Ongelukje kijken

Mijn vrouw en ik reden dit voorjaar vanuit Overijssel terug naar Rijswijk waar we wonen. Het was een doordeweekse dag. We waren even na twaalf uur vertrokken. Ik zou ’s avonds om 20.00 uur met de band in Den Haag spelen, maar dat zou geen probleem moeten zijn nu we zo vroeg vertrokken waren.

Ergens tussen Apeldoorn en Amersfoort kwamen we echter in een verschrikkelijke file terecht. Een file waarin af en toe heel langzaam een stukje werd doorgereden en dan stond alles weer een tijdje stil. Er kwamen een paar keer politiewagens met sirenes over de vluchtstrook en ook een ambulance dus het was een ongeluk, dachten we. Dat was pech.

Ik begon hem toch een beetje te knijpen vanwege de afspraak die avond en we wisten natuurlijk niet hoe erg het ongeluk was, maar ik had op mijn mobiel gekeken en er was al een heel lange file op onze route, dus voorlopig zouden we nog niet kunnen doorrijden.

Steeds dichter kwamen we bij het ongeluk, maar wat bleek? Het ongeluk had op de andere weghelft plaatsgevonden en niets wees erop dat er op onze helft van de weg ook iets was gebeurd. Er waren een paar vrachtwagens bij betrokken en er stond veel politie bij, maar alles op de andere weghelft.

Zodra we voorbij het ongeluk waren, kwam dan ook het verkeer weer op gang en binnen de kortste keren konden we weer lekker doorrijden. Daar hadden we dus gewoon een dik oponthoud gehad vanwege een kijkersfile! Godverdomme.

Wat is dat toch? Waarom kunnen mensen niet gewoon doorrijden als er op de andere helft van de weg iets is gebeurd of iets gebeurt? Wat is er te zien aan een ongeluk dat zo interessant is dat je op de snelweg heel langzaam moet gaan rijden om vooral maar niets te missen?

Onlangs maakte men het op de A58 wel heel bont. Er was een groot ongeluk waarbij een dode viel. Er stapten daar mensen uit hun auto om opnames te maken. Zelfs bij het reanimeren hadden hulpverleners er last van. De mensen vertrapten sporen die belangrijk waren voor het onderzoeken van de toedracht van het ongeluk. Er was zelfs iemand die zijn auto midden op de snelweg stilzette om maar opnames te kunnen maken. Op die manier veroorzaakte hij bijna een ander ongeluk. Een vrachtwagen knalde bijna op een andere auto. Ook maakten mensen al rijdende vanaf de andere rijbaan opnames met hun mobieltjes. Dat veroorzaakte natuurlijk weer een file.

Dit gedrag toont aan dat er mensen zijn die geen enkel respect meer hebben voor slachtoffers en hulpverleners en dat ze ook niet meer aan verkeersveiligheid en andere weggebruikers denken.

Oké, de kentekens zijn genoteerd en ze kunnen een fikse boete verwachten, maar het zegt toch veel over het asogedrag van een groot aantal mensen. Want denk maar niet dat ze dit gedrag alleen maar tijdens een ongeluk vertonen.

Er komen steeds vaker kijkersfiles bij en ze zijn beslist niet ongevaarlijk. Bij Nijmegen raakte in februari een vrouw eerst een reclamebord en daarna een boom. Daar ontstond natuurlijk een file, maar op de andere rijbaan ontstond een kijkersfile en daarin botsten een aantal auto’s op elkaar. Daar ben je dus lekker mee als er ineens een idioot voor je gaat remmen om naar een ongeluk op de andere weghelft te kijken.

Hetzelfde gebeurde ergens bij Maarheze na een ongeluk met een motorrijder. Deze was met een gezelschap motorrijders onderweg en ging daar onderuit. Meteen kreeg je op de andere rijbaan een kijkersfile.

Je kunt er niets aan doen, ook als je zelf nooit kijkt. Er zijn altijd mensen die remmen en dan ben je al de lul of de trut. En als er veel kijkers zijn en de weg is druk dan krijg je een lange file, zoals bij ons ook het geval was. Maar als mensen dan ook nog eens hun auto’s gaan stilzetten om foto’s en filmpjes te kunnen gaan maken dan zijn we toch wel erg fout bezig, vind ik. Zeker als je daarbij agenten en hulpverleners hindert.

Tegen kijkersfiles zal niet veel te doen zijn, vermoed ik. Hoge wanden tussen de rijbanen lijken me geen oplossing. Dat Duitse  filmpje dat nu wordt uitgezonden gaat echt niet helpen.

Zouden dan de hoge bekeuringen zoals bij het ongeval op de A58 helpen? Ik denk het niet. Er worden voor zoveel overtredingen hoge bekeuringen gegeven en toch gebeuren ze altijd maar weer. Ik ben bang dat dit met kijkersfiles ook het geval zal zijn. Helaas zullen mensen ook steeds meer foto’s en filmpjes willen nemen van de ongevallen. Zelfs van de doden en gewonden willen ze opnames maken. Ik zie er wat dat betreft nog van komen dat bij ongevallen de ME moet worden ingezet om de plekken veilig te houden.