Leg nou eens uit waarom?

Ik heb het een half jaar lang als zoete koek geslikt. Nu komen er allebei maatregelen (terug) waarvan ik mij afvraag: "waarom?" Leg mij eens uit waarom je de horeca om 22:00 laat sluiten. Vorige week (of was het 2 weken geleden?) was dat nog 0:00 lichten aan, 1:00 dicht. Leg mij nu eens uit waarom deze tijd? Waarom in zo'n korte tijd veranderen? Voetballen zonder publiek. Waarom? Omdat ze niet naar je luisteren als je zegt dat ze hun "bek moeten houden"? Hoe naief waren jullie toe je dacht dat voetbal supporters hun mond houden een wedstrijd lang.

Een winkelkarretje verplicht. Het idee is leuk, maar zolang je geen eenrichtingsverkeer in alle gangpaden van de winkels maakt kan iedereen langs elkaar lopen en heeft een karretje om 1.5m afstand te houden geen zin. Een kapper moet een mondkapje op, maar een serveerster in een restaurant een plastic gezichtsbeschermer op. Wat is het verschil? Die kapper komt dichter bij mij dan die serveerster. We weten zo langzamerhand wel dat het grootste probleem in de grote steden zit. Maar weten ze binnen deze steden ook waar de problemen zich voordoen? Hoe ze ontstaan?

Zijn er extra besmettingen geconstateerd na de thuis wedstrijd van ADO vorige week? Van mensen die in het stadion zijn geweest. Of waren grote groepen besmette mensen tot na 22:00 in de kroeg? Is het bewezen dat een winkelkarretje dè oplossing is in de supermarkt, ondanks dat iedereen door elkaar heen kan blijven lopen? Liepen de serveersters van tafel naar tafel en besmette ze zo allerlei mensen? Of is er een grote groep kappers die besmet zijn geworden door/tijdens hun werk en zo het virus verspreid hebben?

Men heeft geen enkel idee en dus doen ze maar wat! "Het gaat de verkeerde kant op dus we moeten laten zien dat we iets er aan durven te doen. Vooral in sectoren die we makkelijk wat kunnen opleggen. Dat ziet er daadkrachtig uit." In maart had ik dit nog geaccepteerd, roeien met de riemen die we hebben, varen op half zicht en nog meer van die kreten. Maar we zijn een half jaar verder. En nog steeds hebben ze geen idee hoe de zaken echt aan te pakken en in te dammen.

Ondersteund door dat fantastische OMT. Een groep "experts" die niet verder komen dan de overheid omdat ze het in de private sector niet redden en stiekem hun eigen belangen hebben (ik noem een Ann Vossen?) Ik begrijp donders goed dat we niet terug willen naar een situatie in de ziekenhuizen zoals een half jaar geleden. Het is heel rot dat er mensen sterven als we niet voorzichtig met ze zijn geweest. Die mensen moeten ook beschermd worden. Ik heb ook geen zin om weer te moeten klappen voor al die mensen in de zorg. Niet omdat ze het niet verdienen, maar omdat ze er geen flikker mee opschieten!

Maar onderzoek waar de problemen echt zitten. Ga juist niet naar landelijke regels, maar achterhaal waarom brandhaarden precies onstaan en hoe je die kunt voorkomen. Vast niet door de plaatselijke kapper een mondkapje te verplichten, of voetbalsupporters niet meer toe te laten in een stadion. Wat heeft een landelijke, of zelfs veiligheidsregionale aanpak voor zin? Heel Flevoland is code oranje, maar bijna alle besmettingen vinden plaats in Almere. Plaatsen als Lelystad, Dronten, Swifterband, Biddinghuizen en Zeewolde krijgen dus dezelfde sancties opgelegd en er is geen besmetting te vinden. Goh, als ik het zo terug lees ga ik nog wel eens van de hak op de tak. Heb ik toch nog een kans om in de politiek te komen.....