Bush inventariseert plannen raketschild
Bush wil van het Pentagon weten hoe de plannen gestalte kunnen krijgen tegen de achtergrond van diplomatieke, technologische en financiële problemen.
In de aanloop naar een 'nieuwe strategische doctrine' heeft de president ook een uitgebreide inspectie gelast van het huidige Amerikaanse kernwapenarsenaal. Bush wil overgaan tot eenzijdige wapenreducties, mede in de hoop daarmee Rusland en China tegemoet te komen. Moskou en Peking hebben grote bezwaren tegen het raketschild en dreigen met een nieuwe wapenwedloop.
Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell verdedigde gisteren het plan voor een 'National Missile Defense'-systeem (NMD) dat de VS in de toekomst moet beschermen tegen inkomende raketten. "We gaan door met de ontwikkeling en zullen daarbij weloverwogen te werk gaan", aldus Powell die benadrukte dat het systeem vooral een afschrikwekkend effect zal hebben.
Powell reist eind februari naar het Midden-Oosten voor overleg met de nieuwe Israëlische premier Ariel Sjaron en de Palestijnen. Het Witte Huis heeft duidelijk afstand genomen van de vredesvoorstellen van voormalig president Bill Clinton en kiest voor een meer terughoudende rol.
Ook bezoekt Powell Koeweit, dat hij tien jaar geleden als Amerikaanse topgeneraal hielp bevrijden tijdens de Golfoorlog tegen Irak. Powell wil met Arabische bondgenoten bespreken in hoeverre het sanctieregime tegen Bagdad nieuw leven kan worden ingeblazen. De regering-Bush ziet dictator Saddam Hoessein nog steeds als een grote bedreiging, vooral nu uit recente CIA-rapporten blijkt dat Irak mogelijk opnieuw bezig is met de productie van massavernietigingswapens.