Aardige mensen

Vanmorgen liep het allemaal even anders dan normaal. De oorzaak was het falen der techniek, om precies te zijn het stukgaan van de startmotor van mijn ploftuf. Kan gebeuren, het is tenslotte niet nieuw meer. Dus garage gebeld, en die stuurde een aardige meneer, die even probeerde het ding alsnog tot leven te wekken, maar zich al gauw gewonnen moest geven. Sleepkabel erbij, en in colonne naar de garage, alwaar men zich over mijn tufje zou ontfermen, in de loop van de dag.

Omdat ik wat zakelijke verplichtingen had, en de garage geen leenauto ter beschikking kon stellen, besloot ik over te gaan tot het huren van een ander voertuig voor deze dag. De garagemeneer was zo vriendelijk mij even naar het autoverhuurbedrijf te brengen. Maar eenmaal daar ging het echt helemaal mis.

Bij binnenkomst vroeg ik, met mijn gebruikelijke beleefdheid en vriendelijkheid, of ze een auto aan mij wilden verhuren voor vandaag. Dat wilden ze best wel, graag zelfs, ze hadden er ook meer dan genoeg op het parkeerterrein staan. Ik merkte op, dat ik het liefst een auto met automatische versnelling rijd. Dat kon ook, zei de meneer, maar die moest even opgehaald worden. Hoe lang duurt dat ophalen? 10 minuten. Mooi, dat is best het wachten waard, dus dat doen we. Ik werd naar de koffieautomaat verwezen, en startte even mijn laptop op, om een afspraak te verplaatsen. Want met dit oponthoud was ik toch al een slordig uurtje achterop geraakt.

Na 15 minuten vroeg ik, nog steeds beleefd, waar het huurautootje bleef. Mij werd verzekerd, dat het ding er elk ogenblik kon zijn. Dus nog even wachten. Maar na weer een half uur was er nog steeds geen auto. En toen sloeg de vlam in de pan. Ik geef toe, dat mijn toon nu niet meer vriendelijk was, toen ik de halve zool die mij in de zeik had genomen ter verantwoording riep. Waarom zeg je niet meteen, dat het veel langer duurt dan 10 minuten, eikel? Waarom verpruts je mijn kostbare tijd? Wat voor belang heb je daarbij? Je had me dan toch ook gewoon een andere auto kunnen verhuren?

 Maar meneer, u wil toch een automaat? Daarom moet u wachten. Ja, kotszak, maar jij zei dat het 10 minuten zou duren, en inmiddels is er 40 minuten voorbij. Waarom laat je me hier voor lul zitten wachten, terwijl je druk doende bent je belofte te breken? Doe dan je bek open, als het niet lukt. Wat zijn dat voor manieren? Als ik de auto een half uur te laat terugbreng moet ik gelijk een hele dag extra betalen. Ga jij mij nu ook mijn verloren tijd vergoeden? Zakkenwasser!

Briesend liep ik naar de uitgang, en daar kwam net de collega van de eikel met het bedoelde autootje het terrein op rijden. Daar is de auto! riep de lulhannes nog. Steek hem maar in je reet, ik wil met jou niks meer te maken hebben.  Ik liep naar de uitgang van het terrein en belde het nummer van de lokale taxidienst. Die bracht mij naar het station, en daar begon ik per trein de verloren tijd langzaam in te lopen. En wel door weer een afspraak voor deze morgen te verplaatsen.

Zoals altijd zocht ik de schuld bij mijzelf. En vond die dan ook. Ik had moeten vragen, waar het huurding vandaan moest komen, en niet hoe lang het ging duren. Als de auto 50 kilometer verderop was, had ik wel geweten dat die 10 minuten een fabeltje was.  En die aardige meneer van het autoverhuurbedrijf? Die verwens ik met een hartstocht die ik al heel lang niet meer gevoeld had. Ik was vergeten hoe lekker het is, om nu en dan even voluit kwaad te zijn. Zo heeft hij mij toch eigenlijk  een dienst bewezen.