Inburgeren in wereldverband

Inburgeren in wereldverband

Wij kennen al heel lang immigratie, en zien dat daarmee cultuurverschillen ontstaan. De taal is daarbij de grootste barrière.  Als de immigranten wat Duits of Engels spreken, gaat het nog wel. Maar als ze alleen hun moedertaal beheersen, zoals Pools, Turks of Marokkaans, dan hebben ze een probleem. Dan kunnen ze wel communiceren met de reeds aanwezige landgenoten, maar niet met de Nederlanders. En als de groep van immigranten groot genoeg is, redden ze zich wel zonder de taal te spreken. Maar dat willen we niet, want ze komen onherroepelijk in aanraking met de anderstaligen, en dan heb je de poppen aan het dansen. Denk alleen maar eens aan interacties met de overheid, waarvan je moeilijk kan verlangen dat ze tientallen talen kan hanteren. Maar een tweetalige overheid, dat kan wel haalbaar zijn.

Als je op vakantie bent in een vreemd land, is het nog wel grappig om te proberen je verstaanbaar te maken met gebarentaal en bemiddeling van goedwillende inboorlingen, die wat buitenlands brabbelen. Maar het is iets heel anders om in een ander land te wonen en te werken, en de taal niet te spreken. Zelf heb ik ooit een goed half jaar in Tsjechië gewerkt, en ik kan u verzekeren dat het niet spreken van de taal een enorme hindernis was, want bijna niemand spreekt daar een andere taal. Maar vanwege het lidmaatschap van de EG is het toch wel erg nodig, dat die mensen een andere taal dan alleen de eigen taal leren spreken.

Tegenwoordig is het verplicht voor buitenlandse mensen in Nederland, om onze taal te leren. Inburgeren heet dat. Op zich niet verkeerd, maar ik vind deze oplossing te kort schieten. Zij gaat namelijk voorbij aan de globalisering. Die verlangt ook van mensen die niet migreren, dat ze andere talen beheersen naast hun eigen taal.

Als we even stilstaan bij het feit, dat we in deze tijd meer en meer grensoverschrijdend bezig gaan zijn, al was het maar met internet en met kortere of langere buitenlandse reizen, dan hebben we meer baat bij een bredere oplossing. Bijna alle mensen zijn intelligent genoeg om twee talen te leren. En als we wereldwijd invoeren, dat iedereen naast zijn moedertaal ook Engels gaat leren, zijn we over een paar generaties wereldwijd tweetalig. Degenen voor wie Engels de moedertaal is hebben dan mazzel.

Daarmee bereik je, dat mensen over de hele wereld met elkaar kunnen praten. Desnoods beginnen we in EG-verband. Zelf ben ik alvast begonnen, toeristen en immigranten sta ik alleen nog in het Engels te woord. Frans, Duits en Spaans gaan overboord.

Je bereikt dan onder andere ook, dat migranten niet meer aan een bepaald land gebonden zijn. Als ze na een poosje ontdekken dat ze toch maar liever ergens anders willen inburgeren, bijvoorbeeld omdat de cultuur ter plaatse ze niet blijkt te bevallen, is de drempel veel lager. Hun tweede taal (Engels) stelt ze dan in staat zonder al te veel hindernissen opnieuw te migreren. Omgekeerd kunnen wij ons ook gemakkelijker over de hele wereld verplaatsen, want overal kun je dan met je Engels terecht. Je hoeft dan daarnaast niet ook nog eens Frans, Duits, Spaans en Chinees te leren.

Taal is de motor van cultuur, en een gemeenschappelijke taal die over de hele wereld gebruikt wordt, zal zeker helpen de cultuurverschillen te begrijpen en te overbruggen. De eigen taal, die nog steeds onderwezen wordt, zorgt dat de eigen cultuur niet verloren gaat. De tweede taal zorgt dat je in alle andere culturen de weg kan vinden.

De grote vraag is natuurlijk, als het zo simpel zo zijn, waarom het nog niet eerder gebeurd is. Volgens mij komt dat, doordat veel landen halsstarrig vast houden aan de eigen taal. Kijk maar naar de Fransen en de Duitsers, die nog steeds alle andere talen proberen te weren. En tegenwoordig zijn ook de Russen en Chinezen over de hele wereld aan het reizen, maar die schijnen wel Engels te spreken, zij het gebrekkig en met een smerig accent.
Maar de globalisering zorgt ervoor, dat je niet meer kunt zonder tenminste één tweede taal, en dat zal toch wel Engels worden, vanwege het grote verspreidingsgebied.

Globalisering dwingt ons allemaal tot inburgeren.
Wereldwijd.