FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 juli 2001

Vrouw verdacht van moordpogingen baby's

Het Openbaar Ministerie in Haarlem verdenkt een 25-jarige vrouw uit Hoofddorp van twaalf pogingen tot moord op zes baby's. Dat zou zijn gebeurd tussen 1997 en begin 2001 in twee kinderdagverblijven in de Haarlemmermeer. De politie heeft de verdachte in april aangehouden.

De vrouw werd in januari ontslagen bij kinderdagverblijf Duimelot op Schiphol-Rijk toen de leiding bemerkte dat drie baby's verstikkingsverschijnselen hadden vertoond. Een van de kinderen overkwam dit zelfs twee maal. De verdachte was in alle gevallen alleen met de kinderen geweest.

Na verder onderzoek bleek dat bij een kinderdagverblijf in Nieuw-Vennep, waar de vrouw tot mei 2000 werkte, ook al drie baby's in totaal acht maal bijna waren gestikt. De slachtoffertjes hebben vooralsnog geen blijvend letsel overgehouden.

KLM-medewerker opgepakt met cocaine

De Arubaanse douane heeft in de nacht van maandag op dinsdag de Nederlandse purser P.W.B.O. (47) van de KLM aangehouden. De man is volgens het Openbaar Ministerie in Oranjestad betrapt met meer dan 20 kilo cocaïne in zijn bagage.

De avondvlucht van Aruba naar Amsterdam liep als gevolg van de aanhouding ruim een uur vertraging op. De KLM heeft de aangehouden werknemer geschorst in afwachting van het justitieel onderzoek op Aruba.

Ruud Gullit in ploeg van Studio Sport.

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ruud Gullit (38) completeert de ploeg van deskundigen die in het nieuwe seizoen voor Studio Sport voetbalwedstrijden analyseert. De NOS heeft de voormalige aanvoerder van het Nederlands elftal aangetrokken om naast Hans Kraay, Johan Cruijff en Wim Jonk zijn licht te laten schijnen over belangrijke nationale en internationale duels.

Gullit is als analyticus voor tv een routinier. Hij werkte eerder al voor de Engelse omroepen BBC en ITV en was ook regelmatig als deskundige te gast bij diverse Nederlandse zenders.

Reizigers willen staken tegen uitval

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komt weer een staking bij de Nederlandse Spoorwegen. Aanstaande vrijdag, 20 juli. Maar deze keer zijn het niet de conducteurs of de machinisten die het werk neerleggen. Als het aan initiatiefnemer Vincent van Dijk ligt, zijn het vrijdag de reizigers die gaan staken, uit protest tegen het wanbeleid bij NS.

Dus de belangenclub voor reizigers Rover is eindelijk opgestaan om een vuist te maken tegen de aanhoudende vertragingen? Helaas, fout. Het is een drietal tamelijk onbekende bedrijven dat oproept de NS een dag lang te boycotten. En wel uit 'pure frustratie'.

De bedrijfjes CafeZ (vormgeving), Externet (nieuwe media) en Het Bureau met een O (communicatiebureau) zeggen de ellende op het spoor spuugzat te zijn. "We zaten onlangs bij elkaar voor een bespreking, toen we merkten dat de onvrede bij iedereen leeft," aldus woordvoerder Van Dijk. Een algehele stakingsoproep was het resultaat. "We snappen niet dat mensen er niets tegen doen." Dus stoten de drie bedrijfjes zelf door naar de voorhoede van het actiefront. Van Dijk zegt dat de problemen bij de NS momenteel 'erg leven in de media'. Maar hij ontkent ten stelligste dat het hem om publiciteit te doen is. "Wat ons betreft hoeven de bedrijfsnamen er echt niet bij hoor."

Hoe dan ook. Het zal een heel karwei worden om treinreizend Nederland nog voor vrijdag te mobiliseren. "Of het echt aanslaat moeten we afwachten," erkent Van Dijk. Hij hoopt dat er vrijdag alleen maar lege treinstellen door het land razen. "Lege perrons en lege treinen, dat is ons doel. We willen een duidelijke boodschap afgeven."

Via de website www.soms.nl zijn de bedrijven tevens een digitale handtekeningenactie gestart.

Politie sluit deal met Carglass

De politie in de Utrecht heeft een overeenkomst gesloten met autoruitenreparateur Carglass. Mensen die het slachtoffer zijn geworden van een auto-inbraak kunnen bij het bedrijf aangifte doen, terwijl de beschadigde ruiten worden gerepareerd. De concurrentie in de branch is verontwaardigd over deze vorm van voortrekkerij.

Voorlopig kunnen de benadeelde in de stad Utrecht alleen nog maar schriftelijk aangifte doen bij een Carglass-vestiging in Nieuwegein. De politie haalt de formulieren dagelijks op bij de vestiging en levert ze af bij het politiedistrict waar ze verder behandeld moeten worden. Het is service gericht op de burgers, verklaart de politie.

De afspraak tussen de politie en Carglass duurt tot het einde van de maand september. De autoruitenreparateur denkt zelfs aan overeenkomsten in heel het land. Behalve de mogelijkheid tot aangifte, heeft de Utrechtse politie nog een afspraak met Carglass gemaakt. Wanneer agenten op straat een onbeheerde auto met een kapotte ruit zien, wordt via de politiemeldkamer Carglass ingeschakeld.

B. Timmerman, bedrijfsleider bij autoruitservice Amazone, eveneens in Utrecht, is ontstemd over de deal tussen de politie en Carglass. "Ik vind het puur schandalig. Het gaat hier gewoon om de macht van de grootste en de sterkste. Het is je reinste kartelvorming." Volgens hem was het eerlijker geweest, als de politie meerdere bedrijven voor de proef had benaderd.

De politie kan blijkbaar niet iedereen te vriend houden.

Proefproces tegen KLM over trombose

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Australisch advocatenkantoor begint namens drie passagiers een proefproces tegen een aantal luchtvaartmaatschappijen, onder meer de KLM. De passagiers claimen trombose te hebben gekregen door het vliegen. Ze willen schadevergoeding. Het advocatenkantoor Slater & Gordon behandelt de zaak. KLM heeft dit dinsdag bevestigd.

"De wetenschap rolt nog over straat over de vraag of vliegen trombose veroorzaakt of niet", zegt een woordvoerder van KLM. "Tot de tijd dat er onomstotelijk wetenschappelijk bewijs is, kan een rechter niets doen." KLM maakt zich geen grote zorgen over het proefproces.

Wel vindt de luchtvaartmaatschappij het van belang dat er een diepgaand onderzoek komt naar een eventueel verband tussen het ontstaan van bloedproppen (trombose) en vliegen. "We zijn nu al bezig passagiers te waarschuwen voor de gevaren van het lange stilzitten tijdens vluchten. Binnenkort zullen er ook waarschuwingen op onze tickets staan", zegt de KLM-woordvoerder. "De link tussen immobiliteit en trombose is er wel."

Russische maffia bedreigt e-commerce

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de FBI vormt de Russische georganiseerde misdaad een enorme economische bedreiging voor de westerse e-commerce. De Russische maffia houdt zich hoe langer hoe meer bezig met het hacken van computersystemen, zo waarschuwt de FBI. Het gaat hierbij om het achterhalen van gevoelige informatie zoals creditcardgegevens. En het wordt alleen maar erger.

“Voor de nabije toekomst zullen we op dit gebied een ware explosie zien. Het is echt een heel nieuw gebied voor ons. En we weten niet precies wat de gevolgen zullen zijn”, zo tekent Interactive Week op uit de mond van John Collingwood van de FBI. Er zouden tot nu toe al meer dan 1 miljoen creditcardnummers zijn buitgemaakt door de Russische maffia.

Vaak zou gebruik worden gemaakt van bekende gaten in Windows NT besturingssystemen. Hiervoor zijn weliswaar patches beschikbaar, maar veel bedrijven laten na deze te installeren. Ook beveiligingsexperts maken zich zorgen. Zij beschouwen Russische hackers al een tijdje als de meest getalenteerde in de wereld. Maffiabazen maken graag gebruik van hun kwaliteiten. Volgens een expert van beveiligingsbedrijf ClearCommerce vormen Russische hackers ‘een van de grootste bedreigingen voor de levendige Amerikaanse e-commerce en computerbranche’.

De door de maffia ingehuurde hackers – vaak opererend vanuit internetcafés - maken zich volgens Interactive Week niet alleen schuldig aan het downloaden van gevoelige informatie als bankgegevens en bedrijfsgeheimen, zij proberen hiermee ook bedrijven af te persen.

Vooralsnog kunnen hackers redelijk ongestoord hun gang gaan. Bedrijven zijn vaak erg terughoudend met het rapporteren van hacks en als dat al gebeurt, hebben de opsporingsinstanties de grootste moeite de aanvallers te achterhalen en te vervolgen.

Spionage bij Renault voor F1

Foxivision had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jean Jacques His, Renault’s Formule 1 technisch directeur, denkt “het slachtoffer te zijn van industriële spionage. Alles duidt er op dat voormalige medewerkers van de Stasi (de Oost Duitse spionage dienst) in ons computernetwerk ingebroken hebben. Dat is een reden waarom onze V10 mager presteert. Wij weten dat er in Duitsland heel wat mensen rondlopen die hiertoe in staat zijn. Toen wij hierachter kwamen konden wij alle plannen, tekeningen en vergaarde data in de prullenbak opbergen en moesten wij volledig opnieuw beginnen. Dat was een gigantische dreun voor ons”.

His verklaarde dat de hackers een jaar geleden in de computer van Renault waren ingebroken – precies toen men in de laatste stage en net voor begin van productie was. Uiteraard werden er onmiddellijk diverse veranderingen aangebracht. Juli vorig jaar merkten wij dat er bepaalde data niet meer aanwezig was en dat er iemand ons systeem gehacked had. Eerst konden wij dat gewoonweg niet geloven maar toen wij zagen welke informatie er missende was konden wij niet tot een andere conclusie komen. Vervolgens moesten wij een aantal aspecten van het ontwerp van de motor veranderen en ik ben er voor 99% zeker van dat onze motor nu zo is dat ‘anderen’ daar geen wetenschap van hebben”.

Met behulp van de Franse geheime dienst werden hackers uit het voormalige oost Duitsland getraceerd.

Sprekende wc speelt voor dokter

berney en Administr8or hadden via de newssubmit het volgende te melden:

Een sprekende wc die op een netwerk is aangesloten kan in de toekomst vaststellen of de persoon die erop zit zwanger of ziek is. Desnoods stuurt het een e-mailtje naar de dokter.

De slimme wc-pot kan de urine onderzoeken op de hoeveelheid en samenstelling van hormonen en voedingsstoffen in de ontlasting.

De wc wordt ontwikkeld door de Versatile Interactive Pan die het product via Twyford Bathroom te koop zal gaan aanbieden. "Door deze IT-toepassing in het toilet, is het mogelijk om heel vroeg een diagnose te stellen van iemands gezondheid", vertelt Terry Wolliscroft van Twyford Bathroom over de nieuwe uitvinding.

Met behulp van stemherkenning zal de wc het ook voor kinderen en gehandicapten aangenamer maken om hun behoefte te doen. Op verzoek kan de wc-pot zelfs schuin naar voren buigen om zo als urinoir te functioneren. De meedenkende wc moet vanaf 2006 te koop zijn.

Downey Jr. jaar lang afkicken

Buster had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Robert Downey Jr., onder andere bekent van zijn rollen in 'Ally McBeal' en 'Chaplin' is veroordeelt tot 3 jaar voorwaardelijk, inclusief 1 jaar verplicht afkicken.

De ster werd veroordeeld dankzij propisitie 36, die behandeling toestaat i.p.v. gevangenneming. Hij kan overigens alsnog in de gevangenis belanden als de behandeling niet aanslaat of als hij weer in de fout gaat.

Volgens Downey's advocaat heeft zijn client eerder dit jaar al intrek genomen in een afkickcentrum in afgezonderd Malibu, Californie. Daar wordt hij 24 uur per dag in de gaten gehouden. Een woordvoerder van justitie van Californie heeft bevestigd dat dit een bevoegd afkickcentrum is.

Zijn conditie lijkt daar te verbeteren, terwijl hij meedoet aan een 12-stappen plan zodat hij de wil ontwikkelt niet terug te vallen in zijn oude patroon. Downey werd eerder gearresteerd in 1996 en 1999, toen hij de gevangenis in moest voor het ontduiken van zijn voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij kwam in Augustus 2000 weer vrij nadat was gebleken dat een lagere rechter een fout had gemaakt in dat vonnis.

Downey blijft onder stricte supervisie, wat inhoud dat hij bij willerkeur drugs tests kan verwachten evenals onverwachte bezoekjes. Hij is nog niet klaar om weer aan het werk te gaan en er ook geen tijdsschema opgesteld.

Moordvideo on-line

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Zwitserse politie heeft een video online gezet van een beschieting uit een rijdende auto waarbij een veroordeelde pedofiel is gedood. De politie hoopt dat getuigen zich na het zien van de video zullen melden.

De beschieting vond plaats in de nacht van 27 juni in Geneve. Door de slechte kwaliteit van de video is het niet mogelijk mensen waar te nemen in de twee auto's die bij de beschieting een rol spelen. Ook het vuurwapen is niet zichtbaar.

De site wordt drukbezocht. Bij de politie is echter nog geen informatie binnengekomen die voor oplossing van het misdrijf kan zorgen. Het is de eerste keer dat de Zwitserse politie ertoe over is gegaan een video van een misdrijf online te plaatsen. De politie heeft daartoe besloten omdat het over geen enkel spoor beschikt dat tot de oplossing kan leiden.

Opschudding na brief Willem-Alexander

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kroonprins Willem-Alexander heeft met zijn brief nogal wat opschudding veroorzaakt binnen het Internationaal Olympisch Comité. Als IOC-lid stelde hij tijdens het congres in Moskou in een brief het verstrekken van een persoonlijke vergoeding aan IOC-leden aan de orde.

Naar aanleiding van die ethische kwestie werd een onderzoek ingesteld naar een van de kandidaten voor het voorzitterschap van het IOC, Un Yong Kim.

Kim zou de IOC-leden in zijn verkiezingscampagne een jaarlijkse vergoeding van 50.000 dollar (130.000 gulden) hebben beloofd. De Koreaan ontkende dat, maar verloor gisteren wel de verkiezing van Jacques Rogge. De 59-jarige Belg had al in de tweede stemronde de meerderheid ten opzichte van de vier andere kandidaten. Rogge is de achtste voorzitter van het IOC.

Volgens Kim had de `domme brief' van de Nederlandse kroonprins invloed op het stemgedrag van de IOC-leden. Willem-Alexander ontkende de naam van Kim te hebben genoemd met betrekking tot deze kwestie. "Ik heb in mijn brief alleen de vraag gesteld of het ethisch is dat kandidaten de leden in hun verkiezingsprogramma een persoonlijke onkostenvergoeding aanbieden." De kroonprins zei daarmee niet alleen op Kim te doelen. "Ook anderen deden soortgelijke aanbiedingen."

De prins kreeg felicitaties en lof van veel andere IOC-leden voor zijn actie. "Eigenlijk hadden we zelf ook zo'n brief moeten schrijven, zeiden ze me."

Politie waarschuwt voor oplichtster

guppekop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Apeldoornse politie waarschuwt garagebedrijven voor een 26-jarige vrouw die auto's lospraat, meeneemt en niet meer terugbrengt. Zes bedrijven in Apeldoorn, Deventer, Epe en Twello zijn op die manier al auto's kwijtgeraakt, aldus een politiewoordvoerder.

De vrouw, die geen vaste woonplaats heeft, weet de auto's mee te krijgen door een verhaal te vertellen dat haar man bij een ongeluk in het buitenland betrokken is en dat zij hem met een leen- of huurauto wil bezoeken in het ziekenhuis. De vrouw legitimeert zich vaak met een rijbewijs dat in de gemeente Warnsveld is afgegeven en op haar naam staat.

Van de zes auto's die de vrouw op die manier heeft meegenomen, zijn er inmiddels al drie teruggevonden. De politie sluit niet uit dat er reeds meer bedrijven op die manier door de vrouw zijn gedupeerd.

Drugsbaron Charles Z. veroordeeld

berney kent de weg naar de newssubmit en stuurde ons het volgende:

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag drugshandelaar en gewezen autocoureur Charles Z. veroordeeld tot betaling van een kleine 28 miljoen gulden. Dat is volgens het hof het bedrag geweest dat Z. begin jaren negentig heeft verdient met de exploitatie van een paar hasjlijnen tussen Marokko, Spanje en Nederland.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden maar liefst ruim 75 miljoen gulden. Het OM heeft in de ogen van het hof een in de zaak-Z. niet bruikbare berekeningsmethode gehanteerd, de zogeheten vermogensvergelijking. Hoofdadvocaat-generaal E. Myjer liet dinsdag weten dat het arrest van het hof naar alle waarschijnlijkheid aanleiding geeft om de zaak in cassatie aan de Hoge Raad voor te leggen.

Z. werd in 1995 door het hof in Amsterdam na een rumoerig verlopen proces veroordeeld tot vijf jaar cel, wegens een reeks drugstransporten en het leiden van een criminele organisatie.

De financiële zaak waarin het hof nu uitspraak heeft gedaan is uit die zaak voortgevloeid. Vorig jaar werd Z. opnieuw gearresteerd, opnieuw wegens grootschalige handel in drugs. Deze keer zou hij ook actief zijn geweest in de harddrugshandel.

Zwaar weer voor vakantiegangers

panzerfaust en berney hadden beide via de newssubmit het volgende te melden:

Météo-France - de Franse tegenhanger van het KNMI - heeft vanmiddag toeristen aan de Atlantische kust gewaarschuwd voor een opkomende westerstorm met windkracht 9 tot 10. Dat geldt voor de gehele kust van Bretagne tot en met de Spaanse grens. Het gebied wat ook in trek is bij vele Nederlanders.

Dergelijke stormen zijn heel gewoon in de herfst of de winter, maar niet in de zomer, het seizoen waarin honderdduizenden mensen vlakbij de vloedlijn kamperen. De storm zal naar verwachting het sterkst zijn vanaf dinsdagavond tot woensdagmorgen.

Op zee worden voor woensdag golven van zes meter hoog langs de kust verwacht, met de bijbehorende gevaarlijke stromingen.

Vooral kampeerders wordt aangeraden hun voorzorgen te nemen, door bijvoorbeeld tenten verder in het binnenland op te zetten.

Aardappelpuree stremt N388

Panzerfaust wist ook dit nog via de newssubmit te melden:

De N388 bij het Groningse Boerakker is vanochtend onbegaanbaar geworden nadat ongeveer 36 ton aardappels op de rijbaan waren beland. De aardappels liggen over enkele tientallen meters verspreid over het asfalt. Ze kwamen uit een vrachtwagen die kantelde bij een poging een botsing met een auto te voorkomen.
"Het grootste deel van de aardappels is puree", zegt een politiewoordvoerder.
De auto, bestuurd door een 44-jarige man uit Oudelanden (Zeeland), week om nog onduidelijke reden uit naar de linker weghelft, waar op dat moment een vrachtwagen naderde. De 36-jarige chauffeur uit Dronten wist een frontale botsing te vermijden, maar kon niet voorkomen dat zijn vrachtwagen kantelde.

De politie vermoedde dat de stremming nog de hele dag kon gaan duren. De afslag vanaf de A7 naar de N388 werd meteen afgesloten en het verkeer werd omgeleid. De vrachtwagenchauffeur kwam er met enkele blauwe plekken van af, de automobilist had enig inwendig letsel en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Gouden Annie loopt 65e 4-daagse

Zwaluw had ons ook nog het volgende te melden via de newssubmit:

"Natuurlijk loop ik ook mijn 65e Vierdaagse uit. Ik heb goed getraind en wil mijn record absoluut verder uitbouwen."
Annie Berkhout (86) uit Voorburg, die met haar 65e deelname aan de 4-daagse van Nijmegen absoluut recordhoudster is, ontving gisteren een Gouden Schoen en bovendien kreeg ze de versierselen opgespeld die horen bij de onderscheiding Lid van de Orde van Oranje-Nassau.

In haar hele wandelcarrière heeft Annie al ongeveer twee keer de wereld rond gelopen. Haar laatste blaar? "Dat was voor de oorlog. Veel schoenen heb ik ook niet gehad in al die jaren. Ik doe al vijftien jaar met één paar."

Vanmorgen vroeg begonnen de ruim 40.000 wandelaars uit 49 landen aan de eerste etappe van de 85e editie van de Vierdaagse. De oudste deelnemer is 88, de jongste 11. Het legioen wandelt vandaag door de Betuwe, met Elst en Bemmel als belangrijkste etappeplaatsen. Voor morgen staat het Land van Maas en Waal op het programma.

Zie ook:
Nijmeegse vierdaagse : 40.000 aanmeldingen

Bloemenrijder met drugs in Italië

guppekop stuurde ons met de newssubmit het volgende artikel:

De 39-jarige bloemenrijder uit Rijnsburg werd enkele weken geleden al in Italië opgepakt met een lading drugs in zijn truck. De man werd na zijn rit door Bulgarije en Griekenland met zijn combinatie staande gehouden in de Zuid-Italiaanse havenstad Bari.

De man zit sinds die tijd in voorarrest in de gevangenis van Bari. Hij is nog niet voorgeleid. De aangehouden Rijnsburger wordt in Italië bijgestaan door het Nederlandse consulaat. De verdachte heeft een advocaat toegewezen gekregen. Het ministerie verwacht nog deze week een uitspraak in de drugssmokkelzaak. Om hoeveel drugs het gaat, wil het ministerie echter niet bekendmaken.

Vingersensor wordt gemeengoed

Panzerfaust meldde via de newssubmit ook nog dit vandaag:

Wat onder meer Bill Gates en Steven Spielberg en sinds kort een dure Londense flat al hebben zal over twintig jaar gemeengoed zijn: een vingerafdruksensor in plaats van een sleutel voor je huis. Dat meent althans de installateur van het systeem, Nick Candy.
"Je kunt geen sleutels meer verliezen en het is ook handig voor als je lange tijd buitenslands bent. Want een vingerafdruk is niet te vervalsen en het systeem houdt precies bij wie, wanneer en hoeveel malen iemand van je familie of schoonmakers binnenkwam. Dat is ook na te gaan via internet", aldus Candy.

Rot als je je vingers verbrand aan een warmhoudplaatje.

Tour de France: Titanenstrijd op 'Oranje' alp

De zware etappe naar Alpe d’Huez is een ware titanenstijd geworden. Uiteindelijk wist Lance Armstrong zijn favorietenrol waar te maken door de concurrentie weg te rijden.

De etappe ging al vroeg van start, om half elf ‘s morgens, en al na 7 kilometer werd er een kopgroep van drie man gevormd, naar aanleiding van demarrages van renners uit de Spaanse en Baskische ploegen. Fransman Laurent Roux ging samen met de Spanjaarden Tauler en Jiminez snel van start. De drie pakten tijdens de eerste vrij vlakke kilometers een voorsprong van dertien minuten. Met deze voorsprong begonnen ze aan de eerste van drie cols van buitencategorie.

Het peloton werd op deze berg geleid door de mannen van Telekom, die ondanks hun tempo relatief weinig renners zag lossen uit het peloton in vergelijking met voorgaande jaren. Uiteindelijk werd er een kopgroep van zo’n 45 man gevormd, die op de top van de Madeleine nog acht minuten achterstand hadden op de drie koplopers. Na de snelle afdaling begonnen de renners direct met de tweede klim van de buitencategorie. Op deze berg moest de Spanjaard Tauler al snel passen, zodat Roux en Jiminez alleen voorbleven. De Fransman reed echter een tempo wat ook Jiminez niet kon volgen: hij was het tweede slachtoffer in de kopgroep. De voorsprong van Roux op het peloton bleef nagenoeg gelijk, totdat er begonnen werd aan de klim van de oranje gekleurde berg, l’Alpe d’Huez.

De beginkilometers werden nog geleid door de knechten van Jan Ullrich, maar na een aantal kilometer liet Lance Armstrong zien hoe machtig hij was door ogenschijnlijk gemakkelijk weg te sprinten. Achter de Amerikaan moesten steeds meer renners lossen, waaronder Michael Boogerd. De Nederlander kwam uiteindelijk knap als 11e over de streep.

Armstrong klom met een soepel beentempo omhoog, en pakte in de beklimming van 15 kilometer rap tijd terug van zijn achterstand op Roux, die inmiddels 180 kilometer aan de leiding had gereden. Ullrich volgde op twee minuten achterstand in een groepje met Beloki, Sevilla en Moreau. Met nog een paar kilometer te gaan werd Roux ingelopen door zowel Armstrong als het groepje Ullrich. De Duitser probeerde de schade ten opzichte van Armstrong nog wel in te lopen, en schudde Beloki en Moreau wel af, maar het mocht niet baten. Hij verloor zo’n twee minuten op ritwinnaar Armstrong.

Ondanks de tien minuten achterstand die de nummer twéé in het klassement, François Simon, opliep, pakte hij wel de gele trui af van Stuart O’Grady, die al bij de eerste klim moest lossen uit het peloton. De Fransman Simon werd een aantal keren gelost, maar wist zich telkens knap terug te vechten, met het oog op een mogelijke gele trui. De groene trui blijft wél in handen van Stuart O'Grady. Beste Nederlander in het algemeen klassement is Michael Boogerd op de 11e plaats.

Sprinters Tom Steels (Bel) en Jaan Kirsipuu (Est) gaven op, evenals de geblesseerde Angel Casero (Spa)

1eFrançois Simon ( Fra )45:34.09'
2eAndrej Kivilev ( Rus )+ 11.54'
3eStuart O'Grady ( Aus )+ 18.10'

1eLaurent Roux ( Fra )127 punten
2eLaurent Jalabert ( Fra )106 punten
3eEladio Jiminez ( Spa )90 punten

1eStuart O'Grady ( Aus )136 punten
2eErik Zabel ( Dui )127 punten
3eDamien Nazon ( Fra )90 punten


De etappe van morgen:

Morgen volgt een klim-tijdrit over 32 kilometer.

Geen Anjers meer voor Prins Bernard

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prins Bernhard moet waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe leverancier voor de verse witte anjers die hij tijdens openbare optredens altijd in zijn revers draagt. Kwekersechtpaar Van der Zwet uit het Groningse Zuidbroek stopt met de teelt van de bloem, omdat die niet winstgevend genoeg meer is.

Het echtpaar, dat volgens de hofleverancier in Amsterdam "kwalitatief hoogstaande anjers" kweekt, stapt over op de teelt van hortensia's. "Van alleen de afname van de prins kunnen we niet leven", verontschuldigt M. van der Zwet zich. "Hij draagt ze ook lang zo vaak niet meer als vroeger, toen hij er veertig per week bestelde."
Mocht Bernhard het hen persoonlijk vragen, wil het echtpaar nog wel een bedje apart houden voor de prins.

De Amsterdamse flowershop Ivy, die al 38 jaar de bloemen voor de prins inkoopt, bevestigt dat de bloemen van het echtpaar Van der Zwet van uitstekende kwaliteit zijn. "Maar ze zijn niet de enige die ons anjers leveren", aldus een woordvoerder van Ivy. "In Groningen zijn de kassen ook wel eens leeg of valt de oogst tegen. Daarom komen ze soms uit Zuidbroek, soms ook zelfs uit Colombia."

De Rijksvoorlichtingsdienst kon dinsdag geen commentaar geven op de kwestie. "We kunnen niet op de zaken vooruit lopen", aldus een woordvoerder. "De prins weet nog van niets. Hij zal zich eerst op de kwestie moeten bezinnen. Maar het mag algemeen bekend worden geacht dat hij erg gehecht is aan zijn anjers."

DJ Garnier stopt uit angst voor doofheid

Panzerfaust wees ons vandaag via de newssubmit op het volgende:

De internationaal bekende techno-dj Laurent Garnier heeft zijn optredens voorlopig afgezegd uit angst doof te worden. Dat heeft een woordvoerster van platenmaatschappij PIAS in België dinsdag laten weten. Garnier zou een dezer dagen optreden op een festival in Gent.

Twee weken geleden trad Garnier nog wel op op het Belgische festival Rock Werchter. Maar daar bracht hij een live-optreden ten gehore (met allerlei instrumenten en dans), terwijl Garnier de meeste gehoorproblemen oploopt tijdens zijn dj-set (platen draaien en mixen). "Dan blaast het geluid naar hem toe."

Op doktersadvies houdt Garnier voorlopig dus maar even rust. Onduidelijk is hoe lang dat dan nog zal duren, maar volgens een woordvoerder van Mojo Concerts zal hij waarschijnlijk wel in september weer in Nederland te zien zijn tijdens D.Nite.

Britse politie dood man met neppistool

berney en Panzerfaust hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Londense politie heeft maandag een man doodgeschoten die rondliep met een aansteker in de vorm van een pistool. De politie dacht dat het om een echt wapen ging. De politieagenten vuurden zes kogels op de man af.

Het is de tweede persoon in vier dagen die werd doodgeschoten door de Britse politie. Vorige week werd een psychiatrische patiënt door twee kogels geraakt. De politie opende het vuur toen hij weigerde een samoeraizwaard neer te leggen.

De Britse regering onderzoekt de mogelijkheid om de vuurwapens van de politie te vervangen door niet-dodelijke, verdovende wapens.

Schumacher ongedeerd na zware crash

C00l~Whip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Regerend wereldkampioen Michael Schumacher is vanmiddag ongedeerd weggekomen bij een zware crash. De Ferrari-coureur verloor bij het aanremmen van de tweede chicane op Monza plotseling alle controle over zijn auto. Volgens getuigen knalde de auto eerst in de vangrail en vloog hij daarna over het gravelbed in de omheining. Bij de klap zou de achterkant van de auto zijn gebroken.

Schumacher kon op eigen kracht uit de auto komen en werd na het ongeluk uitgebreid onderzocht. Anderhalf uur na het ongeluk kwam het bericht dat de Duitser in orde is.

De coureur zou drie dagen op Monza testen, maar is na de crash naar zijn huis in Zwitserland gevlogen.

Politie vindt brandend lichaam

In de nacht van maandag op dinsdag heeft de politie in Breda een brandend lichaam aangetroffen. Het is nog onduidelijk of het om een man of een vrouw
gaat. De politie gaat er voorlopig vanuit dat de persoon al dood was voordat deze in brand werd gestoken en houdt rekening met een misdrijf.

De politiemensen reden rond 3 uur op de A16 richting Breda toen ze in het veld iets zagen branden. Op de bewuste plaats bleek het om een brandend lichaam te gaan. De politie heeft voor het onderzoek tien mensen ingezet.

Met dank aan: Panzerfaust, Mysterious_Mystery, tyl, berney, Joesoef en Hardcorejunkie voor dit artikel!

Hacker: Limburg aan Duitsland verkocht

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"In samenwerking met de regering heeft het bestuur van Limburg besloten om onze prachtige provincie tot onze grote spijt te verkopen aan Duitsland." Dit stond er afgelopen weekend te lezen op de website van de provincie Limburg. Een hacker had de site weten te kraken.

De provincie heeft bij de politie in Maastricht aangifte gedaan wegens computervredebeuk en heeft de site uit de lucht gehaald. Ook is de beveiliging opnieuw nagekeken.

De hacker, die ondertekende met GiGuGuT, schreef te vrezen dat vanaf 2005 in Limburg alleen nog Duits gesproken wordt. Om die reden zou Nederland Limburg hebben overgedragen aan Duitsland. De provincie heeft geen idee wie de dader is.

Bevindt de dader zich onder ons??

Japanner bewaart vader 13 jaar in diepvries

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Japanse man heeft het lijk van zijn vader dertien jaar lang in de vriezer van zijn woning bewaard.Hij hoopte z'n vader ooit weer tot leven te wekken. Buren roken enkele dagen geleden een vreemde lucht uit het appartement van de man komen.De politie werd gebeld en die trof het lichaam van de vader in de diepvriezer aan.

De zoon is al twee maanden vermist. In de tussentijd was de elektriciteit uitgevallen waardoor het lijk begon te rotten. Overigens heeft de man, volgens de agenten, de wet niet overtreden: de vader werd niet illegaal begraven.

Oostenrijker 80 uur vast op toilet

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Oostenrijkse man heeft meer dan drie dagen in een mobiel toilet opgesloten gezeten. Hij belandde er toen hij op de vlucht was voor twee overvallers die hem achtervolgden.

De 63-jarige man werd vorige week door de dieven geslagen en beroofd en ging ervandoor. Toen de overvallers hem vervolgens achtervolgden rende hij een mobiel toilet in en deed de deur op slot. Maar zijn belagers lieten hun slachtoffer niet zo gemakkelijk ontvluchten en gooiden de wc om met de deur naar beneden.

Hulpgeroep en gebons op de muren hadden geen resultaat, omdat het mobiel toilet midden in een drukke straat lag. Het traumatische avontuur eindigde zondagochtend toen het de man uiteindelijk lukte een van de ventiliegaten open te breken.

Ehh.... "Door de pot gezakt?"

Zwitserse kat heeft BSE-achtige ziekte

Jojogirl Panzerfaust en Waxxer hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zwitserland is bij een zes jaar oude kat een ziekte geconstateerd die lijkt op de gekkekoeienziekte BSE. Het dier, dat inmiddels is afgemaakt, was volgens de veterinaire inspectie waarschijnlijk ziek geworden door het eten van besmet kattenvoer.

In het kattenvoer is waarschijnlijk diermeel verwerkt. Volgens de Zwitserse autoriteiten is dit het eerste geval van een kat met BSE-achtige verschijnselen. In Groot-Brittannië zouden negentig poezen besmet zijn. Ook in Noorwegen en Liechtenstein zouden zich gevallen hebben voorgedaan.

De ziekte, die FSE wordt genoemd, zou ook aangetroffen zijn bij katachtige dieren in dierentuinen. Honden met BSE-achtige verschijnselen zijn volgens de Zwitserse inspectie nergens aangetroffen. Zieke katten zouden de ziekte niet kunnen overdragen op mensen.

Vier op de tien chatters verslaafd

Jojogirl en berney hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zeker veertig procent van de Nederlandse chatters zegt daaraan in meer of mindere mata verslaafd aan te zijn. Dit blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek van Blauw Research onder 908 internetters. De genoemde 40 procent van de ondervraagde chatters zegt ‘meer tijd dan wenselijk’ aan deze bezigheid te besteden.

Vrijwel alle internetters weten volgens Blauw wat chatten is. Zestig procent van de internetters heeft dit ook wel eens daadwerkelijk gedaan. Een derde van de chatters geeft aan als gevolg van het chatten minder te bellen.

Zowel het chatten via chatprogramma's als via 'chatsites' is populair. Chatters maken vooral van de chatsite van Ilse en de chatprogramma's ICQ en MSN Messenger gebruik, zo stelt het bureau. Bezoekers van een chatsite zouden verder veel vaker op een reclamebanner klikken dan bezoekers van andere sites.

Vitamine C uit T-shirt

Een Japans bedrijf heeft een T-shirt onwikkeld meer daarin een stof die bij contact met de menselijke huid wordt omgezet in vitamine C. Eén T-shirt bevat evenveel vitamine als 2 citroenen en zou ook actief blijven na 30 wasbeurten.

Het bedrijf (The Fuji Spinning Company) zegt het produkt ontwikkeld te hebben voor de vrouwen met interesse in huidverzorging en is ook bezig met de ontwikkeling van ondergoed met vitamines.

Met dank aan Jojogirl voor de tip!

Webwinkels prijzen nog niet in euro’s

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Ik ben aan het dubbelprijzen." Dit geld niet voor een kwart van de webwinkels die nog altijd zijn producten niet in euro's prijst. Onder de bedrijven die online nog alleen prijzen in guldens vermelden, bevinden zich Albert Heijn en Free Record Shop. Deze winkelketens vermelden in hun 'gewone' winkels de europrijzen al wel. Van de online winkels die wel de prijzen in guldens en euro’s vermelden, doet de helft dit niet consequent.

Volgens afspraken die in het Nationaal Forum voor de invoering van de euro zijn gemaakt, moeten winkels sinds 1 juli ‘dubbel’ prijzen.

Man vervoert tijgerwelpje in kofferbak

Na een wilde achtervolging heeft de Mexicaanse politie zondagmiddag een man aangehouden die in zijn auto een albino Siberisch tijgerwelpje vervoerde, heeft de politie maandagavond gezegd.

De 40-jarige Eduardo del Refugio probeerde eerst te ontkomen aan de politie, die hem tussen Mexico-Stad en San Luis Potosi wilde aanhouden voor te hard rijden. Toen dat niet lukte, liet hij toe dat politieagenten zijn auto doorzochten. De politie was bezig met een routinecontrole van het voertuig toen zij plotseling gemiauw hoorden, aldus het politierapport. In de kofferbak troffen de agenten het drie kilo wegende tijgerwelpje aan in een kleine plastic hondenkooi.

Del Refugio toverde een berg documenten te voorschijn die moesten bewijzen dat hij de kleine tijger, een bedreigde diersoort, legaal transporteerde. Een expert verklaarde echter dat de documenten vals waren. De autoriteiten vermoeden dat Del Refugio, die niet wilde zeggen waar de welp vandaan kwam, het beest naar de Verenigde Staten wilde smokkelen om aan een exotische dierenhandelaar te verkopen. De man is gearresteerd en de tijger is naar een nabijgelegen dierentuin gebracht.

Siberische tijgers zijn de grootste katachtigen ter wereld en kunnen vier meter lang en driehonderd kilo zwaar worden. Volgens natuurbeschermers leven er nog maar tweehonderd tot driehonderd Siberische tijgers in het wild.

Roken is goed voor de economie

Roken is goed voor de economie. Dat is een van de uitkomsten van een omstreden rapport dat maandag aan de Tsjechische regering werd gepresenteerd. De onderzoekers suggereren dat het voortijdig overlijden van rokers het land jaarlijks 500 miljoen gulden bespaart.

De besparing is mogelijk doordat 'dode rokers' geen gebruik maken van de Tsjechische gezondheidszorg. Ook hoeft de overheid geen dure pensioenen te betalen.

De kosten-baten-analyse werd uitgevoerd in opdracht van de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris. In het rapport worden de besparingen afgezet tegen verloren inkomstenbelastingen en de ziektekosten voor zieke rokers.

Tegenstanders van de tabaksindustrie zien het rapport als een poging van de fabrikanten om regeringen te bewijzen dat zij financieel voordeel kunnen halen uit het roken. Philip Morris zei in een verklaring ,,diep te betreuren'' dat dergelijke suggesties worden gewekt door het onderzoek.

De Tsjechische premier Milos Zeman, zelf een verwoed roker, verkondigde in maart van het afgelopen jaar al de economische voordelen van het roken. ,,Door te roken lever ik een bijdrage aan de stabiliteit van het staatsbudget. Met elk pakje dat ik koop, draag ik geld af aan de staat. Bovendien zal ik door longkanker sterven en dat scheelt de staat een duur pensioen'', aldus Zeman.

Kunstgras in Arena eerder dan verwacht

De voetbalmat van kunstgras komt veel eerder dan verwacht in de Amsterdam ArenA te liggen. De kans is groot dat Ajax na de winterstop de thuiswedstrijden al afwerkt op kunstgras. De stadiondirectie wacht nog op toestemming van de UEFA en de KNVB.

Als die er is, kan de ArenA een fabrikant uitkiezen die de mat aanbrengt. Tot voor kort gingen Ajax en de ArenA ervan uit dat een mat van onnatuurlijk materiaal er pas over twee tot drie jaar zou komen. Door de onverwacht snelle ontwikkelingen op het gebied van de kwaliteit van kunstgras kan die termijn nu drastisch worden ingekort.

'Met je ogen dicht word je niet zwanger'

Sommige Britse pubers denken dat gesloten ogen tijdens het vrijen een zwangerschap kunnen voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het medische tijdschrift Doctor.

Andere tieners vermijden ongewenste zwangerschappen met een goed glas melk, rum-cola, geslachtsgemeenschap in bad of flink springen na de daad.

Het medische tijdschrift vroeg 2200 artsen in het Verenigd Koninkrijk een lijst te maken met de meest gehoorde puberfabels over zwangerschapspreventie. Driekwart van de ondervraagde doktoren ziet onwetendheid over contraceptie als de belangrijkste oorzaak voor zwangerschappen bij tieners.

Groot-Brittannië heeft het hoogste percentage tienermoeders van West-Europa. In 1999 werden 100.000 baby's geboren van moeders onder de 20. Van hen waren 8000 jonger dan 16 en 2271 niet ouder dan 14.

Nijmeegse vierdaagse : 40.000 aanmeldingen

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse, die dinsdag in alle vroegte begint, heeft maandagavond ruim 40.000 inschrijvingen binnen van wandelaars. Met de verwachte afhakers schat de marsleiding het uiteindelijke aantal wandelaars op circa 39.000.

De 85e editie van wat officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen heet, werd maandagavond geopend met de traditionele vlaggenparade in het Goffertstadion. De eerste wandelaars vertrekken dinsdagochtend om vier uur vanaf de vernieuwde start- en aankomstplaats aan de Wedren in Nijmegen. Het startsein wordt zoals altijd gegeven door marsleider W. Jansen, die de wandelkaart van de eerste wandelaar van een knip voorziet.

Koers UPC op dieptepunt

UPC heeft maandag op de Amsterdamse effectenbeurs een dramatisch en ongeëvenaard dieptepunt bereikt. In één dag verloor het kabelconcern bijna 37 procent van zijn beurswaarde. Als slotkoers kwam 0,95 euro op het bord.

UPC wijdt de koersval aan ,,ongefundeerde'' geruchten die de ronde doen over een naderend bankroet. ,,Dat is absoluut niet aan de orde. We hebben voldoende kasmiddelen om tot halverwege 2003 door te gaan'', aldus een woordvoerder van het concern in een reactie.

Brits parkbankje krijgt internetaansluiting

Je laptop inpluggen op een bankje in het park en dan internetten. Binnenkort kan dit in het Engelse Bury St Edmunds.

De plaats in het graafschap Suffolk heeft een interactieve parkbank gewonnen in een wedstrijd van de Britse tak van Microsofts onderzoeksafdeling MSN.
De bank komt te staan in Abbey Gardens, vlakbij de ruïne van de Benedictijnse abdij van St Edmund. Het verhaal gaat dat op deze plek in 1215 Engelse edelen een eed zworen om de toenmalige koning John te dwingen de Magna Carta te ondertekenen.

De onderzoekers noemen de plaats ,,de thuisbasis van het belangrijkste mensenrechtendocument in de geschiedenis''. Daarom willen ze ook het ,,belangrijkste communicatiemiddel in de historie'', oftewel internet, met Bury St Edmunds verbinden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.