Te koop: Xbox 360

Vrijdag 2 december 2005. Normaal gezien een normale dag waarop ik naar m'n 9-5 baan ga. Vandaag was ik echter toevallig vrij omdat ik nog wat op Utrecht CS moest regelen, dus liep ik rond een uur of 10 fris en fruitig richting hoog Catharijne terwijl ik mezelf afvroeg wat ik in godsnaam de rest van de dag nog kon doen. Het viel me in dat vandaag de dag van de Europese Xbox 360 launch was. Hmm... 10 uur. Ging de Mediamarkt niet om 10 uur open?

Een vrije dag op de dag van de Xbox 360 launch EN om 10 uur in de buurt van de Mediamarkt lopen, dat kan toch geen toeval zijn? Alhoewel ik niet van plan was een Xbox 360 te halen leek het erop dat het lot iets anders voor me in petto had. Wie ben ik dan om daar tegenin te gaan? Ik had dan wel geen pre-order maargoed, even kijken kan geen kwaad. Ik loop Hoog Catharijne verder in en hou links aan. Na een minuutje of vijf wandelen loop ik de Mediamarkt binnen.

Echt een indrukwekkende zaak heb ik het overigens nooit gevonden, die Mediamarkt in Utrecht. Volgens mij zijn ze zelfs in Twente groter. Ik had altijd meer verwacht van een stad als Utrecht, maar goed. Ik kijk even verder en probeer me te herinneren waar de console-afdeling ook alweer is. Dan zie ik links van me een massa mensen. Jonge, mannelijke mensen van voornamelijk puberale leeftijd. Aha, gevonden.

Aangekomen bij de mensenmassa word ik eerst in m'n smoel uitgelachen als ik vraag waar die premium bundels staan. Te verwachten wel, maar toch. Er staat nog wel een berg gifgroene Xbox 360 Core dozen. De verkoper weet me te melden dat ze 30 Core pakketten hadden. Tenminste, om 10 uur. Het is nu 10 over 10 en er staan nog welgeteld 6 dozen. Even twijfel ik. Nou vooruit dan maar. En toen stonden er nog 5...

Oke nu heb ik die Xbox, nu moet ik nog games hebben. Neem ik nog wat mee? Nah, ik heb gehoord dat dat Geometry Wars op Xbox live wel grappig moet zijn en Halo heb ik ook nog wel liggen dus daar vermaak ik me dit weekend wel mee. Voordat ik naar de kassa loop blijf ik nog even kijken naar de mensen waarvan ik vermoed dat het pre-order klanten zijn. Ik vind het wel grappig dat ze elkaar bijna de kop in lijken te slaan om als eerste aan de beurt te zijn. Alhoewel, grappig... nadat ik er even over nadenk vind ik het eigenlijk een dieptriest tafereel. Get a life mensen, het is maar een console! Daarbij heb je toch een pre-order? Wat sta je dan moeilijk te doen?? *zucht*.

Vrijdagochtend, 11 uur. 300 euro lichter (maar MET Xbox) kom ik dan eindelijk weer thuis. Nou ja, op mijn tijdelijke logeeradres dan maar dat maakt niet uit. De Xbox gooi ik nog even in de hoek. Op mijn logeeradres blijkt namelijk geen netwerkaansluiting voorhanden te zijn. Prima, dan wacht ik toch nog een dagje. Op internet lees ik de verhalen van vandaag. Veel mensen zijn blijkbaar op jacht geweest naar een console en een groot deel daarvan heeft er geen gevonden.

Ik besluit alvast even op te zoeken hoe mijn nieuwe speeltje werkt. Tot mijn grote verbazing lees ik dat ik om mijn oude Halo 1 te spelen een hardeschijf nodig heb. Ook om Geometry Wars te spelen lijkt het erop dat ik zo'n harde schijf nodig heb. Er zijn geruchten dat het met een memorycard ook werkt maar niemand weet me dat met zekerheid te melden. Balen dus, met andere woorden ik kan eigenlijk niks met mijn nieuwe 300 euro kostende stuk elektronica. Ik besluit om dan maar 100 euro extra neer te tellen voor een harde schijf. Die krengen blijken echter nog zeldzamer te zijn dan de Xbox zelf. Helaas.

Mijn aandacht wordt getrokken door Marktplaats en Speurders. Het tafereel dat ik bij de Mediamarkt zag voltrekt zich voor mijn neus in digitale vorm. Soms worden honderden euro's extra geboden voor een Xbox. Waarom die mensen dan in godsnaam geen pre-order gehaald hebben mag Joost weten.

Na een flinke tijd nadenken of ik het ding nu zal houden of niet besluit ik zelf de Xbox ook maar weer van de hand te doen. Om dat ding nu weken in de kast te laten staan totdat ik EINDELIJK die harde schijf kan krijgen vind ik nou ook weer wat. Daarbij heb ik eigenlijk ook nog te veel games liggen die ik sowieso eerst wilde spelen.

Terwijl Tony Hawk's Pro Skater aan het laden is denk ik nog even terug aan de waanzin van de Xbox 360 launch. Dan schreeuw ik het voor mezelf nog maar even door de kamer. "Het is maar een console, mensen!!!". Waarom zoveel mensen in godsnaam NU dat ding MOETEN hebben is me een raadsel. Waarom diezelfde mensen dan geen pre-order geplaatst hebben is me een nog groter raadsel. Zelf wacht ik nog even tot ik het premium pakket in de stad zie liggen (Jawel dit keer MET harde schijf dus). Wanneer dat zal zijn? Geen idee. Maakt het me wat uit? Drie keer raden...