Opzet WK ongunstig voor Nederland

Het WK is bijna halverwege en voorlopig valt vooral het gebrek aan doelpunten en aanvallend voetbal op. Uruguay heeft Groep A inmiddels gewonnen met drie keer verdedigend afbraakvoetbal. Paraguay en Slovenië leiden momenteel in hun groep en hebben weinig anders gedaan. Zwitserland kan zich ten koste van leuke landen als Chili en Spanje kwalificeren, wanneer het wint van Honduras.

Als op een WK een land als Italië klaagt over het verdedigende spel van andere teams, dan is duidelijk dat er wat mis is. Het verdedigende spel is ook niet verrassend, want verdedigend voetbal loont. Mourinho bewees het dit jaar maar weer eens met Internazionale. Het is jammer voor het publiek, maar het is geen toeval dat tijdens het WK Italië en Duitsland altijd ver komen en Brazilië weer wint nu het veel minder frivool speelt.

Vanaf de achtste finales is immers het geen slecht idee om gewoon de nul te houden. Dan heb je via penalty's gewoon de kans om door te gaan. Theoretisch is het mogelijk het WK te winnen zonder een wedstrijd te winnen. Als je maar je strafschoppen erin schiet. Italië zou zelfs wereldkampioen kunnen worden zonder dit hele jaar ook maar een wedstrijd te hebben gewonnen.

Ga maar na: in 2010 heeft Italië alle vriendschappelijke wedstrijden gelijk gespeeld of verloren. In de groep speelde het tot nu toe twee keer gelijk en een derde gelijkspel tegen Slowakije volstaat waarschijnlijk voor plaatsing in de tweede ronde. Daarin kan het dan mooi Nederland na strafschoppen uitschakelen, vervolgens Brazilië, enzovoorts.

De FIFA lokt met deze opzet van het WK teams eigenlijk uit om niet te verliezen. Dat is zelfs in de groepsfase al zo, maar dat is helemaal het geval vanaf de achtste finales. Deze opzet is heel jammer, want het levert geen terechte WK-winnaars op. Het is dubbel jammer, aangezien de FIFA ooit een prima opzet van het WK had, maar daar vanaf gestapt is.

Die opzet was bijvoorbeeld van kracht tijdens de toernooien van 1974 en 1978. De ploegen die zich toen onder de beste acht schaarden, werden in twee groepen verdeeld. Die speelden een halve competitie tegen elkaar en vervolgens plaatsten de twee groepswinnaar zich voor de finale. In die WK´s was het dus van wezenlijk belang om te winnen, in tegenstelling tot het niet verliezen van nu.

Het is dan ook totaal niet verrassend dat Nederland juist toen twee keer de finale van het WK haalde. Aanvallend voetbal werd beloond! Helaas heeft de FIFA die opzet in 1982 al gewijzigd en zitten we sindsdien met achtste finales die moeten worden opengebroken. Voor Nederland betekent dat niets anders dan dat het steeds moet proberen een muur te slechten en dat is knap lastig als je dat vanaf de achtste finales tot de finale vier keer moet doen.

Ook dit jaar zal Nederland straks weer tegen muren aanlopen. Waarschijnlijk te beginnen met Italië. Ook dit jaar wordt het dus weer heel lastig, al hebben we in de vorm van Robben, Sneijder en Van Persie wel wat jongens die iets kunnen openbreken. Voor Nederland en het internationale voetbal zou het het beste zijn als de FIFA van opzet verandert.

Mijn idee is: eerst acht groepen van vier, de groepswinnaars plaatsen zich voor de tweede ronde, met twee groepen van vier en de twee winnaars van die groepen spelen de finale. Zo beloon je aanvallend voetbal en zo worden landen altijd terecht wereldkampioen. Iedereen voor?