Twintig jaar van mijn leven...

En dan zijn er zomaar twintig jaar van je leven voorbij. Wat begon als een post van een 27-jarige zolderkamernerd op Gathering of Tweakers werd de plek waar ik de afgelopen twintig jaar van mijn leven aan heb gegeven. Mijn vrouw heb ik ontmoet op FOK!, mijn kinderen daaraan te danken. Twintig jaar FOK! Twintig jaar lach en traan. FOK! is de plek waar ik veel van de leukste dingen heb meegemaakt, maar waar ik ook zeker de naarste momenten van mijn leven heb meegemaakt. Of dat het overlijden van een vaste user of crewlid was, het constante en onophoudelijke gebash of gewoon de zorgen over hoe het verder moet, hoe we niet verder kunnen en de stress van twintig jaar honderd-urige werkweken.

Maar dat is het leven. Niet alleen op FOK!, maar overal. Niet alles is altijd koek en ei, pais en vree en de lul uit de broek lachen. Het leven zit, net als FOK!, vol tegenstrijdigheden. Voor- en tegenspoed. Het is een plek waar goed en slecht, een lach en een traan, lof en laatdunken, geboorte en sterfte en liefde en haat zich laten afwisselen. De user die geband wordt en op een kinderachtige manier in de mail eist - al dan niet voorzien van de nodige verwensingen - dat hij direct op #ANONIEM moet is doorgaans de volgende dag terug onder een nieuw account. Wegblijven blijft voor veel mensen moeilijk. Vooral als het users zijn die zich wel degelijk betrokken voelen bij FOK!

Betrokkenheid die de laatste tijd minder lijkt te zijn en worden overigens, en dat is jammer. Er wordt veel gedacht in 'user' en 'crew'. 'Wij' en 'jullie'. Terwijl het eigenlijk 'wij' is. Want dat is wat FOK! is. Voor en door FOK!kers. In voor- en tegenspoed. Gaat het slecht dan kunnen we er met z'n allen de schouders onder zetten en het voor iedereen beter maken. De kracht van de community die ik zeker weet dat we bezitten. De community die ik soms haat om de nimmer aflatende stroom kritiek, vaak omdat die gewoon terecht is. Maar de community waar ik ook enorm van hou, om dezelfde redenen. Omdat we er op de momenten dat het ertoe doet zijn voor elkaar. We met z'n allen de schouders eronder zetten als dat nodig is. We nog juichen als na weken ellende dat kutprobleem eindelijk wordt opgelost.

FOK! is en blijft een uniek stukje internet. De plek waar iedereen zijn zegje mag doen en waar iedereen welkom is. Links of rechts, zwart of wit, atheïst, Christen of Moslim. FOK! lijdt aan permanente kleurenblindheid en ambidextrie. Links noemt ons extreem rechts, rechts noemt ons juist extreem links. We zijn geen van beiden. We zijn gewoon een site die probeert iets leuks te doen. Voor haar users. Door haar users. Iedereen die wil helpen is welkom. Sterker; we zijn afhankelijk van onze community. Afhankelijk van elkáár. Al sinds 1999. Big Brother, De Bus, Secret Story. Sinds de real life soaps van weleer, door 9/11, vuurwerkramp, MH17, maar ook de kroning van Willem Alexander, het songfestival, de dood van Michael Jackson en de verkiezing van Obama en Trump. We hebben het allemaal meegemaakt. Met elkaar.

Dat is ook waar ik zo van hou. We maken FOK! samen. Ieder op zijn eigen manier. Ieder met zijn eigen insteek. Ieder met de beste bedoelingen. Ja, we zouden elkaar wat meer in elkaars waarde moeten laten, maar ook daar is FOK! niet heel anders dan de echte wereld waar we allemaal een mening hebben over hoe die ander zijn leven leidt. FOK! kent zo zijn eigen geschiedenis van internetdrama, en is op sommige vlakken misschien wel zowel de beste soap als comedy als drama als charachter study als thriller die we in Nederland hebben. 'Je kunt met ons alle kanten op,' zeg ik weleens. En daar sta ik voor. FOK! staat open voor alles en iedereen, maar is beslist niet foutloos of zonder conflict of controversie. We zijn nu eenmaal niet perfect. Daarbij; perfection is boring. FOK! is breed, open, vrij en onafhankelijk. FOK! is voor jou en door jou. Voor mij en door mij. Voor ons en door ons. En ik heb twintig jaar herinneringen aan FOK!

Ja, de mooiste jaren liggen misschien achter ons, zoals een oude man terugkijkt op zijn eigen mooiste jaren, maar ook op je oude dag kun je nog prima van het leven en elkaar genieten. Samen. Twintig jaar van mijn leven. Twintig jaar van jullie levens. Onze levens.

Bedankt voor twintig jaar FOK! Het was me een waar genoegen...