Het kerstgevoel van Erikie-R.

Het is kerst. Columnisten delen hun kerstgevoel met jou. In deze column het kerstgevoel van Erikie-R.

Kerst: de geboorte van Bacchus

De eindredactrice heeft bepaald dat de columns over kerst allemaal dezelfde titel dragen: namelijk Het kerstgevoel van... Zij had geen betere titel kunnen kiezen. Kerstmisgevoel is katholiek en kerstfeestgevoel is protestants. Kerstgevoel dekt voor mij de lading. Met kerst wordt door de christenen de geboorte gevierd van Jezus-Christus. Mijn familie bestaat uit louter atheïsten. Maar hebben wij dan helemaal niets met God en het geloof? Wel met kerst natuurlijk, want dan vieren wij de geboorte van de Romeinse god Bacchus. De god van de wijn, de roes en de dronkenschap.

Kerstochtend

Ik ben tien jaar en kan niet wachten totdat ik de cadeaus mag uitpakken. Op drie grote zachte pakketten heeft de kerstman mijn naam geschreven. Uitpakken! Onderbroeken, sokken en handdoeken, want de Kerstman vond dat ik die nodig had... Later kom je erachter dat grote pakketten niet altijd beter zijn dan kleintjes.

Eerste kerstdag

De eerste kerstdag vieren we thuis met tante Ko en ome Leo. En de tweede kerstdag gaan we gezellig naar tante Ko en ome Leo toe. Allemaal blauwzakken bij elkaar. De ene nog lammer dan de ander. Er wordt per persoon meer alcohol ingenomen dan een hele pallet Page keukenrollen met vochtvangers 2.0 zou kunnen opnemen. En van pimpelen ontstaat onenigheid en van onenigheid ontstaan weer flinke ruzies. Gezellig als je daar als 10-jarig jongetje met je 8-jarige broertje tussenin mag zitten. Jippikajee! Gelukkig komt de politie langs om de boel te sussen.

Tweede kerstdag

Deze dag begint hetzelfde als de eerste. Aanvankelijk nog wel gezellig en er worden wat misverstanden van de eerste kerstdag uitgesproken. Maar na een aantal uur wordt Bacchus weer herdacht en gevierd. De tweede kerstdag ontaardt in eenzelfde dag als die eerste: van veel drinken komt veel lachen en ontaardt uiteindelijk weer in onenigheid. Net als de eerste dag wordt er dan na het eten getracht met zijn allen een leuk kaartspelletje te doen. Niet zomaar leuk kaarten, maar kaarten om grof geld. Foute wisseltruckjes in de pot leiden tot onenigheid bij de deelnemers en dat leidt weer tot ruzie. De gebroken onderarm kan na de ongelukkige valpartij van mijn oom in het ziekenhuis gelukkig weer worden gezet.

Oud en nieuw

Diezelfde club met mensen wederom bij elkaar. Alles wordt uitgesproken en voordat Bacchus wederom toeslaat, staat alweer vast dat we de kerstdagen in het nieuwe jaar weer 'gezellig' met elkaar gaan doorbrengen... Later die nacht blust de brandweer de Rododendronheg die mijn oom per abuis in de fik heeft gestoken. Maar hij mag wel blijven slapen, omdat de taxidiensten het te druk hebben. De ochtend erna is niet zo gezellig.

Mijn kerstgevoel

U begrijpt: met kerst heb ik niet zo veel. Ik vier kerst al jaren niet meer bij tante Ko en ome Leo; ik heb nu schoonouders. Mijn kerstgevoel? Ik krijg in ieder geval twee vrije dagen van mijn werkgever. Maar zelfs dat is mij dit jaar niet gegund...

Vrolijk kerstfeest!

 

Erikie-R.