Ik laat me niet opFOKken

Toen ik twee weken geleden debuteerde op FOK.NL, had ik eerlijk gezegd geen idee van wat me te wachten stond. Op mijn eerste column ontving ik positieve en negatieve reacties. Met allebei kan ik prima overweg, al heeft de eerste soort mijn voorkeur.

FOK.NL schijnt bekend te staan om de vaak ongenuanceerde columns en de geheel in die lijn liggende reacties. Naïef als ik ben, had ik me daar niet op voorbereid en was verbazing de overheersende emotie na mijn debuut. Ik schreef een goed doordacht verhaal over ‘Armoede en Haags beleid’ en werd vervolgens uitgedaagd. Omdat ik blijkbaar niet de juiste reacties gaf, werd er vervolgens behoorlijk op de persoon gespeeld.

Er werden toespelingen gemaakt op mijn opleidingsniveau en mijn pseudowetenschappelijke reacties……… en dat, op een enkeling daargelaten, door mensen die zich anoniem onder tot de verbeelding sprekende namen als ‘PotjeBier’ lieten gelden. ANONIEM, mag ik even een kotsbakje? Ik schrijf onder eigen naam en heb, alweer onder die naam, een spoor achtergelaten op het wereldwijde web. Zoek bij Hyves op Theo van Rijn, Leidschendam en je hebt me te pakken. Google en je komt op mijn weblog terecht. Wat ik echter verdom is om met welke anonieme dranksoort dan ook, in een potje, glas of fles, van gedachten te wisselen over mijn standpunten en al helemaal over mijn eigen persoon.

Vrijheid van meningsuiting heeft, sinds Pim Fortuyn, een ietwat bizarre invulling gekregen. We mogen tegenwoordig iedereen beledigen en kwetsen, want hé, ‘we hebben toch onze eigen vrijheid van meningsuiting!’ Geert Wilders, wijs geworden door de grote groei van de aanhang van de vermoorde Pim, gooit er nog een schepje bovenop. En hoewel ik helemaal niets opheb met zijn gedachtegoed, een onvervalste modekreet, doet hij dit allemaal onder zijn eigen naam en vanonder zijn geblondeerde kuif. Niets anoniem en dat is welgeteld de enige reden, waarom ik Geert kan waarderen. Voor de rest blijft het voor mij een lul van enorme afmetingen, de natte droom van menig vrouw, met VVD standpunten die in een populistisch jasje gegoten zijn. Afkomst verloochent zich zelden of nooit en Geert is een dissidente VVD’er, net als IJzeren Rita.

Zelf ben ik afkomstig uit een onvervalst arbeidersgezin. Met een pa, vader van negen kinderen, die van vroeg in de ochtend tot laat in de avond de fooien van zijn werkgevers bij elkaar schraapte om zijn gezin van al het noodzakelijke te kunnen voorzien. Afkomst verloochent zich niet en daarom ligt mijn sympathie, en let nu even op, PotjeBier, ondanks dat ik qua opleiding en baan statistisch gezien tot een andere groep behoor, bij de arbeidersklasse en de uitkeringsgerechtigden. Het hebben van een hokjesgeest vind ik sowieso meer iets voor kistkalveren en kippen in legbatterijen. Een hockeygeest bezit ik dan weer wel, vooral als het de damestak van deze sport betreft. Taecke Taekema in een rokje? Het is een goede hockeyer hoor, daar niet van, maar doe mij dan toch maar Fatima Moreira de Melo.

Samenvattend. Ga nu lekker lopen schoppen tegen deze column en gebruik de volgende aanknopingspunten: hij heeft een hekel aan het gedachtegoed, kan ‘ie denken dan, van Geert Wilders en Rita Verdonk. Het is een seksist van het zuiverste water (zie opmerkingen over Taecke Taekema en Fatima Moreira de Melo en ook over ‘lul van enorme afmetingen’). Doe dat vooral anoniem en ben er van verzekerd, dat ik niet zal reageren.

Ik mag schrijven voor FOK.NL, maar laat me dan weer niet al te makkelijk opFOKken…