Russische maffia bedreigt e-commerce

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de FBI vormt de Russische georganiseerde misdaad een enorme economische bedreiging voor de westerse e-commerce. De Russische maffia houdt zich hoe langer hoe meer bezig met het hacken van computersystemen, zo waarschuwt de FBI. Het gaat hierbij om het achterhalen van gevoelige informatie zoals creditcardgegevens. En het wordt alleen maar erger.

“Voor de nabije toekomst zullen we op dit gebied een ware explosie zien. Het is echt een heel nieuw gebied voor ons. En we weten niet precies wat de gevolgen zullen zijn”, zo tekent Interactive Week op uit de mond van John Collingwood van de FBI. Er zouden tot nu toe al meer dan 1 miljoen creditcardnummers zijn buitgemaakt door de Russische maffia.

Vaak zou gebruik worden gemaakt van bekende gaten in Windows NT besturingssystemen. Hiervoor zijn weliswaar patches beschikbaar, maar veel bedrijven laten na deze te installeren. Ook beveiligingsexperts maken zich zorgen. Zij beschouwen Russische hackers al een tijdje als de meest getalenteerde in de wereld. Maffiabazen maken graag gebruik van hun kwaliteiten. Volgens een expert van beveiligingsbedrijf ClearCommerce vormen Russische hackers ‘een van de grootste bedreigingen voor de levendige Amerikaanse e-commerce en computerbranche’.

De door de maffia ingehuurde hackers – vaak opererend vanuit internetcafés - maken zich volgens Interactive Week niet alleen schuldig aan het downloaden van gevoelige informatie als bankgegevens en bedrijfsgeheimen, zij proberen hiermee ook bedrijven af te persen.

Vooralsnog kunnen hackers redelijk ongestoord hun gang gaan. Bedrijven zijn vaak erg terughoudend met het rapporteren van hacks en als dat al gebeurt, hebben de opsporingsinstanties de grootste moeite de aanvallers te achterhalen en te vervolgen.