Tong's Eredivisiecolumn seizoen 2020-2021 #6

'Dass gibt's nicht, der Bursche ist grade 16.' Woorden van een Duitse verslaggever over Clarence Seedorf tijdens zijn Europese debuut voor Ajax tegen Kaiserslautern begin jaren 90. In Duitsland was, en ben je, op je 21ste nog een talent. Zoals dat in de meeste landen het geval is. Ik moest er aan denken toen de 17-jarige Ihataren, namens PSV, de show stal vorig seizoen. Het paard waar hij op werd gehesen kon niet hoog genoeg zijn. De voetballiefhebbers lachten hun tanden bloot, als Anky van Grunsven in haar hoogtijdagen, toen hij voor het Nederlands Elftal koos in plaats van het Marokkaanse nationale team.

Daar gaan we van genieten en zo'n talent moeten we koesteren, was de tendens. Hij nam de vrije trappen alsof-ie al jaren de spelmaker op het middenveld was. Hij passeerde en gaf passes als een routinier. Evenals Seedorf en later van Persie werd hem, als jong broekie, een grote toekomst voorspeld. Inmiddels een jaar later blijken we ons, volgens de media-figuren (analisten), vergist te hebben. Het paard hinkt en hobbelt. En Ihataren is een over het paard getilde houten Klaas, zonder overzicht, een chagrijn bovendien. Onprofessioneel en egoïstisch. Het kan verkeren schreef Bredero ooit. In de voetballerij kan het zelfs snel verkeren en verkeerd gaan, volgens de zogenaamde kenners. Het lijkt alsof dit supertalent nu al is afgeschreven.

Net als bij Seedorf wordt zijn hoofd al snel na de euforie op het hakblok gelegd. Van Persie kun je wat dat betreft naast deze twee jong bejubelde raspaardjes zetten. Die durfde het aan als snotaap bij Feyenoord vrije trappen op te eisen, die normaliter door Pierre van Hooijdonck werden genomen. Verder zou hij, net als Ihataren, lastig en onprofessioneel zijn. Feyenoord wist niet hoe snel ze Van Persie moesten lozen. Voor een habbekrats ging deze lastige snotaap naar Arsenal. Arsenal betaalde een fooi en de rest is historie. Seedorf werd de kop van Jut van heel Nederland na het missen van één strafschop. Ging al snel voor een miniem bedrag naar Italië. En de rest is geschiedenis.

De jonge pispaaltjes Seedorf en Van Persie gingen een gouden toekomst tegemoet. Dus analisten, met Van Hooijdonck voorop, blijf Ihataren kleineren, bekritiseren, behandelen als een al gevestigde speler en puberaal gedrag verwijten. Jaag hem Nederland uit en Oranje en zijn toekomstige clubs zullen zich in hun handen wrijven. Dit jaar ging Summervile (de lastpak) hem al voor en vertrok op 18-jarige leeftijd naar Leeds United. Daarna moeten of mogen Stengs en Boadu van AZ er aan geloven. Een traditie moet je immers koesteren. "Dass gibt's nicht, für so wenig Geld transferiert?"

tong80