[Tour] Wandelen op de fiets

Greipel stak zijn hand al op
Maar hij had het toch mooi mis
Want de winst was niet voor hem
Maar voor Cavendish

Als een horde mensen bij de laatst uitverkoop van V&D, zo stormden de treintjes met de sprinters op de finish af. Gelukkig ging alles goed, want een gek had nog voor een haakse bocht gezorgd op korte afstand van de finish. Het lijkt erop dat de organisatoren geen spektakel willen, maar sensatie. Die sprint was meteen het hoogtepunt van de etappe. Nu is dat wel vaker, maar dit keer maakten de renners het wel erg bont.

Bij de eerste beelden werd vandaag al duidelijk dat de renners met een rustdag bezig waren. Waarom? Waren ze na twee dagen al zo moe? Ik denk het niet. Er reed echter maar één renner op kop en dan moet je wel erg inhouden als je die pas wilt inhalen bij de twintigste kilometer. Ik dacht dat ik wel rustig een tukje kon gaan doen als ik de tweet van de dag en de opmerking van de dag binnen had. Er is ooit een film gemaakt over de invasie in Normandië. Die heette ‘The Longest Day.’ Dat zou deze dag ook worden.

Het leek af en toe wel de rit naar Parijs. Gekke bekken trekken. Zelfs Quintana deed dat en die heeft al een gekke bek. Alleen de champagne ontbrak. Het viel nog mee dat er iemand was geweest die zin had in een ontsnapping. Maar ja, Fonseca kwam nou eenmaal uit de streek waar de renners doorheen reden.

Ineens begreep ik waarom het peloton zo rustig reed. De ploeg van Contador reed op kop en die had er natuurlijk belang bij dat Alberto een rustig dagje had. Slim. Ik zou als concurrent er dan juist een harde dag voor hem van hebben gemaakt, maar ik ben dan ook puur slecht.

Op een gegeven moment (waarvoor nog bedankt) dacht ik: het moet toch niet gekker worden. De gele trui reed, voluit keuvelend, met Burghardt op kop van het peloton. Zouden ze wel weten dat ik altijd rond 18.00 uur eet?

Iets minder dan negentig kilometer van de streep vond Voeckler dat het wel langzaam genoeg ging om weg te springen en de camera op zich gericht te krijgen. Het is een aandachthoer, maar ik was er wel blij mee, want het brak even de sleur. Hij kwam al snel bij Fonseca.

Niet lang daarna kwam ook het peloton een beetje op gang. Had die Voeckler  even pech. Binnen vier kilometer reden ze twee minuten van de voorsprong af. Bij de tussensprint was er nog maar een klein minuutje over. Dat was even weer een onderbreking van de sleur. De gorilla ontbrak bij de tussensprint, dus die wilde alleen de grote brok vandaag.

Het peloton schrok wel van die kleine voorsprong van de koplopers. Op die manier zouden ze die veel te snel inlopen en dus schakelden ze weer een paar versnellingen terug. Dat duurde echter niet erg lang. Blijkbaar wilden ze toch wel voor mijn eten thuis zijn.

Die aandachthoer kreeg ook nog de prijs van de meest strijdlustige renner. Daar rijd je als Fonseca de hele etappe voor alleen op kop. Een jury vol idioten.

Op veertig kilometer van de streep kwam Lotto Jumbo al op kop. Dat zou dus niets worden vandaag met Groenewegen, dacht ik en dat bleek helaas juist te zijn.

Nou, de rest kon je raden. De twee koplopers deden flink hun best, maar als ze omkeken dan zagen ze kilometers lang het lachende gezicht van Vermote. Niet ver van de streep vond Vermote het welletjes en rekende de twee in. De treintjes reden elkaar in de poep, Vermote zag dat hij voor Jan Lul had gereden want Kittel was nergens te zien en Cavendish en Greipel bezorgden de jury overwerk. Morgen hopelijk meer strijd.

Tweet van de dag: Martin Beumkes: Een wandeletappe is gewoon veel meer voor dezelfde afstand.

Opmerking van de dag: Ducrot: Als ze de kopgroep te snel inrekenen dan moeten ze weer een kruiwagen met kikkers controleren.

De rit van morgen

Morgen finishen de renners in Limoges in de Haut-Vienne. De Haute Vienne is bekend om zijn rood-bruine runderen. Die runderen hebben vlees van hoge kwaliteit. Je proeft dat deze runderen een goed leven hebben gehad. Vlees van deze runderen is wereldberoemd. Het beste koop je het rechtstreeks op de boerderij. Ik denk niet dat de renners het onder hun kont doen tegen de zadelpijn, want daar is het echt te duur voor.

Het porselein uit de Haute-Vienne is ook beroemd. Wit en doorschijnend porselein. Vooral in Limoges wordt het gefabriceerd. In de 18e eeuw is in de bodem dichtbij Saint-Yrieix kaoliniet in de bodem ontdekt. De Jezuïtische pater Françoi-Xavier d’Entrecolles deed onderzoek naar de bruikbaarheid ervan bij het fabriceren van porselein en dat bleek een goed plan, want mede door dat kaoliniet werd het witte porselein wereldberoemd.

Een bezoekje aan het plaatsje Saint Junien is mooi meegenomen als je van golf houdt, maar ook als je van architectuur houdt. De inwoners van het plaatsje staan in Frankrijk bekend om hun laissez-faire houding, maar dat is niet altijd zo geweest, want er zijn prachtige historische gebouwen te zien. Het huis van de consul uit de 14e eeuw bijvoorbeeld. Tijdens Pinksteren zijn er vooral voor de toeristen de religieuze feesten die ze de Ostensions Limousin noemen. Die gaan door tot pinkstermaandag.

Eens kijken of er voor de sprinters ook wat te feesten is daar, want het is lekker vlak onderweg.