Consumentenbond: cd-beveiliging belachelijk

Jojogirl, Denz en MB hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Consumentenbond zegt de kopieerbeveiliging op nieuwe cd's van platenmaatschappij Sony 'ronduit belachelijk' te vinden.

De bond reageert hiermee op het 'digitale slot' op de nieuwe cd's. De bewuste schijfjes zijn door deze beveiliging niet af te spelen op een computer, zo is de bedoeling.

De Consumentenbond eist dat Sony Music de tot nu toe verkochte cd's terug haalt en deze vorm van beveiliging stop zet. De bond zal de juridische mogelijkheden onderzoeken om deze platenmaatschappij aansprakelijk te stellen.

De bond zegt dat de kopers van een muziek-cd het recht hebben dit schijfje op de computer af te spelen. Ook een kopietje voor eigen gebruik is geoorloofd. "Maar wie nieuwe cd's van Sony Music, zoals die van Cťline Dion, heeft aangeschaft, kan dat allemaal niet. Sterker nog, de kans bestaat dat je computer crasht", aldus de Consumentenbond.

De cd-branche zou onvoldoende openheid van zaken geven over hun kopieerbeveiligingen. De consument is nu het slachtoffer, omdat zij vele cd-tjes verpesten met mislukte brand pogingen.

Overigens zit er op de nieuwe cd's van Sony Music wel een sticker waarop staat dat de cd niet af te spelen is in een computer. Volgens de bond mist er echter een mededeling dat computers kunnen crashen door de versleutelde schijfjes.

"De platenindustrie is de weg kwijt. In een marktsituatie waarin de prijs van een cd volgens consumenten veel te hoog ligt en de branche zelf geen creatieve manieren weet te bedenken om met nieuwe technologieŽn om te gaan, scheept ze nu de consument met een groot probleem op", aldus de bond.