Berlijn en Parijs waarschuwen Bush
Het is de eerste maal dat Bush in zijn hoedanigheid van president een grote buitenlandse reis maakt. Vandaag bezoekt hij de NAVO in Brussel en morgen schuift hij aan bij de top van Europese regeringsleiders in het Zweedse Göteborg, alles onder ongekend strenge veiligheidsmaatregelen.
Gisteren waren de Duitse bondskanselier Schröder, de Franse president Chirac en de Franse premier Jospin bijeen in het Duitse Freiburg voor een Frans/Duits onderonsje met het oog op de komende EU-top in Göteborg. Duitsland en Frankrijk grepen de bijeenkomst aan om Bush met de neus te duwen op de Europese prioriteiten: geen nieuwe wapenwedloop met een 'raketschild' en bevestiging van de internationale afspraken om het milieu te verbeteren.
"Frankrijk en Duitsland denken dat de risico's van een nieuwe wapenwedloop juist moeten worden beperkt door alle internationale instrumenten aan te spreken die kunnen leiden tot een stop op de verdere verbreiding van kernwapens en alles daar omheen", aldus de gemeenschappelijke verklaring. Bush wil juist toe naar een ruimteschild tegen ballistische raketten afgevuurd door 'schurkenstaten' als Irak, Noord-Korea en Libië.
De meeste Europese lidstaten moeten weinig hebben van het plan, zij vrezen een nieuwe wapenwedloop en het ondergraven van het ABM-verdrag uit 1972 met Moskou over de beperking van intercontinentale raketten.
Bush zei gisteren in Madrid er naar uit te zien Europa zijn visie te geven van een defensief schild. "De oude doctrine van de mogelijkheid elkaar op te blazen is een verouderde doctrine, ABM-verdrag is een relikwie", aldus Bush.