'Groot Broer Koekeloer': BB Zuid Afrika

Big Brother Zuid-Afrika van start

'Nee, het wordt geen sociologisch experiment'; 'Nee de deelnemers vormen geen exacte etnische afspiegeling van het land'. Zoveel nadrukkelijke ontkenning door de makers kan alleen maar betekenen dat hier iets staat te gebeuren dat de grenzen van simpel entertainment zal overschrijden. Je vraagt er ook om als je Big Brother organiseert in een land als Zuid-Afrika.

Chantal Sturkenboom straalt. Morgen is het zover. De directeur van Endemol Zuid-Afrika verraadt de plezierige koorts voor een première van wat - onder de naam 'Groot Broer Koekeloer' ; een succesnummer moet worden. Ze gaat voor door een stikdonker labyrint waar cameramensen spieden door geblindeerde ramen van slaapkamers en al die andere inmiddels beroemde ruimtes. Vandaag registreren ze nog de avonturen van een dozijn lokale beroemdheden, die 24 uur het Big Brotherhuis mogen uitproberen in de wetenschap dat ze daarna voor veel gratis reclame zullen zorgen.
Reclame en opwinding zijn er echter al genoeg. Zuid-Afrika was tot voor kort gespecialiseerd in het scheiden van rassen en nu zet je ze 24 uur per dag bij elkaar en zorgen 27 camera’s ervoor dat niets van de interactie verborgen blijft. Het is ook bijzonder voor het Zuid-Afrika van vandaag.

Endemol met een missie? Sturkenboom lacht breed, relativeert, maar ontkent het ook niet helemaal. "Endemol is hier al vijf jaar actief en produceert programma’s waarin racisme en andere problemen van het land uitgebreid aan bod komen. We leveren kwaliteit, maar hebben nadrukkelijk een positieve houding tegenover het nieuwe Zuid-Afrika".

Experiment

Ruim 3000 Zuid-Afrikanen meldden zich voor vrijwillige opsluiting in het Big Brother- huis. Er zijn er twaalf geselecteerd: zes mannen en zes vrouwen; zes blank en zes zwart. Sturkenboom noemt Big Brother liever geen experiment. Ze vindt het wel ‘baanbrekend en revolutionair’. "Er wordt toch een gekleurde familie gevormd. Na een maand heb je het niet meer over het weer en zal er zeker gepraat worden over Zuid-Afrikaanse issues. Ik denk dat heel veel gewone dingen aan bod komen, en die kunnen juist zo onthullend zijn. Bijvoorbeeld over hoe je opgroeide, hoe je relatie was met je ouders, wat seks betekent, of aids".

Persoonlijke ervaringen spelen volgens Sturkenboom ook een interessante rol in het dagelijks leven in het huis. "Ik denk dat iemand die in een township is opgegroeid anders zal reageren op de verdeling van een uur warm water per dag dan iemand uit een rijke blanke buitenwijk". Ze verwacht hoe dan ook heel veel emotie. "Zuid-Afrikanen zijn heel emotioneel. Big Brother wordt emotainment in de puurste vorm. Ik garandeer je dat er controversiële dingen zullen worden gezegd. Zuid-Afrika kan inmiddels wel wat hebben". Ook een live uitgezonden seksscène tussen zwart en wit? "We houden niets tegen".

Big Brother Zuid-Afrika