Anaconda in je badkuip

Je mag niet meer ieder dier als huisdier houden. Als je de per 1 januari 2014 geldende lijst van verboden dieren eens doorneemt, dan is dat eigenlijk helemaal niet zo raar. Een zebra in je tuin, of een bizon. Dat gaat toch ook niet. Dat moet je zo’n beest niet aandoen. Of een bruine beer. Ook echt een heel slecht plan. Niet alleen voor het dier, maar ook voor jezelf.

Er staan ook wel een paar dieren op de lijst waarvan ik me afvraag waarom die nou geen huisdier meer mogen zijn. De fret bijvoorbeeld. Daar gelden nu speciale voorwaarden bij. Of de woestijnspringmuis. Die mag je helemaal niet meer houden. Geen idee waarom niet, maar daar zal wel een goede reden voor bestaan.

Even rondneuzen op Marktplaats leert dat je nog volledig los kunt gaan waar het om bijzondere dieren gaat. Een van de giftigste pijlgifkikkers ter wereld, de phyllobates terribilis, kost er zo’n honderd euro. Giftig genoeg om meerdere mensen uit hun lijden te verlossen.   

Maar dat is nog niets. Voor een bedrag van 150 euro kun je namelijk ook voor iets groters gaan. Een tijgerpython bijvoorbeeld. Da’s volgens het Guinness Book of World Records de houder van  het record 'zwaarste levende slang'. Meer dan 180 kilo weegt dat beest en hij is meer dan acht meter lang. Een volwassen tijgerpython kan makkelijk een volwassen persoon wurgen en is alleen door meerdere volwassen mensen te hanteren die bovendien heel goed moeten weten waar ze mee bezig zijn. Een meter of vijf lang zijn ze al snel.

Nog gekker? Ja hoor. Een enkele keer wordt er ook nog wel eens een anaconda te koop aangeboden. Dat is een van de weinige dieren ter wereld die in staat zijn om een mens op te eten. Een anaconda doet dat trouwens net als alle andere slangen in één stuk en er blijft geen botje van je over.

Nog gekker? Kan. Voor een paar honderd euro per stuk kun je een paar zwarte kaaimannen aanschaffen. Ze kunnen een meter of vier worden en zijn in principe niet te hanteren. Voor wie ook maar enig idee heeft wat voor een dier een kaaiman is, zal dat geen verrassing zijn. Zo’n beest sloopt je. Maar ze zijn in Nederland gewoon te koop. Je zult er hoogstens even naar moeten zoeken.

Dus een woestijnspringmuis mag je niet hebben, maar een anaconda wel. Ik heb echt zo vreselijk veel liever de ontsnapte verboden zebra van de buren in de keuken rondstuiteren, dan dat ik ’s ochtends in de tuin struikel over de staart van een volkomen legale zwarte kaaiman. Die huisdierenwet zal vast voornamelijk bedoeld zijn om dieren te beschermen, maar de rare verhoudingen tussen zoogdieren en reptielen die dit oplevert, zouden toch ook wel een keer opgemerkt mogen worden.