FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 december 2002

SBS peiling: Verlies voor CDA

Het CDA zakt voor het eerst onder het huidige zeteltaantal van 43. Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond hield in opdracht van het SBS6 programma de 'Stem van Nederland'. Het CDA verloor t.o.v de vorige peiling drie zetels, en komt uit op 42.

Door de val van het CDA ligt een meerderheidskabinet met de VVD nu niet meer voor de hand. De VVD komt uit op 27 zetels, drie meer dan het aantal nu, maar één minder dan in de vorige peiling.

De SP blijft onveranderd in de peiling staan op 24, evenals de PvdA die op 27 blijft staan. GroenLinks en D66 krabbelen weer één zeteltje op.


De uitslag. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

CDA ---> 42 (-1)
Lijst Pim Fortuyn ---> 7 (-19)
VVD ---> 27 (+3)
PvdA ---> 27 (+4)
GroenLinks ---> 9 (-1)
SP ---> 24 (+15)
D66 ---> 7 (-)
ChristenUnie ---> 3 (-1)
SGP ---> 3 (+1)
Leefbaar Nederland ---> 1 (-1)

De peiling werd afgelopen dagen gehouden onder meer dan 2.000 mensen.

VVD: Groei moslimscholen tegengaan

De VVD wil de groei van islamitische scholen zoveel mogelijk gaan belemmeren. Dat zei VVD-lijsttrekker Zalm vandaag op een bijeenkomst in Heerhugowaard.

De VVD onderzoekt daartoe hoe de regels voor de oprichting van een islamitische school kunnen worden aangescherpt, zonder dat de Grondwet zelf veranderd moet worden. "Je kan eisen stellen aan de omvang van de school of de kwaliteit van het bestuur", aldus Zalm.

De VVD vindt dat moslimscholen geen bijdrage leveren aan een goede integratie van islamitische jongeren in de Nederlandse samenleving. Zalm adviseerde allochtone ouders om hun kinderen niet naar islamitische scholen te sturen, maar naar andere scholen waar ze Nederlandse kinderen tegenkomen.

Zalm liet zich ook uit over het uitdelen van subsidies aan organisaties die daar ,,louter op basis van hun etniciteit'' recht op zouden hebben. De VVD wil dat de overheid daarmee stopt omdat een subsidie geen stimulans is voor integratie.

Rode kaarten voor Stevens en Sammer

De Nederlandse coach van Herta BHC, Stevens, en de Duitser Sammer, coach van Dortmund, hebben beide een rode kaart gekregen wegens het gedrag tegen de scheidrechter.

Huub Stevens beledigde de scheidrechter in de uitwedstrijd tegen Bayern München. Zijn collega Sammer maakte ruzie met de arbiter in de wedstrijd tussen Nürnberg en Borussia Dortmund. Beide heren werden met rood naar de tribune gestuurd.

De DFB (Duitse Voetbal Bond) heeft beide trainers aangeklaagd. De uitspraak wordt later deze week verwacht. Voor beide heren is dit niet de eerste keer dat zoiets voorkomt.

Metalfan @ HCC 2002

De afgelopen 4 jaar ben ik naar de HCC gegaan, mede omdat deze metalfan een ICT opleiding doet en omdat de hobby's ook in die richting liggen. Ziekelijk genoeg was het dit jaar helaas niet hetzelfde als altijd.

Zoals gewoonlijk sta ik op de welbekende HCC zaterdag tegen half 8 op om mezelf nog even te douchen alvorens we naar het festival voor de computergeek zullen afdalen.
Dit jaar rij ik zelf naar Utrecht, mede omdat m'n persoonlijke adviseur dit jaar geen zin heeft, en omdat hij denk ik zich niet meer thuis voelt rond al het onwetend jong volk.
Dit neem ik hem niet kwalijk, ik voel me ook oud worden als ik mezelf vergelijk met de nieuwe generatie , in ieder geval hopen we dat de nieuwe mensen beetje respect hebben voor de oude garde en vrijwillig opzei zullen gaan :-P
Na de veels te korte douche en een macaber uitgedroogde boterham naar binnen te hebben gewerkt is het tijd om de rest op te halen en onszelf te laten zakken in de diepe betonnen grotten van de commerciële uitbuiter.
Na eenmaal de mensen in de auto getrapt te hebben (die de vorige avond nog zijn wezen stappen) kunnen we eindelijk doorrijden. Om 8:25 rijden we richting Antwerpen om vervolgens via Breda naar Utrecht te tuffen. Dit op een aanvaardbare snelheid van 140 in België en 125 in Nederland. Verschil moet er wezen natuurlijk (en 120 in Belgie is schijnbaar langzamer als het normale verkeer, dus doen we er ook niet moeilijk over )

Na ongeveer anderhalf uur en 150 kilometer verder staan we eindelijk in de eerste file, het ging ook veels te lekker. Na 10 minuutjes irritant file rijden komen we op de plaats van de opstopping, waarbij blijkt dat er 2 man tegen elkaar is komen te liggen. Die wilde vast iets te graag richting de bloedmooie vrouwtjes achter de stands. Geen probleem, we vervolgen onze weg. Eenmaal aangekomen parkeren we de auto op de parking naast de jaarbeurs hallen en lopen richting de ingang. Dat viel allemaal best mee.

We slenteren met z'n 4en richting de ingang, waarna alle mensen achter ons zichzelf kapot ergert dat de draaideur alsmaar stopt :-P, wij weten van niks, daar is onze stemming veels te goed voor We lopen naar het blonde vrouwtje dat achter de kassa staan en vragen om een kaartje en een parkeerticket. Nadat ze deze op een schandalig leuke manier heeft overhandigt (en mij daarbij 19.50 voor heeft laten neerleggen) wacht ik even op alle andere die ook een glimp van het baliemiepje willen opvangen. Na ongeveer 5 minuten, veel gelach en 2 blije mensen omdat ze naar hun lachte lopen we door naar de ingang.

We geven de kaartjes aan een van de *kuch* brede *kuch* kaart-in-ontvangst-neem-en-weggooi mensen om vervolgens onzelf in de eerste hal te laten afdalen. De eerste minuut dat we binnenzijn krijgen we gelijk een Mycom zak over ons kop heen getrokken en worden we doorgeduwd naar de een stel schooiers die prijslijsten staan uit te delen. Het HCC gevoel is terug :-D

Eenmaal binnen beland staan we in een hal die volledig gevuld is met gekken van de oude garde. Deze mensen zitten al achter de schermen sinds de eerste Atari op de markt kwam. Zeldzaam volk wat je moet blijven respecteren en aanbidden..

Terwijl we tussen alle mensen heen duwen om zo de meeste standjes te zien, merk ik dat er weer bar weinig bijzonders is. Normaal gezien krijg je altijd wel een cd naar je kop of krijg je kapotte hardware waar je op dat moment dolgelukkig mee bent omdat je denkt dat het werkt. Maar helaas, dat is dit jaar weer niet zo. Het gaat veels te slecht met de ICT, zelfs de HCC mist z'n bijzonderheden .

We struinen wat rond, duwen wat kinderen opzei en komen zo aan bij een aantal vage stands. Aangezien ik opzoek was naar een HP printer/scanner/kopieerapparaat in een, wilde ik wat informatie vragen aan de desbetreffende verkoper. Helaas was dit een verkeerde zet want ik kreeg wat gebrabbel terug in het Duits, wat nog het meest leek op de geschiedenis tussen Nederland en Duitsland in 1942. De prijs die ik er verder nog uit kon opmaken lag ook nog eens 2x zo hoog als de winkelprijs. Niet aan mij besteed dus.
De printer was geen levensbedreigende noodzaak, dus gelukkig ben ik niet gedoemd om bij een van die kansloze geen garantie stands te kopen. We lopen verder en mengen ons weer tussen de mensenmassa.

Terwijl we op het gemakje in de hallen rondlopen zien we de meest aparte figuren rondlopen. Mensen die haastig opzoek zijn om een compleet systeem te vergaren en met z'n 2en een lijst afwerken binnen 4 uur. Gedoemd om de mislukken zou je zeggen, maar dat viel best mee gezien de aankopen die sommige al gedaan hadden. Verder heb je ook de zogenaamde 'floaters' waar bij ook bijhoren, gewoon rondkijken op de hoop dat we iets leuks vinden voor een hele mooi prijs. En natuurlijk niet vergeten: de standaard nerd die opzoek is naar de meest belachelijke en dure hardware van het geld van papa

's middags is er het standaard ritueel waarbij je probeert te eten in een overvol fast food restaurant. Nou hebben we het 3 jaar bij de Mac gedaan, alleen zijn we deze keer naar de Burger King geweest. Ik, als ras zeeuw ben nog nooit gaan eten bij de BK, dus ik moest die ervaring ook een meemaken .
Helaas sloeg die ervaring om in een lachkick vanwege de bediende. Deze sprak ernstig weinig Nederlands namelijk. Ik bestelde 3x een large menu, dit voor een 5 euro volgens de verkoper. Ik zei vriendelijk dat dat niet duur was voor 3 menu's, waarna hij even raar keek en vriendelijk probeerde uit te leggen met ongeveer 2 woorden dat het 1 menu was. Hierna kon ik alles nogmaals herhalen en wachten tot hij het eindelijk doorhad. Het hoort allemaal bij de HCC, en is op dat moment ook zeker niet irritant .

Dat was het wel ongeveer, na een kleine file bij de uitgang reden we weer vlot terug richting het overweldigend mooi zeeuwse landschap om daar te genieten van de aankopen die de andere zuinige mede-metallers hadden gedaan..

Eindelijk weer een Mycom zak!

Ajax wil Didulica behouden

Ajax wil met Didulica om de tafel voor contractverlenging

De Australische doelman van Ajax Joey Didulica heeft door zijn goede prestatie zichzelf in de kijker gehouden bij Technisch Directeur Leo Beenhakker. Het huidige contract van de doelman loopt eind van dit seizoen af.

In het duel in de Champions League tegen Valencia CF in het Mestalla-stadion (1-1) speelde Joey Didulica een zeer belangrijke rol. Met de meest opzienbarende reddingen wist hij Ajax er doorheen te slepen.

Arrows niet van de partij in 2003

F1-Renstal Arrows zal komend seizoen niet meedoen aan de F1races. Dat maakte de FIA vandaag bekend. De renstal nam vorig jaar ookal geen deel aan zes van de laatste zeven races vanwege financiele problemen. Het team leidt al een tijdje een bestaan tussen leven en dood, maar is tot op heden nog niet failliet.

De enige Nederlandse F1-rijder, Jos Verstappen, was aan het begin van afgelopen seizoen nog deel van het Arrows team. Hij werd daar echter ontslagen en zit sindsdien zonder ploeg. De Nederlander had nog de hoop dat hij dit jaar weer bij de ploeg kon rijden, maar dat is nu van de baan.

Het Duitse bedrijf 'German Grand Prix Racing' nam afgelopen maand de helft van het team over van eigenaar Tom Walkinshaw. Achter dit bedrijf zitten onder meer het Breemse Asset Trust & Partners en een oliesjeik.

De reden voor de uitsluiting is aan Arrows mede gedeeld meldt de FIA, maar ze maken het niet openbaar.

Het Arrowsteam reed 382 Grand Prix's, maar won er geen enkele. De beste prestatie leverde Riccardo Patrese in 1981 toen hij de Pole Position behaalde.

Eredivisie trekt record aantal bezoekers

Afgelopen weekeinde trok de HC Eredivisie een recordaantal bezoekers

Ondanks het feit dat er maar 8 in plaats van 9 wedstrijden op het programma stonden keken er meer mensen dan ooit tevoren in de hoogste klasse van het betaald voetbal. Een totaal van maarliefst 195.467 toeschouwers wisten een plaats te bemachtigen in 1 van de voetbal stadions. Het oude record stond op 182.609 en dateert van het weekeinde van 20/21 april 2001.

Hier een overzicht per wedstrijd:

Roda JC-FC Zwolle14.000
AZ-RKC Waalwijk7.551
NAC-RBC14.872
PSV-Willem II33.500
Ajax-FC Twente47.044
Feyenoord-FC Utrecht44.000
FC Groningen-SC Heerenveen12.000
Vitesse-De Graafschap22.500

Eén van de redenen dat het zo druk was komt door het feit dat 4 van de grote clubs thuis speelden, teweten Ajax, PSV, Feyenoord en Vitesse. Waarvan Ajax - FC Twente met 47.044 de drukst bezochte wedstrijd was.

Tevens was er nog een record gebroken, naast het toeschouwers record ging ook het gemiddeld aantal toeschouwers per wedstrijd omhoog naar een gemiddelde van 24.433 toeschouwers per wedstrijd.

Groningen overwint crisis

Groningen stond tijden lang troosteloos onderaan in de Holland Casino Eredivisie. Totdat trainer Dwight Lodeweges vertrok en Ron Jans zijn plaats in nam. De Groningers staan nu op de 17e plek.

Het is niet veel, een plek verschil, maar het lijkt erop dat het de goede kant op gaat met de FC Groningen. Onder Lodeweges haalde Groningen 1 puntje uit acht wedstrijden. Nu, met Jans, heeft Groningen al 8 punten uit zes wedstrijden. Het gelijkspel was al weer de vierde keer op rij dat de Groningers niet verloren. Jans is optimistisch over het presteren van zijn ploeg en kijkt al vast vooruit: "Als we dat gemiddelde van vier punten per drie wedstrijden kunnen doortrekken, ontlopen we de nacompetitie."

Dat is het grote doel voor de club uit het noorden. Na het ontslag van Lodeweges kozen ze na een aantal afwijzingen voor de redelijk onervaren Jans als hoofd van het eerste elftal. Een riskante beslissing die vooralsnog goed lijkt uit te pakken.

Jans coached niet alleen op fisische krachten, maar besteed ook aandacht aan de psychologie. Dankzij Jans lijkt het zelfvertrouwen terug te zijn in de ploeg. "Jans is een trainer die je in jezelf doet geloven", aldus aanvoerder Roy Beukenkamp. De trainer besteed veel aandacht aan de individuele spelers en laat ze dingen doen waar ze goed in zijn. Ookal mislukt een dribbel 100 keer, van Jans moet er geloofd worden in de eigen kracht en dus zegt hij dat ze het gewoon nog een keer moeten proberen.

De trainer is zelf ook uitermate tevreden over zijn selectie: "De werksfeer bij FC Groningen is prettig. Ik heb het nog niet meegemaakt dat een speler niet hard genoeg werkte, de kantjes er vanaf liep op de training of grote tactische fouten maakte. Iedereen is gretig en dat is voor mij een mooie basis."

Of de FC ook werkelijk de nacompetitie zal ontlopen is zeer de vraag. De laatste wedstrijden waren tegen de onderste teams uit de competitie. Ze zullen zich eerst moeten bewijzen tegen de wat hoger geplaatste teams.

Rode kaart voor Van Nieuwstadt

Jos van Nieuwstadt zat de gehele wedstrijd tegen PSV op de bank en toch kreeg hij een rode kaart. Een opmerkelijk verschijnsel.

Willem II speler Jos van Nieuwstadt mocht na rust niet meer terug op de bank komen. De reservespeler had een rode kaart gekregen van arbiter Hugo Luijten. De speler stond niet in het veld, eveneens maakte hij geen overtreding. De scheidrechter bestrafte hem vanwege het een belediging in zijn richting.

De speler verscheen ondanks zijn rode kaart gewoon op de bank na de rust. Hij had het idee dat het hier om een geintje ging. Toen de scheidsrechter serieus bleek te zijn trok Van Nieuwstadt zich terug in de catacomben. Door dit incident begon de twee helft wat te laat.

Trainer Mark Wotte bestempelde deze rode kaart als onzin. Het slachtoffer zelf kan zich niet voorstellen dat hij hiervoor wordt geschorst. Hij noemde de kaart 'belachelijk'.

Na twintig minuten gespeeld te hebben deelde Luijten ookal een rode kaart uit. Ditmaal aan Willem II-speler Jatto Ceesay. Dit vanwege het onderuithalen van Wilfred Bouma. Ook deze beslissing werd fel bekritiseerd door de Tilburgers.

Veel Amsterdammers betrokken bij geweld

ErnstM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek door de gemeente Amsterdam is gebleken dat het afgelopen jaar had ruim eenderde van de Amsterdammers te maken heeft gehad met een vorm van agressie of geweld. Hier zijn de precieze getallen:

36% heeft het afgelopen jaar te maken gehad met agressie
12% heeft het daarbij het alarmnummer 112 gebeld
15% bleef daarbij staan kijken tijdens een vechtpartij
1% daarbij kwam tussenbeiden tijdens een vechtpartij
70% van de ondervraagden denkt dat gemeentebestuur, politie en justitie criminaliteit de komende jaren zullen terugdraaien


Wat wel een beetje opviel was dat een minderheid vindt dat zij zelf bij moet dragen aan het veiliger maken van de straat.

In de toekomst zullen meerdere enquêtes worden gehouden om veranderingen in kaart te kunnen brengen.

Zwamborn naar Sunderland

De huide directeur opleidingen en voormalig speler Kees Zwamborn verlaat Ajax

Zwamborn zal komende zomer vertrekken naar de Engelse club Sunderland waar hij ook in dienst zal gaan als directeur opleidingen. In 2000 volgde Kees Zwamborn Hans Westerhof op bij de jeugdafdeling van de Amsterdamse club. Voorheen was Zwamborn hoofdtrainer bij FC Den Bosch en NAC. In totaal heeft hij 93 maal in het Ajax shirt gespeeld.

Dudek wederom in opspraak

Al voor het UEFA-Cup duel tegen Vitesse was Dudek al in opspraak. Toch speelde hij tegen de Arnhemmers.

Al enige tijd zijn er spanningen tussen Jerzy Dudek en de manager van zijn club, Liverpool, Gerard Houllier. De Pool kreg het vertrouwen van zijn coach in de wedstrijd tegen Vitesse, maar afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Manchester United (2-1 verlies), stond de ex-Feyenoorder weer te blunderen. Dudek ging duidelijk de mist in bij het eerste doelpunt, dat op naam kwam van Diego Floran. Ook bij het tweede doelpunt, eveneens van Floran, ging Dudek niet geheel vrijuit. De kans dat Dudek nog lang bij Liverpool zal spelen is na deze blunder wel erg klein geworden.

Chivu uit de roulatie

Ajaxied Christian Chivu speelde mee tegen FC Twente, maar verliet vlak voor het einde het veld.

Christain Chivu is zeker 2 tot 3 weken uitgeschakeld. Vlak voor het einde van de wedstrijd tegen FC Twente (2-1 winst) verliet de Roemeen het veld om niet meer terug te keren. De aanvoerder van Ajax heeft een spier in zijn rechterbovenbeen verrekt. Of de Roemeen op tijd fit is om mee te spelen in de topper tegen PSV in eigen huis in nog niet duidelijk.

Bush: 'Vermindering rechten van verdachten'

poohbeer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

President Bush wil de rechten voor verdachten van een crimineel feit verminderen. De regering kan door de wetswijziging van het voorstel dan onder andere met instemming van een speciale rechtbank onvoorwaardelijk een huiszoeking doen en de verdachte op basis van daar vergaarde informatie in het geheim tot staatsvijand kunnen verklaren. Dat houdt in dat de verdachte voor onbepaalde tijd op een Amerikaanse legerbasis vastgehouden kan worden zonder recht op contact met een advocaat of familie. Rechtbanken hebben dan tevens ook niet veel meer te zeggen over die gevangenen.

Burgerrechtenactivisten beschuldigen Bush ervan de rechten af te pakken waar terroristen het nu op gemunt hebben.

Leger Peru oefent met messen op honden

Martijn77 had ons via de newssubmit het volgende vertaald te melden:

De Deense dierenbescherming roept op tot een officiële boycot van Peru vanwege dierenmishandeling in Peru's leger, aldus TV2 Denemarken.

Video opnames laten zien hoe elitesoldaten in Peru trainen hoe iemand te doden door het doodsteken van levende honden, die opgehangen zijn aan alle vier de poten, in een houten frame, rechtop vastgebonden terwijl soldaten een soort stormbaan afwerken, met aan het einde de honden die daar meerdere malen worden gestoken met grote messen totdat ze dood zijn. De dierenbescherming wil nu naar de Deense regering: "Ik weet zeker dat men het met me eens is dat er iets moet gebeuren," aldus directeur Ole M. De Dierenbescherming dreigt met protestreacties tegen de ambassade van Peru.

Een videoclip van wat er met de honden gebeurt is hier te vinden. Houd er rekening mee dat deze beelden, al zijn ze deels gecensureerd, voor sommige mensen aanstootgevend kunnen zijn!

Hier staat een brief die je naar de ambassade van Peru kunt sturen of e-mailen om te protesteren tegen de mishandeling: http://www.dyrevelfaerd.dk/

Oasis na knokpartij in Duitse cel

Drie bandleden van de Britse popgroep Oasis hebben afgelopen weekend een nacht doorgebracht in een politiecel in München.

De groep raakte aan de vooravond van een concert in de Duitse stad München in het hotel waar ze zaten betrokken bij een grote vechtpartij. Oasis-voorman Liam Gallagher raakte bij die knokpartij twee tanden kwijt.

Oasis kreeg een conflict met een groep Italiaanse hotelgasten. Na enig duw- en trekwerk ontstond een vechtpartij, waarbij geen van de musici zich onbetuigd liet, aldus een ooggetuige. Liam Gallagher zou, na de rake klappen die hij had gekregen, een aantal van de agenten die een einde aan de vechtpartij maakten met een staande asbak hebben proberen te slaan.

Het openbaar ministerie heeft bekendgemaakt dat de bandleden verdacht worden van mishandeling, verzet tegen de arrestatie en vernielingen. Het concert is afgelast en gaat mogelijk in januari in de herkansing.

Tientallen miljoenen spinnen in McBride

In McBride, 220 kilometer te oosten van Prince George, Canada, krioelden tientallen miljoenen spinnen over een gebied van 24 hectare rond.

De zwarte spinnen van het soort Halorates Ksenius, niet groter dan een smartie, hebben gigantische webben gemaakt nabij de boerderij van Russel Jervis.
Wetenschappers weten niet waarom de spinnen speciaal in dat gebied zo actief waren.

Brain Thair, bioloog aan de College of New Caledonia in Prince George had nog nooit zoiets gezien.
"It was astounding to see," zegt hij afgelopen donderdag. "I couldn't believe my eyes. "
"From two kilometres away it looked like a sheet of wet aluminum. It was the size of several city blocks."
"I have never in my 30 years as a biologist seen anything like this, in terms of quantity of spiders and quantity of web. Nothing even remotely approaching this."

Thair speculeert dat mogelijk ongewone weercondities in de late zomer de oorzaak zijn. De spinnenwebben zijn inmiddels opgeruimd.

Spook valt parkeerwachter in Londen aan

The People meldt dat In Londen, UK, in the House of Commons, de Britse 2e kamer, een parkeerwachter door een spook is aangevallen.

Harry Hawkins, 52 jaar, had om 17:00 juist zijn kantoor verlaten samen met een collega, toen de violent spirit hem pakte.
Hawkins bewoog 15 meter door de lucht door een mysterieuze entiteit.

Nadat hij werd hij neergegooid, werd hij door de ontzichtbare entiteit tegen de grond gedrukt. Harry zegt: "Er was niemand, behalve ik en mijn collega. Ik dacht altijd dat spookverhalen onzin waren, totdat het bij mij gebeurde. Ik was ontsteld."

John McWilliam, die het zag gebeuren, zegt dat de geesten mogelijk van Braveheart William Wallace, Gunpowder plotter Guy Fawkes of King Charles kunnen zijn. Allen werden zij tot dood veroordeeld. "A lot of horrible things have gone on here over the centuries", zegt hij.

Totale zonsverduistering in Zuid-Afrika

PatricQ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zuid-Afrika zal aanstaande woensdag haar tweede zonsverduistering in 18 maanden meemaken.

De zonsverduistering, waar de maan zich voor de zon beweegt, zal beginnen boven de Atlantische Oceaan waarna het zich oostwaarst zal bewegen richting Angola en Zimbabwe waarna het zich over de Indische Oceaan bij Australië zal eindigen.

De gebeurtenis is van korte duur, maximaal 2 minuten. Wil je de volledige 2 minuten meemaken dan moet je je boot ongeveer 2000 kilometer ten zuidoosten van Madagascar parkeren.

Een waarschuwing van astronomen en doctoren: Kijk nooit direct in de zon, ook niet tijdens een zonsverduistering.

Peter Klashorst lijsttrekker O O Den Haag

Kunstenaar Peter Klashorst wordt lijsttrekker van de politieke partij O O Den Haag. Het is één van de kleine partijtjes die meedoen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 januari. O O Den Haag wil 'meer eerlijkheid en menselijkheid in de politiek en in het gehele leven' brengen.

Klashorst zelf vindt in de eerste plaats dat de grenzen open moeten. Als klein land kan Nederland zich niet permitteren zich zo te isoleren als nu volgens Klashorst gebeurt. ,,We moeten ons een beetje aanpassen aan het feit dat mensen graag reizen. Nederlanders naar andere landen, buitenlanders naar Nederland. Ik denk dat heel veel Afrikanen bij voorbeeld heel graag hier willen werken. Zo kun je misschien iets doen aan de wachtlijsten, het tekort aan kinderoppas of aan de gesloten kassa's bij Albert Heijn.''

Klashorst is vooral bekend van zijn erotische kunst, maar wordt door sommige ook van pornografie beschuldigd. In 2000 zat hij drie weken vast in Senegal op verdenking van het vervaardigen van pornografische afbeeldingen en het aanzetten tot prostitutie. Hij wist Senegal te ontvluchten en keerde via buurland Gambia terug naar Nederland.

Vrijspraak voor Drachtsterbos verkrachter

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 21-jarige W.B. uit Drachten wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van drie verkrachtingszaken in zijn woonplaats. De man was eerder al door de rechtbank vrijgesproken.

Tegen W.B was ruim 4 jaar cel geëist wegen verkrachting van twee meisjes van 12 en 13 jaar in het Drachtsterbos, en de poging tot verkrachting van een 23-jarige vrouw.

Opvallend was dat W.B, nadat de vekrachtingen breeduit in de pers waren verschenen, zijn fiets met stickers beplakte en in zijn schoenzolen sneed. Dit terwijl hij wist dat een fiets en schoenen belangrijk bewijsmateriaal waren in deze zaak. Tijdens een zogenaamde Oslo-confrontatie, een methode die nog maar één keer eerder in Nederland is gebruikt, herkende een van de slachtoffers W.B. De vrouw van 23 wees hem ook aan, maar was niet zeker van haar zaak.

Moskee in Medemblik uitgebrand

In het Noord-Hollandse Medemblik is afgelopen zaterdagochtend een Turkse moskee gedeeltelijk in vlammen opgegaan; de recreatieruimte achter de moskee is compleet vernield. Door de rookschade is het interieur van de moskee in een klap waardeloos geworden. Het is te danken aan de vroege komst voor het gebed, van een aantal moslims, dat de brand nog redelijk op tijd ontdekt is. Anders was het hele gebouw afgebrand.

De politie stelt een onderzoek in naar mogelijke brandstichting. De Turkse gemeenschap is daar eigenlijk al van overtuigd: Er zijn volgens hen meedere brandhaarden gevonden.

De moskee is gevestigd in een voormalig loodgietersbedrijf aan de Korte Brake. Er is een gebedsruimte aan de voorkant en een recreatiezaal aan de achterkant. Daar is ook een winkeltje, waar de leden van de islamitische verenging bij toerbeurt Turkse producten verkopen.De Turkse gemeenschap van Medemblik telt ongeveer honderd gezinnen. De moskee is de plek waar ze elkaar ontmoeten. De volwassenen bidden er, de kinderen krijgen les uit de Koran.

Juist nu is de moskee heel belangrijk, in verband met de Ramadan, die donderdag met het Suikerfeest wordt afgesloten. ,,Iemand zal wel vreselijk lol hebben. Nou, wat voor ons een feestweek had moeten worden is verpest'', aldus een woordvoerder van de moskee.

De Islamitische Vereniging die de moskee exploiteert heeft onlangs nog een hele strijd uitgevochten met de naaste buren van de moskee, de familie Groenen. Die beweren erg veel overlast te ondervinden van de recreatieve activiteiten in de moskee. Dit leidde onlangs tot een rechtszaak bij de Alkmaarse rechtbank. De rechter oordeelde echter na persoonlijk te zijn gaan kijken dat alle activiteiten gewoon door kunnen gaan. Tussen de buren en de moskee zit zo'n 10 meter ruimte.

Voor het openingsgebed van het Suikerfeest komende donderdag zal de gemeenschap waarschijnlijk uitwijken naar de sporthal van Medemblik.

AEL-leider jutte jongeren wel degelijk op

dot.K en BobBlow hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van de Antwerpse politie blijkt dat AEL-leider Dyab Abou Jahjah wel degelijk de massa heeft opgejut na de moord op een Marokkaan vorige week.

De politie opende tijdens de rellen haar cordon zodat Jahjah, die op de rellen was afgekomen, de gemoederen bij een aantal allochtonen kon sussen. In plaats daarvan riep hij echter in het Arabisch: ''We gaan hier baas worden. Wij zijn de sterksten. We zullen laten zien wie we zijn, al moeten we alles kapot slaan. Gehoorzaam niet. Bied weerstand.''

Jahjah werd afgelopen vrijdag aangehouden. Financiële speurders verrichtten dit weekend ook huiszoekingen in Antwerpen en Charleroi op zoek naar de wijze waarop de beweging van geld wordt voorzien.

Eerder zei Vlaams Blok-leider Filip Dewinter dat Dyab Abou Jahjah nauwe contacten had in de Syrische ambassade, die hij regelmatig bezocht. Ook dat zou volgens Dewinter te maken hebben met financiering van de beweging.

In Nederlandse kranten vertelde de AEL-leider afgelopen weken al in interviews dat hij zou oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid - zoals het blokkeren van snelwegen en het bezetten van ministeries - als de politiek zijn agenda niet zou volgen.

Zalm: Remkes verwoordde niet het VVD standpunt

vettje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VVD heeft bij monde van leider Gerrit Zalm laten weten wel degelijk bereid te zijn met een derde partij aan een coalitie met het CDA deel te nemen mocht dat nodig zijn. Daarbij moet gedacht worden aan de ChristenUnie of D66. Er moeten volgens Zalm overigens dan wel heel bijzondere omstandigheden zijn om met zo'n meerderheid te gaan regeren.

Vice-premier Remkes, de nummer twee op de kieslijst, zei afgelopen weekend in Nova dat de VVD alléén met het CDA wilde regeren. Kan dat niet, dan moest de VVD de oppositie ingaan.

Volgens Zalm heeft Remkes op persoonlijke titel gesproken. Hij heeft de zaak inmiddels telefonisch met Remkes besproken om ,,de klokken gelijk te zetten''.

Belg onthoofdt zijn vrouw

BobBlow had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Belgische Overijse heeft een man zondagavond z'n vrouw gedood, waarop hij haar onthoofdde.

De 38-jarige man, die met psychologische problemen kampt, doodde z'n 32-jarige echtgenote met een mes. Daarna sneed hij haar hoofd af met behulp van twee keukenmessen. Vervolgens wandelde de man naakt naar buiten en riep tegen een ieder die het maar wilde horen dat hij herboren was.

Het stel kampte met relatieproblemen en heeft 2 kinderen, van zes en drie jaar oud, die op het ogenblik van de onthoofding afwezig waren.

Prijzen crèches stijgen explosief

bweijer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kinderopvang wordt steeds duurder. Vooral de grote steden zullen volgend jaar te maken krijgen met een prijsstijging van soms wel dertig tot veertig procent. Momenteel betalen ouders ongeveer 46 euro per dag aan de crèche. Volgende maand kan dit wel 52 euro zijn.

De prijsstijging zou vooral komen door de stengere eisen die aan kinderopvang worden gesteld. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld hygiëne en veiligheid. Kamerlid De Grave zet hier echter vraagtekens bij. "Als ondernemers dit hard kunnen maken en het blijkt dat de eisen inderdaad erg hoog zijn, dan moeten we nog maar eens naar de voorwaarden kijken."

Landelijk zal de prijs voor kinderopvang met 13 procent stijgen. Deventer is echter een uitzondering. De verwachting is dat ouders in die plaats te maken krijgen met een prijsstijging van 46 procent.

Aardbeving treft Griekenland

Een aardbeving heeft vanmorgen het westen van Griekenland opgeschrikt. De aardschok vond rond zeven uur vanmorgen plaats en had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Het Geodynamisch Instituut te Athene heeft inmiddels bekendgemaakt dat het epicentrum van de beving zich in de Ionische zee bevond. Dit is ongeveer driehonderd kilometer ten westen van de hoofdstad.

Hoewel er schade aan diverse gebouwen is, zijn er nog geen meldingen over gewonden. De kans op naschokken is echter groot, zo meldt het instituut. Bewoners die in en nabij beschadigde gebouwen wonen moeten alert blijven.

Meisje wordt drie keer overreden

hollander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een meisje van veertien jaar oud uit de Duitse plaats Ahaus is vrijdagavond om het leven gekomen nadat ze maar liefst drie keer door een auto is aangereden.

Ze wilde met haar fiets oversteken, toen ze in botsing kwam met een motor. Vervolgens bleef het meisje gewond op de rijbaan liggen en werd daarna door drie verschillende auto's aangereden.

De politie heeft de bestuurder van de eerste, volgens ooggetuigen donkere auto nog niet kunnen vinden. De bestuurders van de andere auto's zijn wel uitgestapt, maar konden niks meer doen.

Bij het ongeval raakte ook de motorrijder waarmee de veertienjarige fietster in eerste instantie in botsing kwam, zwaar gewond. Nadat hij het meisje had geraakt en mee had gesleurd over het wegdek, botste hij tegen een boom.

Winnaars Fok! Prijsvraag week 48

De afgelopen week kon je op Fok! de dubbel CD NOW&WOW #04 by BENNY RODRIGUES and ERICK E winnen. De vraag was: Wat is de achternaam van Erick? Kortom, waar staat de E voor? Veel Fok!-kers dachten dat dit Eerdhuizen moest zijn. De exacte schrijfwijze is echter Eerdhuijzen. De winnaars zijn geworden:

Six4Eight
spoorlaan
boogiewoogie


Gefeliciteerd! De CD zal deze week nog aan jullie verzonden worden.

Deze week maak je op Fok! kans op Pietje Bell goodies en op kaartjes voor Trancendance in Off_Corso. Veel Succes!

Londen steunt ontwikkeling regenmachine

Steve_, Esposa en Zed_no1 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De universiteit van Edinburgh gaat onderzoek doen naar de ontwikkeling van een regenmachine. De Britse regering heeft hiervoor 160.000 euro uitgetrokken.

Dagblad The Times meldde vandaag dat wetenschapper Stephen Salter een windturbine van ongeveer zestig meter heeft ontworpen die, indien geplaatst op een catamaran, water op moet kunnen zuigen. Dit wordt dan verneveld en op die manier zouden er een mogelijk wolken kunnen ontstaan.

De Britse wetenschapper hoopt met zijn uitvinding een eind te kunnen maken aan de voortdurende bezetting van de Westelijke Jordaanoever in het Midden-Oosten. Het gebied voorziet in veertig procent van de waterbehoefte van Israel.

Marokkaanse politie vist 39 doden op

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aan de kust van Amgriwe, veertig kilometer ten noorden van El Ayoun, hebben de Marokkaanse autoriteiten zondag de lichamen van 39 illegalen opgevist. De slachtoffers zijn afkomstig uit een gebied ten zuiden van de Sahara en zijn vermoedelijk verdronken.

Over de omstandigheden van het drama en de nationaliteit van de drenkelingen is nog niets bekend gemaakt. Uit politiekringen werd vernomen dat in elf maanden 807 illegalen uit hetzelfde gebied al onderschept zijn. Allen werden ze terug gebracht naar hun land van herkomst.

Slijters slaan massaal drank in

Slijters slaan massaal sterke drank in om de accijnsverhoging van achttien procent die op één januari 2003 in gaat te ontlopen.

Vanaf die datum gaat de prijs van een fles gedistilleerd met 95 eurocent omhoog, mixjes worden ongeveer vijf cent duurder.

Over de voorraden die de slijter nu inkoopt, maar in 2003 verkoopt, hoeft hij niet de hogere accijns af te dragen. De Slijtersunie bevestigt dat slijters massaal aan het inslaan zijn. Drankproducent Sonnema stookt inmiddels extra om aan de vraag te kunnen voldoen.

Mysterieus treinongeval opgelost

Dino_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het mysterieuze ongeval aan de spoorwegovergang Friesestraatweg in Groningen van zaterdag 23 november is opgelost. De machinist van een stoptrein bracht toen de trein tot stilstand, toen hij twee fietsers op de overweg zag. Er werd echter niets aangetroffen waar de trein mee in botsing was gekomen.

Naar aanleiding van een mediaoproep meldde zich deze week een 16-jarige jongen bij de politie. Hij verklaarde dat zijn rem het niet deed bij de spoorwegovergang. Toen de trein tegen hem aangereden was nam hij zijn beschadigde fiets mee en parkeerde de fiets verderop.

Het rijwiel bleek als gestolen gesignaleerd te staan. De jongen heeft een bekeuring voor heling gekregen en het verlaten van de plaats van het ongeval.

IJskap nog eind deze eeuw gesmolten

Het ontdooien van permanent ijs in de Arctische oceaan gaat veel sneller dan iemand zich kon voorstellen, en zal geheel verdwenen zijn aan het eind van deze eeuw, aldus een satellietstudie van de NASA.

In de periode waarin de data verzameld werd, van 1978 tot 2000, is 1,2 miljoen vierkante kilometer ijs gesmolten, meer dan de totale oppervlakte van Ontario, Canada.

De snelheid waarmee het ijs smelt neemt beduidend toe - zo'n 9 procent per decennium (10 jaar)-, zegt natuurkundige Josefino Comiso, senior wetenschapper aan de Goddard Space Flight Center van NASA.

"Dit jaar hebben we de kleinste ijskap ooit geobserveerd", zegt Dr. Comiso.

Zijn bevindingen, gepubliceerd in Geophysical Research Letters, heeft opschudding teweeg gebracht, omdat er aangetoond wordt dat de permanente ijslaag ruim drie keer zo snel smelt als wetenschappers hadden aangenomen. Als het in dit tempo doorsmelt, zal de ijskap op de noordpool nog voor het eind van deze eeuw verdwenen zijn.

Dr. Comiso betwijfelt echter of het wel zo langzaam gaat smelten. Als de permanente ijslaag slinkt en in de vorm van water in de oceanen verdwijnt, zal de oceaan in omvang toenemen, en meer zonnewarmte opnemen. Dit heeft een versnellend effect ten gevolge, zegt Dr. Comiso.

Bovendien toont satelliet data aan dat de oppervlaktetemperatuur van ijs elk decennium met 1,2 graden Celcius stijgt, wat betekent dat het ijs geforceerd wordt nog sneller te smelten.

De bevindingen hebben grote implicaties voor de globale klimaat patronen. Arctisch sneeuw en ijs spelen een grote rol in de temperatuur van de planeet. Ze fungeren als isolator, die vochtigheid in het land en in de oceaan houden, en uit de atmosfeer. Als het ijs en sneeuw verdwenen is, zal dit drastische gevolgen hebben voor het klimaat en het ecologisch evenwicht op aarde.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.