Van de kerkklok word je ook niet wijzer

Een stadsgenoot van minstens vijf kilometer verderop reageert wel. De kerkklok hier heeft ook twaalf keer geslagen, zegt hij. Dat is normaal, dat gebeurt iedere avond om half twaalf. En om twaalf uur nog een keer. Waarom eigenlijk? Hij heeft ook geen idee. Feit is dat het op meerdere plekken gebeurt. Om half twaalf doet de kerkklok ook ergens anders twaalf keer boing.

Waarschijnlijk was je na de tweede alinea van deze column mij al helemaal kwijt zoals ik mezelf al bij de eerste regel kwijt was. Dat kan, door de verwarring met alle klokken is het me niet meer gelukt chronologisch een column op te bouwen. Excuses, vorige keer beter.

Waarom zet je je wekker pas een week na het ingaan van de zomertijd terug? Hoef je niet op tijd naar bed, hoor ik je vragen. Jawel, ik moet iedere dag vroeg op. Maar omdat ik in een oud huis woon waar magnetron, wasmachine en koelkast strijden om de ampères, springt hier nog wel eens een stop. Daarom vertrouw ik meer op de wekker van mijn mobiel.

Al twitterend zoek ik buurtgenoten op. Vadertje Tijd knaagt aan me met z’n gele rokerstanden en ik ben chronologisch even helemaal in de war. Beste buurtgenoten, slaat de klok altijd twaalf keer om half één? Mijn buurtgenoten reageren niet. Ze zullen al wel slapen. Het is immers ook al half één in de nacht. Dan is het niet meer zo druk op Twitter.
 
Hé, maar wacht eens even. Het is toch half één nu de klok twaalf keer slaat? Mijn wekker… Inderdaad, ik heb mijn wekker nog niet verzet. Ja, ik heb hem wel verzet. In theorie zou ik mijn ochtendhumeurbron en agressieslachtoffer een uur terugzetten. In de praktijk heb ik hem twintig centimeter verzet. Met mijn slaapkop vergat ik ook daadwerkelijk de tijd terug te zetten. Daarom is het nu half één in plaats van half twee.

Achja, eigenlijk heb je in de nacht heel weinig aan de kerkklok. Zowel om kwart over twaalf als half één als één uur als kwart over één als half twee als kwart voor twee als ook weer om kwart over twee, half drie en kwart voor drie hoor je één keer boing. Hoe moet je nou weten hoe laat het is? Het doet er ook niet toe. Een goed katholiek slaapt dan of is bezig het gezin uit te breiden. Dan staat iedere boing voor iedere bevruchting.

Overigens kan ik mijn wekker helemaal niet terugzetten. Ik moet 11 uur fwd-en.

Boing, boing, boing, boing, boing, boing, boing, boing, boing, boing, boing, boing, of in een andere volgorde. De kerkklok slaat twaalf keer. Ik lig al een tijdje in bed. Ik lig al een tijdje te draaien, als ik de kerkklok twaalf keer hoor slaan. Langer dan ik denk. Of korter. War in de ben een tijd met ik beetje.

Feit is dus dat de klokkenluiders van Eindhoven wel bij de tijd zijn, maar graag om half twaalf al aankondigen dat twaalf uur in de planning zit. De kerk is wel bij de tijd. De kerk loopt niet achter, hooguit achter een naakt jongetje van 13.

Oké, dus het is half twaalf. De klok slaat twaalf keer. Als die katholieken dan toch willen trollen, waarom boingen ze niet zes keer om half twaalf? Half twaalf is toch zes, mogen ze dan als verdediging opbrengen.