Schoonmoeders

Na de zoveelste mislukte relatie had ik mijn besluit genomen: geen blad meer voor mijn mond nemen en alleen nog maar eerlijkheid. Kort nadat ik me dat voorgenomen had, bood het nieuwe oefenmateriaal zich aan. Een blonde stoot, gigantische bos tropisch hardhout voor de deur, onvoorstelbaar dom en, inherent aan dat laatste, viel voor me als een blok.

Een fiks aantal vurige nachten en dito dagen later kwam de gevreesde zin eruit: “Schat, ik wil je voorstellen aan mijn ouders.” Bij dergelijke opmerkingen gaat mijn libido omgekeerd evenredig aan de opwarming van de aarde, maar ik had een voornemen en daarom antwoordde ik: “Daar heb ik eigenlijk verrekte weinig zin in. Ik bedoel: met wie deel ik nu het bed, de duinen, het bos en al die andere leuke plekken? Weet je wat? Geef mij het telefoonnummer van je ouders maar en dan check ik eerst even wat voor vlees ik in de kuip heb.” Gewillig als ze is, kreeg ik moeiteloos ook dat nummertje van haar los.

De volgende middag, ik zit met dertig graden in de brandende zon op balkon, schiet me te binnen dat ik mijn ‘schoonouders’ zou gaan bellen. Ik hijs me uit de hangmat en slof door het gat van de schuifpui naar binnen. Na enig zoeken vind ik het briefje met telefoonnummer en toets het vervolgens in. Wanneer er opgenomen wordt, klinkt er aan de andere kant: “Met mevrouw Mols” en verder blijft het stil. Ik vertel haar dat ik de nieuwe vriend van haar dochter ben. Enthousiast vervolg ik met de mededeling dat dochterlief en ik zo goed bij elkaar passen. “Hoe bedoelt u”, klinkt er aarzelend aan de andere kant van de lijn.

“Ze is lief, kan goed koken, is mooi en wat erg belangrijk is, ze is altijd ontzettend geil! Hoe hebben u en uw man haar zo tot dé vrouw van mijn dromen kunnen vormen”, eindig ik deze lofzang. Gedurende het gesprek lijkt er een nieuwe ijstijd aangebroken, want wanneer ik weer naar buiten kijk, lijkt het of het sneeuwt. De stilte wordt slechts onderbroken door de kiestoon; de verbinding blijkt niet meer te bestaan. Weemoedig bedenk ik me dat ik wederom een eenzame kerst tegemoet ga. Deze blijkt dit keer al half september te vallen.

Sinds kort ben ik teruggevallen op mijn oude, vertrouwde en huichelachtige gedrag. Morgen ga ik ‘gezellig’ koffiedrinken bij mijn nieuwe schoonmoeder. Ik ga haar bedanken voor haar mooie, welbespraakte, erudiete en aimabele dochter en vertel dat ik verklaard tegenstander ben van seks voor het huwelijk.