Rishi Chandrikasing terecht neergeschoten

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Lieve help, Driek! Wat ben jij opeens een watje geworden, met je zoetgevooisde geneuzel over zo’n maatschappelijk betrokken trambedrijf en zijn gratis kaartjes voor het circus. Dan moet ik er weer extra hard tegenaan om het evenwicht in deze rubriek weer recht te zetten. Want onze politiek en maatschappij hebben natuurlijk geen drol te maken met rozengeur en maneschijn.

We schakelen even over naar Den Haag, die lelijke stad achter de duinen. Daar werd pakweg een jaar geleden een of andere draaideurcrimineel op het station terecht doodgeschoten door een agent. Er kwam een melding, dat hij gewapend rondliep op het perron, en toen de agent ter plaatse was en het welbekende ‘staan blijven en handen omhoog’ riep, greep tyfuscrimineel Rishi Chandrikasing naar zijn jaszak en zette het op een lopen. Geheel logisch, dat die agent dacht dat veelpleger Rishi Chandrikasing een vuurwapen tevoorschijn zou halen, en dus haalde de agent de trekker over. Dat Rishi daarbij niet in zijn been, maar in zijn nek werd geraakt, is pure pech, voor straatterrorist Rishi Chandrikasing. Maar vooral: eigen schuld.

De rechter sprak de agent terecht vrij omdat deze goed had gehandeld. In ieder geval volgens de instructies. Mooi zo. Want wanneer iemand die verdacht wordt van vuurwapenbezit en zich verdacht gedraagt en geen gehoor geeft aan het bevel om de handen in de lucht te steken, dient alles in het werk te worden gesteld om aan de potentieel gevaarlijke situatie een eind te maken door de verdachte uit te schakelen.

En nog even over die Rishi Chandrikasing. Naar ik heb begrepen, heeft hij al een stapel veroordelingen op zijn conto, en had hij in het geheel niet op het station mogen zijn wegens een opgelegde straf. Rishi Chandrikasing was hem, begreep ik, gesmeerd uit een jeugdinrichting, waar hij verbleef op last van de rechter. Rishi Chandrikasing was dus gewoon een smerig stuk tuig en door zijn dood is de samenleving er dus flink op vooruitgegaan.

Wat mij betreft was dat een feestelijke optocht waard geweest. Om met vlaggen en lampionnen te vieren dat de samenleving opnieuw was bevrijd van het juk van een stuk tuig dat het leven van veel mensen erg onplezierig had gemaakt. Maar nee hoor. Er kwam een andere optocht. Een illegale demonstratie. Dat als zodanig vind ik nog wel grappig. Met een illegale demonstratie reageren op de gebeurtenissen rond een teringjoch dat zich onledig hield met illegaliteit. Schattig.

De klapmongolen die de illegale demonstratie organiseerden, vonden de daad van die agent op het station een gevalletje racisme. Gelul natuurlijk. De politie treedt op tegen iemand omdat hij verdacht wordt van vuurwapenbezit, zich verdacht gedraagt, bevelen weigert op te volgen en naar zijn jaszak grijpt. Dat heeft niets, maar dan ook niets te maken met de Hindoestaanse achtergrond van de jeugdige veelpleger. Wat de idioten niet beseffen, is dat zij -mede met hulp van een handvol links-extremisttische beroeprdemonstranten- met hun flauwekuldemonstratie de gehele Hindoestaanse gemeenschap te kakken zetten.

Maar goed, de demonstranten wilden dus naar het station. Daar werden ze door de politie terecht tegengehouden. In Nederland mag je demonstreren, maar je moet wel eerst een vergunning aanvragen en je aan afspraken over orde en veiligheid houden. En een perron met langsrazende treinen is geen geschikte plek daarvoor. En toen gebeurde het. De demonstranten vonden het nodig om met stokken op de politiemensen in te slaan. De agenten hebben zich weten te beheersen, maar ik had er alle begrip voor gehad als ze hun vuurwapens hadden gebruikt en nog wat van dat tuig hadden opgeruimd. Dat had onze samenleving er nóg een stukje minder onprettig op gemaakt.

De organisatoren van de demonstratie stelden achteraf, dat zij het geweld betreurden. Ja ja. Je organiseert een illegale demonstratie, je kunt op je vingers natellen dat je dan wordt tegengehouden, je eigen mensen gaan dan, geheel in lijn met het gedachtegoed van de terecht doodgeschoten straatcrimineel Rishi Chandrikasing, over tot geweld. Naar mijn mening dienen niet alleen de vechtersbazen, maar ook de organisatoren van de demonstratie te worden vervolgd. Wegens uitlokking.