Wat is dan leeftijd ...

Een tijdje terug stapte Emile Ratelband naar de rechter omdat hij 20 jaar van zijn leeftijd af wilde hebben. De rechter ging daar niet in mee (uiteraard) en dus bleef Ratelband 69 tot hij jarig is. Een gevleugelde uitspraak luidt:  ‘een mens is zo jong als hij zich voelt’.

Ik heb eigenlijk geen idee hoe oud ik me voel. Als ik afga op mijn geboortedatum ben ik 39. Toen ik vorige week met mijn ex en jongste zoon naar het Juttersmuseum op Texel ging en we bij de ingang stonden, vroeg de meneer achter de balie hoe oud ‘die kleine’ was. Toen we als antwoord gaven dat hij vier is en dus ook een kaartje moest, bromde de meneer dat die kleine wel gratis met opa en oma mee naar binnen mocht.

Toen we eenmaal binnen waren hing ik slap van het lachen. Hoe ik er ook uitzie, ik ben absoluut nog geen oud rimpelig besje dat kromloopt van de ouderdom. Uiteraard moest ik dit grappige moment aan wat goede vrienden vertellen, van wie er eentje me sindsdien plagend oma noemt. Echter: twee dagen na het voorval op Texel, wilde ik bij de AH in Utrecht een pakje shag halen. De caissière vroeg me om mijn legitimatie omdat ze twijfelde aan mijn leeftijd. Dan ga je toch twijfelen aan het inschattingsvermogen van sommige mensen.

Als iemand voortaan naar mijn leeftijd vraagt, zal mijn antwoord zijn: "ik ben geen tiener, maar ook geen bejaarde en de waarheid ligt ergens in het midden".