[Tour] Plateau de Grêlons

Spannend was het dit keer niet
Dus het werd een lange zit
Gesink kreeg een lekke band
En El Punito won de rit

De hagel en het onweer teisterden Plateau de Beille, maar een heroïsche strijd bleef uit. Door het matglas die de regendruppels veroorzaakten zagen we Rodriguez oppermachtig winnen en Kwiatkowski volledig door de mand vallen.

In Mission Impossible zie je vaak dat Tom Cruise een masker van iemand anders over zijn gezicht doet. Ik had nu de indruk dat Vanmarcke eigenlijk een vermomde Ten Dam was. Hij zat op de slotklim nog vooruit met Kwiatkowski en toen hadden ze al een berg van de tweede en twee van de eerste categorie achter de rug.

Ik had snel de boodschappen gedaan en kwam in de etappe toen Lotto Soudal voor Greipel op kop reed. De Gorilla wilde haasje overspringen met Sagan en de groen trui weer overnemen van hem. En Greipel won ook de tussensprint, maar hij kreeg niet het groen als verjaardagscadeau. Meteen kwam er trouwens een aanval. Westra en Coquard. En er kwam een derde wiel aan de wagen. Meintjes. Een klimmertje dus. Maar er kwamen er meer. Veel renners hadden er zin in vandaag. Op een gegeven moment smolten een paar groepen samen en daar zaten nogal wat goede klimmertjes in. Het peloton viel stil, dus voorlopig zou dit het zijn. Tot de eerste klim moesten we het verder doen met de verhalen over de Katharen van Herbert en een verhaaltje over een bepaald stimulerend drankje dat niet verboden is.

Nog voor de eerste klim liep de voorsprong van de kopgroep op tot meer dan zes minuten. Sky deed er dus weer geen reet aan. Sky verbood zelfs de jongens van Canondale om te gaan jagen en die gehoorzaamden. Het moet niet gekker worden.

Op de beklimming van de col de la Core werd de kopgroep uit elkaar gereden door Westra, maar dat zal toch wel voor Fuglsang zijn geweest, dacht ik. Verder werd ik een beetje moe van dat kuttempo van Sky, maar de renners in het peloton zullen er niet moe van zijn geworden. Ik dacht op dat moment: geef mij maar de Giro. D&D begonnen zelfs al te dromen over winst van Westra. Terwijl de sprinter Coquard terugkwam in de kopgroep, verloor het peloton steeds meer terrein. Doe die jongens van Sky nou eens wat meer pijn.

Eindelijk ging Sky een beetje versnellen op de Port de Lers. Het was meteen gedaan met Uran. Ook in de kopgroep werd aangevallen. Uiteindelijk kwamen daar Kwiatkowski en Vanmarcke bovendrijven om later ten onder te gaan.

Het regende inmiddels, maar het regende in de laatste afdaling geen demarrages van concurrenten van Froome. Ze durfden het niet aan met nog een behoorlijk aantal vlakke kilometers voor de boeg en veel knechten van Froome aanwezig, Ik ben er zeker van dat er in het vervolg van de Tour nog wel van die aanvallen in een afdaling komen.

Op Plateau de Beille dacht ik een leger IS-strijders in blauwe burka's te ontwaren, maar het bleken mensen in blauwe vuilniszakken tegen de hagel en de regen.

En dan begon de slotklim. Ik was benieuwd hoeveel keer Vanmarcke kon sterven op die klim om bij de Pool te blijven. Het was maar één keer, want het was snel gebeurd met dappere Sep.

Eindelijk een aanval van Rodriguez op het plateau. Tinkoff nam in het peloton het heft in handen. Contador zou dus wat gaan proberen, dacht ik. Intussen viel Gallopin weg uit het pelotonnetje. En even later Barguil. Weer waren de Fransen de klos.

En de aanval van Contador kwam. Froome liet het gaan. Net op dat moment probeerde Gesink terug te komen na een lekke band. Contador viel terug, maar een aanval van Nibali. En nog eentje van Valverde en eindelijk ook een aanval van Quintana, maar allemaal tevergeefs. Dan een aanval van Froome zelf met Quintana in zijn wiel, maar ook die ging niet door. Kwiatkowski was ondertussen volledig naar de kloten. Rodriguez won dus en de favorieten kwamen met meer dan zeven minuten gezamenlijk binnen, behalve Gesink die zijn lekke band niet meer te boven kwam en Mollema die zich sportief had laten afzakken om samen met Robert over de streep te komen.

Leukste uitspraak van Herbert: Het dondert en bliksemt hierboven, maar dat hoort bij de Tour de France.

Tweet van de dag: Alex Stolwijk: Met dit weer bij de aankomst motiveer je renners ook niet echt om hard te rijden natuurlijk..


De rit van morgen

Morgen gaan de renners naar Rodez, de hoofdstad van de Aveyron. Het is niet echt meer een rit voor de klimmers, maar er moet nog wel worden geklommen. Op het laatst zijn er nog twee colletjes van de vierde categorie en eentje van de derde categorie. Verder is het terrein ook heuvelachtig. Het wordt dus meer een rit voor vluchters of voor sprinters die op heuvelachtig terrein ook goed uit de voeten kunnen.

Rodeze zelf is al een mooie stad met een prachtige kathedraal. De stad werd door de Romein Segodonum 'krachtige hoogte' genoemd. Dat is erg toepasselijk, want de stad steekt boven de omgeving uit. Er is bovendien een uniek museum. Daar zijn menhirs te bewonderen. Het schijnt dat Obelix ze er persoonlijk naartoe heeft gebracht, want ze waren te zwaar voor een vrachtwagen. De klokkentoren van de kathedraal is 87 meter hoog en opgetrokken in rode zandsteen. Hij steekt boven het oude stadsdeel uit. Dat stadsdeel is een bezoek meer dan waard.

De Aveyron is trouwens een prima gedeelte van Frankrijk om je vakantie door te brengen en veel Nederlanders doen dat dan ook. Je hebt er bijvoorbeeld het oude stadje Conque met de abdij van Sainte-Foy. Een halte op weg naar Santiago de Compostella.

Er zijn in de Aveyron veel oude kastelen, dus als je daar van houdt dan moet je er beslist eens gaan kijken. De streek ademt ook de geest van de tempeliers. Wie van Franse kaas houdt, zit daar ook goed. De heerlijk pittige Roquefort komt er vandaan.

De renners hebben wel wat anders aan hun hoofd na de bergen van de Pyreneeën. Bij hen zit de schimmel zo langzamerhand tussen de dijen.