Zweden lijkt vruchten te plukken van bekritiseerde corona-aanpak

Zweden is altijd het vreemde eendje gebleken met hun veelbekritiseerde aanpak om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nu Europa weer zucht onder een opleving van het virus, ontsnapt het Scandinavisch land deze trend.

De Zweden hebben, in tegenstelling tot vele Europese landen, hun bevolking niet binnengehouden tijdens de eerste opleving van het virus, begin 2020. Waar vele landen hun bevolking via een lock-down probeerden te beschermen, liepen de Zweden deze zomer lekker ontspannen te zoeken naar een plekje op een zonnig terras.

Café's, restaurants en winkels mochten gewoon openblijven. Net als scholen voor kinderen jonger dan zestien jaar.

Hoog sterftecijfer
De Zweden kregen direct kritiek te verwerken, want hun sterftecijfer leek in de hogere regionen te belanden. Anders Tegnell, architect van het Zweedse anti-coronabeleid, ziet een duidelijk verklaarbaar minpunt in zijn beleid; het hoge dodental in zijn land is niet te wijten aan de algemene aanpak, maar aan het gefaalde beleid om het coronavirus buiten de bejaardentehuizen te houden.

Daar vielen namelijk de meeste van de ruim vijfduizend Zweedse coronadoden tot nu toe. Inmiddels is dat beleid teruggedraaid en mogen de verzorgingstehuizen pas in oktober weer bezoekers ontvangen, met een positief effect op de cijfers tot nu toe.

Landen die een zware lock-down hanteerden, zoals Engeland, Spanje, Italië en België hebben nog steeds een hoger dodental per miljoen inwoners.

Groepsimmuniteit
Tegnell heeft nooit groepsimmuniteit als doel gezien, maar zijn aanpak moest de verspreiding van het virus vertragen om zo de Zweedse gezondheidszorg ontlasten. En dat lijkt gelukt.

Het besmettingscijfer in Zweden ligt op het niveau van begin maart, dus nog vóór de grote uitbraak en het weekgemiddelde van het aantal coronadoden per dag staat op nul. Ook buurlanden als Noorwegen en Denemarken presteren veel minder goed dan de Zweden.

Persoonlijke verantwoordelijkheid
Johan Carlson, directeur-generaal van het Zweedse Ministerie voor Volksgezondheid, verklaarde vorige week het succes van de Zweedse strategie ook aan de hand van de duidelijke en consistente communicatie, die de nadruk op de persoonlijke verantwoordelijkheid van elke burger legde.