen zeggen. De vader noemde het stopzetten zelfs 'inhumaan', omdat zijn dochter nog steeds alles zou kunnen waarnemen.

Vorig jaar besloot de rechter al om de kunstmatige voeding van Terri stop te zetten. Haar ouders gingen in hoger beroep, waardoor de voeding drie dagen later weer werd hervat.

Man aangehouden voor brandstichting UT

Quartje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 26-jarige man uit Hengelo wordt verdacht van brandstichting bij de Universiteit in Twente (UT). De politie heeft de man opgepakt.

Het gaat om een klein brandje dat gisteren uitbrak in het trappenhuis van het Informaticagebouw. De man is vooralsnog geen verdachte van de grotere brand van afgelopen woensdag. De politie gaat echter wel onderzoeken of er een verband bestaat tussen beide branden.

In het trappenhuis is een brandbare vloeistof aangetroffen, welke de man kan hebben gebruikt om de brand te stichten. Deze vloeistof zal nader worden onderzocht, om te kijken of deze ook is gebruikt bij de grote brand.

D66 niet welkom op lijsttrekkersdebat

De slechte resultaten van D66 in de peilingen, en het feit dat de partij geen regeringspartij meer is, zorgen ervoor dat Thom De Graaf niet meer uitgenodigd is voor het lijsttrekkersdebat van Radio 1.

Op 12 januari organiseert het Radio 1 Journaal het lijsttrekkersdebat waarbij uitgenodigd zijn de regeringspartijen CDA, LPF en VVD. Alsmede de PvdA, SP en GroenLinks.

Voor de SP is het de eerste keer dat het mag aanschuiven bij een groot lijsttrekkersdebat van de publieke omroep.

Ook RTL4 heeft D66 niet meer uitgenodigd voor het lijsttrekkersdebat. Daar mag eveneens de SP die plaats innemen.

Nova peiling: Weinig verandering

In het wekelijkse onderzoek van de Politieke Barometer, gehouden in opdracht van het tv-programma NOVA, zijn weinig veranderingen opgetreden. D'66 en de LPF verliezen licht ten opzichte van vorige week, en de SP en LN winnen wat.

Ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezing is duidelijk dat de LPF de grote verliezer blijft, met 20 zetels. Verder verliezen D66 (twee), GroenLinks en Leefbaar Nederland (beiden ťťn).

De grote winnaars zijn de SP (+8) en CDA (+7). Verder winnen VVD (+3), PvdA (+5) en de SGP (+1).

De uitslag. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

CDA ---> 50 (+7)
Lijst Pim Fortuyn ---> 6 (-20)
VVD ---> 27 (+3)
PvdA ---> 28 (+5)
GroenLinks ---> 9 (-1)
SP ---> 17 (+8)
D66 ---> 5 (-2)
ChristenUnie ---> 4 (-)
SGP ---> 3 (+1)
Leefbaar Nederland ---> 1 (-1)

Meer over deze peiling staat op de site van de politiekebarometer.

Onderzoekers ontwikkelen neusdop tegen hooikoorts

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het vaktijdschrift New Scientist meldt dat wetenschappers van het Woolcock Instituut voor Medisch Onderzoek in Sydney een succesvolle en eenvoudige manier hebben gevonden om hooikoorts te bestrijden. Zij hebben een neusdop ontwikkeld die de deeltjes filtert die de allergische reacties veroorzaakt. De neusdopjes zijn vooral geschikt voor patiŽnten die andere medicamenten tegen hooikoorts niet kunnen verdragen.

Volgens de onderzoekers zijn de filterende dopjes beter dan de bestaande middelen. De enige problemen die kunnen optreden, zijn dat de dopjes niet voor iedere neusvorm geschikt blijken, of dat een gebruiker geÔrriteerd raakt door de neusdopjes en daarom door zijn mond gaat ademen.

Reuzenbeeld van farao-vrouw ontdekt

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Egyptische ministerie van cultuur heeft gisteren meegedeeld dat een team van Duitse en Egyptische archeologen een gigantisch standbeeld heeft ontdekt van ťťn van de vrouwen van Ramses II, de farao die van 1304 tot 1237 voor Christus regeerde en die zelf is vereeuwigd in de standbeeldenreeks in Aboe Simbel.

De ontdekking werd gedaan in de tempel van Ramses II in Tell Basta (provincie Charkiya, zo'n 100 kilometer ten noordoosten van Kairo) en is het grootste standbeeld dat ooit in Noord-Egypte is ontdekt.

Het standbeeld in roze granietsteen is elf meter hoog en bijna honderd ton zwaar en toont de rechtopstaande koningin met een lotusbloem in de linkerhand. Het is niet duidelijk om welke echtgenote van Ramses II het precies gaat, ofwel betreft het Merit Amen ofwel de beroemde Nefertari.
Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.