Vanilleseks of hot and spicy?

Het mooiste wat de seksuele revolutie ons heeft gebracht is het besef dat het bij seks vooral om beleving en genot gaat. Niet langer zijn de echtelijke plicht en de wens tot voortplanting de enige respectabele alibi’s tot seks; we mogen er sindsdien gewoon voor uitkomen dat we het een bijzonder aangename bezigheid vinden.


In de loop der jaren is er dan ook door menigeen  flink op los gefantaseerd en geëxperimenteerd. Nu, zo’n 50 jaar na dato, is er nog maar weinig onbespreekbaar of onmogelijk.  Dames- en herenbladen hebben geen bestaansrecht als ze niet minstens één seksgerelateerd item bevatten. Via internet, tv en lectuur worden we op de hoogte gehouden van de nieuwste erotische snufjes. Een stroom aan tests en enquêtes geven ons inzicht in de stand van zaken over ons eigen seksleven; zijn we nog wel up-to-date? Hoog tijd voor wat zelfreflectie.

Het is nu zo’n 25 jaar geleden dat ik mijn eerste intense seksuele ervaring had. Ik kan mij inmiddels beroepen op heel wat daadervaringen met verschillende mannen. Maar weet ik ook echt wat er allemaal te koop is op dit gebied en maak ik wel genoeg gebruik van alle mogelijkheden? Doe ik mezelf of mijn partner niets te kort?


Ik heb voor mezelf een duidelijke scheidslijn voor ogen tussen noviteiten en seksuele afwijkingen. Deze scheidslijn zal ik zeker nooit overgaan. Seks met dieren of kinderen, wurgseks, poep- en plasseks en meer van dien aard;  ik vind het allemaal verwerpelijk en pervers. En daarnaast vallen ook alle extremen en vormen af waarbij het slechts nog om macht en ondergeschiktheid draait.


Er blijft echter nog een heel scala aan alternatieven over die, als je het allemaal mag geloven, het uitproberen meer dan waard zijn. Gewone ‘vanille-seks’; daar heeft niemand het tegenwoordig meer over. We weten inmiddels alle gangbare feitjes rond de daad en het hoogtepunt wel. Als je zelf niet genoeg fantasie hebt, kun je als opwarmertje de fantasieën van anderen lezen of bekijken. Er zijn veel verschillende speeltjes op de markt gekomen om het minnespel levendig te houden en als je de tijd hebt, kun je de hele Kamasutra samen doorwerken. Soloseks behoort legitiem tot de eerste levensbehoeften en ook van een triootje of groepsseks kijkt bijna niemand meer verschrikt op. Het is helemaal van deze tijd om verder te kijken en te reiken dan je eigen horizon. Laat je verrassen en geniet, geniet, geniet….


Langzaam maar zeker begin ik mij toch een beetje zorgen te maken over de staat van mijn seksleven. Ik reken mij niet tot de nymfomanen onder ons, maar ik was altijd wel in de veronderstelling te beschikken over een gezond libido. Toch heb ik geen Tarzan in mijn nachtkastje en droom ik er niet van het met een andere vrouw of meerdere mannen tegelijk te doen. Ik ken echt wel diverse aangename standjes, maar zeker geen telefoonboek vol. Mijn massageolie ruikt gewoon naar amandeltjes en ik heb mijn partner nog nooit vastgebonden of vanaf de kast besprongen. Mijn spannendste uitspattingen betreffen seks in de vrije natuur. En toch heb ik er genoeg aan. Wat is er toch mis met mij? Ben ik wel normaal of moet ik nodig in therapie?