Maradona is in Zuid-Afrika om te sterven

Omdat verschillende goksites zeggen dat je bij hen werkelijk overal op kunt wedden heb ik de proef op de som genomen. Hoeveel betalen de sites uit, als ik 100 euro inzet op dat Diego Maradona tijdens een wedstrijd van Argentinië een hartinfarct krijgt en per ambulance moet worden afgevoerd. Voorlopig heb ik nog geen antwoorden gehad op mijn e-mail. Misschien wordt het juiste quotum berekend. Als die hoger is dan 500, zet ik er zeker op in.

Over de gekheid, genialiteit, criminaliteit en het drugsgebruik van Diego Maradona is genoeg geschreven. Over zijn coaching ook. Er valt weinig meer aan toe te voegen. Maradona is geen goeie trainer en wil ook als bondscoach in de schijnwerpers staan. Hij is constant vanuit zijn coachvak bezig zijn team verder te ontregelen. Tot nu toe kwam hij er mee weg omdat Argentinië in de WK-kwalificatie gewoon te weinig tegenstand kende en Nigeria op het WK ook niet goed genoeg is.

Maar dat zal snel veranderen. Wat als La Albiceleste straks in de achtste finales Frankrijk treft? Een ploeg die amper kansen benut, maar al helemaal weinig weggeeft. Wat als Frankrijk dan per ongeluk wel op voorsprong komt en in de 85ste minuut 1-0 voor staat? Het is niet ondenkbaar en het zal Maradona een unieke kans op onsterfelijkheid bieden.

Echt geniale mensen sterven jong en onder geniale of duistere omstandigheden. De dood maakt de mythe rond hen vervolgens alleen maar groter. Voorbeelden als Mozart, James Dean of John Lennon zijn makkelijk te bedenken. Johan Cruijff had de kans ook, maar hij herstelde in 1991 van een hartinfarct. Daarmee liet hij de mogelijkheid op onsterfelijkheid liggen. Hoe groot was Cruijff nu geweest als hij toen was gestorven? Het klinkt zuur maar dan had niemand nu kritiek gehad op zijn gebrek aan verantwoordelijkheid rond het bondscoachschap van Oranje, of zijn onbegrijpbare commentaar op de NOS. Cruijff was dan een te vroeg gestorven heilige geweest.

Maradona heeft die kans ook al een aantal keer laten lopen, maar Maradona heeft in tegenstelling tot Cruijff nu wel de ultieme verantwoordelijkheid van zijn land op zich genomen. Pluisje is wel bondscoach van zijn land tijdens een WK. En sterker nog, voorlopig heeft hij als bondscoach al zijn WK-wedstrijden gewonnen.

Zou het voor Maradona, één van de drie beste voetballers aller tijden, niet prachtig zijn als hij gewoon op het veld in harnas overlijdt? Het liefst niet bij een achterstand, maar bijvoorbeeld het komende duel, als Argentinië al 3-0 voor staat. Als bijvoorbeeld Kun Aguero, zijn schoonzoon, op prachtige wijze de 4-0 maakt, dat Maradona dan ineens in elkaar zakt.

Een mooiere dood is voor de voormalige nummer tien eigenlijk niet te bedenken. En mij zou het ook niets verbazen als Maradona in werkelijkheid naar dit WK is gegaan om te sterven. Dat hij na al die depressies en cocaïne gewoon op zoek was naar de ideale dood. Ongeslagen als bondscoach op het veld overlijden! Misschien dat ik nog een mailtje naar de goksites moet sturen. Wat is het combinatiequotum dat Maradona tegen Griekenland sterft na de 4-0 van Argentinië?