De langste tenen van Nederland

Pas was er weer eens zo'n nieuwsberichtje dat je alleen maar lachend kunt lezen. Iemand ergens in Duitsland (geloof ik) had gesteld dat moslims zo verschrikkelijk snel verontwaardigd of zelfs kwaad zijn en daar was een aantal moslims nogal boos om geworden. Een paar jaar geleden speelde in Nederland hetzelfde. Een politicus, ik weet niet meer wie, stelde dat moslims vaak nogal lange tenen hebben. En ja, ook hier dezelfde reactie: boze moslims die roepen dat dat helemaal niet waar is!

Die onbedoelde ironie is enerzijds natuurlijk heel grappig, maar anderzijds ook best wel triest. Want als die bal zo wordt voorgelegd, dan ga je hem toch niet zelf inschieten? Een eigen doelpunt maakt iedereen weleens, maar dit is wel heel dom.

Maar er zit aan dit verhaal een kant die nog veel ironischer is, want er is een groep in Nederland die net zulke lange tenen heeft. En laat dat nou net de islambestrijders van de PVV zijn. De Partij voor de Vrijheid, ja vrijheid. Die partij die niet zo goed met vrijheid om kan gaan. Die partij die voornamelijk voor het verbieden van allerlei zaken is. Die partij die de vrijheid van meningsuiting interpreteert als exclusief PVV-recht.

Want zeg eens iets negatiefs over een PVV'er, of over die hele club. Je staat vrijwel direct daarna tot je knieën in het bekschuim. Vrijheid van meningsuiting uit; altijd lastig.

Nu zou het natuurlijk een ander verhaal zijn als je dit over elke groep zou kunnen zeggen, maar dat gaat niet. Andere bevolkingsgroepen laten zich niet zo ongelofelijk makkelijk op de kast jagen. Zelfs christenen zijn niet zo snel beledigd. Ze reageren wel hoor, maar doen dat doorgaans op een typisch Nederlandse manier: kalm.

Ja, kalmte zie ik inderdaad als een typisch Nederlandse eigenschap. Een van die onderdelen van de Nederlandse cultuur die pas opvallen als je vaker in het buitenland komt. Vooral in zuidelijke landen klinken normale gesprekken al snel alsof er ruzie gemaakt wordt. In Nederland gelukkig niet en dat is een van de talloze redenen dat ik zo van Nederland houd. Ja, noem me maar nationalistisch. Dat doe ik zelf ook af en toe.

Nu wil de PVV ook graag nationalistisch doen, maar ze slaan de plank nogal mis. Want de PVV'er reageert dus allerminst Nederlands, maar eerder in Zuid-Europese stijl: emotioneel, schreeuwerig, overdreven. En om nog maar even door te gaan op dat verwaarlozen van Nederlands cultuurgoed: ik denk dat van alle bevolkingsgroepen de PVV'ers de meeste taal- en spelfouten maken. Nou ja, na de moslims dan, maar Nederlands is vaak hun tweede taal, dus die zijn nogal in het nadeel. Over het behoud van Nederlands cultureel erfgoed zal ik maar helemaal niet beginnen. Bj de PVV is cultuur niets meer dan een makkelijke bezuinigingspost.

De Nederlandse cultuur, die cultuur die ze zo graag willen beschermen, wordt door PVV'ers het hardst genegeerd. Deze onbedoelde ironie is niet grappig, maar eigenlijk alleen maar triest.

Maar terug naar de lange tenen, want wie heeft er nou de langste van Nederland? Leg je de meetlat ernaast, dan denk ik dat het verschil te klein is om een uitspraak over te doen. Toch gaat de winst wat mij betreft naar de PVV'ers. Puur omdat ze claimen voor vrijheid van meningsuiting te zijn, maar tegelijkertijd het incasseringsvermogen missen om ermee om te kunnen gaan. Dat maakt hun tenen relatief gezien met afstand de langste van Nederland.