[Tour] Een sprintshow in Pau

Ook Sagan deed mee voorin
Maar hij zat een beetje raar
Met een biefstuk bij zijn kont
Dus de sprint die won Demare

Daar kwam de kronkelende slang. Nog één bocht en dan rechtdoor de laatste kilometer in. Ik zag Sagan voorin zitten. Dat was knap want hij was gisteren hard gevallen en er was zelfs kans dat hij zou moeten afstappen. Maar een gewond dier is altijd gevaarlijk en zeker als het Sagan heet. Toch kon hij niet winnen. Ze vlogen van links naar rechts en van rechts naar links. Het leek wel een Nederlands kabinet.

Kristoff, Laporte en Demare waren de sprinters die uit de massa hun koppen naar voren staken. Het ging loeihard en Demare beloonde het harde werken van zijn ploeg gedurende de gehele dag.

Toen de beelden vanuit Frankrijk tot ons kwamen, keek ik in het gezicht van Terpstra. Die was bezig weg te rijden uit het peloton, samen met wat andere renners. Het peloton was echter nog bezig met de vluchters in te lopen.

Ik was benieuwd welke ploeg op kop van het peloton zou komen als de kopgroep definitief was gevormd. Sky? Dat zou een lange dag betekenen met een grote voorsprong voor de kopgroep. Een sprintersploeg? Dat zou ook een lange dag betekenen maar zonder grote voorsprong.

Daar zag ik toch ineens Craddock voorin wegrijden uit het peloton terwijl ik hem de hele Tour achterin het peloton zag met zijn gebroken schouderblad.

Het peloton gaf de achtervolging op de kopgroep op. Nu was ik benieuwd wie het peloton gingen aanvoeren. Het werd de ploeg van Demare. Dat was belangrijk in verband met mijn rijtje bij de verschillende Tourpoules.

Zo, Terpstra heeft een bergpunt te pakken. Dat is wel bijzonder.

Laurens Ten Dam dacht dat het ontsnappen op de Tourmalet te vroeg zou zijn met het oog op wat er daarna nog kwam. Maar let op: Wat deed Froome in de Giro? Weggaan op de hoogste col om in de afdaling en het vlakke veel tijd te pakken. Het zou mij niet verbazen als Froome nu ook weer zo’n stunt uit gaat halen.

Wat ging Trek nu ineens doen? Ontsnappen heel lang na de ontsnapping. Op 105 kilometer van de streep. Vanmarcke was ook mee. Niet veel later lag Quintana op de grond met nog wat anderen. Gelukkig zat hij weer snel op de fiets. Alleen was even daarvoor het peloton op drift geraakt vanwege de ontsnapping van de Trekkers.

De kopgroep gaf meteen gas. Herbert snapte het niet. Die dacht dat de kopgroep die drie mannen wel kon gebruiken. Ja, lekker met een sprinter als Stuyven.

De tussensprint was niet interessant voor de kopgroep. Het peloton sprintte nog wel en zelfs Sagan zat voorin. Zou hij een biefstuk in zijn wielerbroekje hebben gedaan?

De chasse patatejes werden ook weer teruggepakt.

De mechaniker van de ploeg van Hayman, Michelton Scott heeft een opfriscursusje nodig want hij was erg lang aan het prutsen. Hayman zal niet meer terugkeren in de kopgroep, dacht ik, maar de kopgroep wachtte even op hem.

In de finale zou het nog wel een beetje spannend kunnen worden want daar was het niet bepaald erg vlak. Was het daarom dat de kopgroep op veertig kilometer al bijna was ingerekend? Inderdaad, ze wilden ze nog voor de klim van vierde categorie terugpakken.

Laporte moest eerst nog een papiertje uit zijn wiel verwijderen, dus het inrekenen werd even uitgesteld.

Er werd nog aangevallen op het bergje. Een groep kwam bij de kopgroep en Martin was erbij. Dat was de doodsteek voor de kopgroep. Sky reed het gat dicht.

De rest was appeltje-eitje. Sprinterstreintjes en treintjes van klassementsrenners voorin tot drie kilometer van de streep. Dan alleen de sprinterstreintjes. En dan gingen de jongens met de snelle benen het op het laatst afmaken. Morgen zal het anders zijn.

Tweet van de dag: Kees van Dun: Er staan bij valpartijen wel vaak blonde vrouwen langs de kant.

Opmerking van de dag: Thijs Zonneveld: ‘Het was gisteren een wedstrijdje ver plassen door de klassementsrenners.

De rit van morgen

Morgen rijden de renners de koninginnenrit in de Pyreneeën. Van Lourdes naar Laruns. Misschien nemen ze voor het vertrek nog wat van het geneeskrachtige water. Hoewel ik me afvraag of je van dat water waar al die zieke mensen in baden nog wel geneeskrachtig is en misschien wordt het wel als doping gezien.

Het wordt een loodzware dag. Dat is zeker. Over vier reuzen van bergen en met 4800 hoogtemeters en een razende afdaling naar Laruns. Een alleraardigst stadje, waar ieder jaar een heuse zangwedstrijd wordt gehouden. Die is een paar dagen na de aankomst van de Tour, dus de renners missen hem.

Dit wordt de achttiende editie van de wedstrijd. De deelnemers moeten voor deelname een nummer van hun keuze opsturen via audio of video en dan wordt door een jury bepaald of je mee mag doen. Het zijn blinde audities en er komen drie winnaars. Het is best interessant om mee te doen want de winnaar krijgt € 450, de nummer twee krijgt € 300 en de nummer drie € 250. Ze worden beoordeeld op de aspecten: stem, presentatie en voordracht.

Als je geen zin hebt om naar die amateurs te kijken, dan kun je er in de omgeving lekker wandelen. Er zijn ook huttentochten te doen voor wandelaars.

Ik denk niet dat de renners morgen nog zin hebben in een wandeling na de verschrikkelijke rit.