Belangstelling Ajax in Leonardo kan niet waar zijn

De Nederlandse voetbalwereld is vaak een rare wereld. Zondag was plotseling te lezen dat Ajax interesse heeft in Leonardo. Eerder had het al eerder interesse in Mido en Daniël de Ridder. Geen van deze voetballers slaagden echt bij Ajax en Leonardo al helemaal niet. Waarom zou Ajax deze verwende Braziliaan opnieuw willen halen?

Zowel het halen van Mido als van Leonardo zou voor Martin Jol een probleem betekenen. Eerst zullen de spelers niet worden opgesteld. Leonardo of Mido accepteert dat, want ze zijn nieuw. Dan mogen ze een paar keer invallen. Ze doen het redelijk. Vervolgens spelen ze een keertje in de basis en dan zeggen dit soort spelers: “Ik heb nu ritme nodig en ik verdien een kans.” Leonardo en Mido zijn immers spelers die zichzelf altijd beter vinden dan de rest.

Die kans krijgen ze uiteindelijk een wedstrijd of vijf, maar het loopt op een teleurstelling uit. Jol zet de speler er weer naast en de speler is boos. Zo boos dat hij weg wil en per februari (en een paar slappe invalbeurten later... “ik ben ook geen invaller, ik ben een basisspeler”) wordt bekend dat de speler naar een nieuwe club mag uitkijken. Ondertussen heeft Ajax mede door alle problematiek en ondermaats niveau van de speler het kampioenschap verspeeld.

Dit is precies, maar dan ook precies wat er altijd gebeurt als een verwende speler wordt gehaald, die vaak het woord respect in de mond neemt. De gebeurtenissen zijn nog voorspelbaarder dan de kwartfinalisten van de Champions League en het verbaast mij in ieder geval enorm dat Ajax kennelijk op het punt staat opnieuw dezelfde fout te maken. Is dat echt wat Ajax wil?

Hoeveel spelers hebben de Amsterdammers de afgelopen jaren al zien mislukken? Is het met Ajax dan al zo erg gesteld dat reeds mislukte spelers opnieuw worden gehaald om opnieuw te mogen mislukken? Zo erg is het toch nog niet? Mijn mening is dan ook: dit kan niet waar zijn. Ajax heeft jarenlang gefaald in het aankoopbeleid, maar zo slecht kan het echt niet zijn. Of zou Ajax werkelijk zijn vervallen tot een soort Feyenoord en alleen nog maar derde keus aan zich kunnen binden?

In dat geval moet PSV alvast gefeliciteerd worden. De landstitel is binnen. Als Leonardo werkelijk komt, krijgt Ajax die derde ster nooit! De club is dan definitief afgegleden!