Strak zwart leer

Dan zit je rustig op een bankje, waar dan ook, of je loopt over straat, waar dan ook, of je zit om een andere reden waar dan ook om je heen te staren. Dan zie je wel eens wat. Meestal weinig interessants, maar een enkele keer een heel hoge hak, gevolgd door een heel hoge laars met daarboven een vrouwenbeen in strak zwart leer. Goeie mode vind ik dat, strak zwart leer en zwarte leren laarzen met hoge hakken.

Er zit alleen ook een keerzijde aan die liefhebberij, want als je dan nog iets hoger kijkt, dan kan het nogal fout gaan. Die met strak zwart leer omklede vrouwenbenen blijken namelijk niet zelden onderdeel van een vrij doorsnee vrouw. Soms zelfs van ruim boven de vijftig. Dat is dan toch best jammer, want onderaan begon het zo goed.

En dat is dan weer het nadeel van mode. Iedereen gaat het dragen. Nu zou ik vijf jaar geleden 'hoera!' hebben geroepen bij een voorspelling van een dergelijk modebeeld, maar in praktijk valt het toch net iets te vaak tegen.

Maar dat was even te kort door de bocht. De strakke laars met hoge hak en de strakke leren broek zijn namelijk opvolgers van de Uggs en de typische broek die daar ongetwijfeld bij hoorde, maar die ik door totale desinteresse nooit heb gezien. Goeie merknaam trouwens, Ugg. Het is een soort vorm- en smaaknabootsende term. Perfect uitgezocht.

Even terug naar het onderwerp, want dat is te fijn om te laten liggen. Strak, zwart leer is dus nogal een fetisj van me en ik zie nog wel een aantal verbeterpunten ten opzichte van de huidige mode. Er is namelijk veel namaak en dat is jammer. Dat vinden de draagsters ook, want als ik ze zeg dat ik hun broek tof vind en vraag of het echt leer is, dan volgt er meestal een soort teleurgestelde ontkenning.

Echte leren broeken zijn te duur. Een paar honderd euro ben je er zomaar aan kwijt. Mooie hooggehakte laarzen trouwens ook. Mijn vrouw wilde er een paar hebben van het merk New Rock. En hoppa, tweehonderdvijftig euro armer was ik. Bleken de hakken nog te hoog ook om er lekker op te kunnen lopen. Toch jammer. Maar ja, de stapel schoenen voor de deur is er wel weer een stukje eleganter door geworden. Dat is ook wat waard.

Zo zonde dat deze mode zich juist moet openbaren tijdens een economische crisis. Dit was echt een mode met potentie (pun intended), maar het lukt nu net niet. De vrouwen die zich de mode kunnen veroorloven vallen te vaak buiten de groep die het daadwerkelijk staat. Maar misschien was dat altijd al zo. Ik ben niet zo’n modekoning.

En daarom zouden alle geachte lezeressen bovenstaande ook gewoon blind naast zich neer moeten leggen. Hierboven is het namelijk niet mijn esthetisch inzicht dat spreekt, maar het zijn mijn ballen die het woord voeren. Het verleden heeft bewezen dat mijn ballen echt waardeloze raadgevers zijn. Zeker waar het om vrouwen gaat.