"komt een vrouw bij de dokter.nzb"

Het noemen van de bestandsnaam van 'illegale' downloads is verboden. Ja, dat lees je goed. Mag niet! Slecht! Simpelweg posten van de tekst 'komt een vrouw bij de dokter' mag niet.  Ist verboten! Jìnzhǐ! 被禁止!  ممنوع!

Reinout Oerlemans heeft met zijn productiemaatschappij Eyeworks een pijnlijke klap uitgedeeld aan usenetgemeenschap FTD. Middels een ex-parte procedure, waarbij alleen Arnies bedrijfje gehoord werd, werd een rechter dusdanig in de luren gelegd, dat hij het noemen van slechts de bestandsnaam van Arnies klotefilm als illegaal bestempelde en FTD sommeerde om op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag deze te verwijderen uit haar systemen. FTD zag geen andere mogelijkheid dan een kort geding aan te spannen en ondertussen aan het bevel te voldoen.

Wat betekent dit nu eigenlijk voor de normale burger?

Welnu, de bestandsnaam is in veel gevallen gelijk aan de titel van de film in kwestie. Effectief heeft Arnie er dus voor gezorgd dat de naam van zijn film niet langer genoemd mag worden. Nou verdient die film het ook niet genoemd te worden, maar dat is een heel ander verhaal. Op het moment dat je niet langer de naam van een film mag noemen, komen we aardig in de buurt van de staatscensuur van landen als China, en dat is eng. Heel erg eng. Tenzij het je niet interesseert dat je strafbaar bent als je de zin 'komt een vrouw bij de dokter' post natuurlijk, in welk geval ik je wil aanraden vooral te verhuizen naar China.

Simpelweg zeggen 'komt een vrouw bij de dokter' is op zich vooralsnog dus strafbaar, want als je dat invoert in nzb -of torrentzoekmachines (of gewoon in Google) kom je direct uit bij een 'illegale' versie. Sterker nog; in Google hoef je slechts 'kom' in te vullen. Als eerste suggestie komt Google zelf met 'komt een vrouw bij de dokter torrent'. Klik je die aan, komt Google met 138.000(!) zoekresultaten van 'illegale' downloads.

Feitelijk gezien is dit stukje nu al verboden en is het wachten tot ome Arnie besluit onze grondwettelijke rechten andermaal door de plee te spoelen.

Waarom de rechter erin mee ging is mij overigens volstrekt onduidelijk. Geldkwestie? Steekpenningen? Of toch gewoon een zeer ondoordachte uitspraak? Je zou bijna denken dat Croma een actie heeft gehouden waarbij je bij een pakje boter een gratis baan als rechter kreeg aangeboden en deze voormalige parkeercontroleur het grif accepteerde.

'Mensen' als Tim Kuik van de alom geliefde stichting BREIN gniffelen handenwrijvend over deze uitspraak. Gevaarlijke figuren als Kuik en Oerlemans, die geen enkele moeite hebben met het willen toepassen van verregaande censuur en er niet voor terugdeinzen miljoenen burgers te criminaliseren, zullen deze uitspraak grif gebruiken om andere partijen in een hoek te drijven. Met deze uitspraak in de hand is het immers kinderlijk eenvoudig de gemiddelde burger juridisch om de oren te slaan, ze af te persen en ze te dwingen hun handtekening ergens onder te zetten.

Ex-parte. Waar iedereen het recht heeft zich te verdedigen, kreeg FTD die in deze zaak niet. Arnie vond het blijkbaar niet wenselijk en dan kun je dus zomaar iemand schuldig laten verklaren zonder enige vorm van wederhoor. Wat je dan krijgt is dat de rechter wordt klemgeluld door een gladde, overbetaalde advocaat en vergeet dat we een grondwet, vrije meningsuiting en vrijheid van informatie hebben in Nederland en dat die grondwet zwaarder weegt dan de vermeende belangen van een voormalig soap-sterretje met een te groot ego (en eng smal mondje).

Het kort geding dient aanstaande woensdag en we zouden allemaal moeten hopen dat de rechter die ze treffen, ze dit keer wél allemaal op een rijtje heeft. Als slechts het noemen van 'illegale' bestandsnamen al verboden wordt, hebben heel veel mensen en bedrijven een enorm probleem. Elke keer dat je een filmtitel, muziektitel, naam van een artiest, titel van een spel of naam van een softwarepakket noemt, ben je dan immers strafbaar.

"Komt een vrouw bij de dokter"; het blijft een slechte mop.


"Ik ben belangrijker dan uw grondwettelijke rechten!"
Update:
Arnie heeft gewonnen en vanaf nu is het dus officiëel verboden te vertellen dat je op usenet en bittorent de film 'komt een vrouw bij de dokter' helemaal graties ende voor nietsch kunt downloaden.  Kennelijk is het teveel gevraagd in Nederland rechters met hersenen neer te zetten.