Tegenstellingen

Deze week, om precies te zijn op 20 april, was het tien jaar geleden dat 2 depressieve en suïcidale tieners in de Columbine High School 12 medeleerlingen en 1 docent van het leven beroofden en daarna de hand aan zichzelf sloegen. Dit voorbeeld is naderhand ook overgewaaid naar Europa en heeft daar sindsdien tot meerdere bloedbaden geleid.

De hernieuwde aandacht voor deze gebeurtenis, naar aanleiding van de wrange verjaardag, bracht mij er toe om me er weer eens over te verbazen hoe groot de contrasten in de maatregelen rond het beschermen van leven zijn. Het is daarbij gemakkelijk om de Verenigde Staten als voorbeeld te gebruiken. Maar ik wil daarbij onmiddellijk aantekenen, dat het hier een wereldwijde problematiek betreft. Dat het Amerikaanse deel van de wereldbevolking er soms wat extremer in is, dan dat op de meeste andere plekken het geval lijkt, vergemakkelijkt het duiden van de tegenstellingen.

Er is geen staat ter wereld waar men feller tegen abortus van leer trekt dan in de Verenigde Staten, Vaticaanstad even daargelaten. Het gelovige deel van de bevolking daar is zeer fanatiek, wanneer het gaat om de bescherming van het ongeboren leven. Onder diezelfde groep is, procentueel gezien, ook het grootst aantal voorstanders van de doodstraf te vinden. Voel je hier de tegenstelling? Dit verschijnsel kan moeiteloos en bijna één op één toegepast worden op vrijwel elk ander land op de wereld.

Het is wederom dezelfde groep die verhoudingsgewijs het felst van leer trekt tegen euthanasie en tezelfdertijd het Amerikaanse grondwettelijke recht op wapenbezit verdedigt. Mensen die ondraaglijk lijden, mogen er niet voor kiezen om het aardse bestaan te verruilen voor de genade van een ‘weldadige’ dood. De meest geruchtmakende exponent van dit denken is in Europa terug te vinden in de persoon van de Italiaanse premier Berlusconi. Deze was net te laat met het doordrukken van een wet die euthanasie verbiedt, om te voorkomen dat de al 17 jaar in coma verkerende Eluana op deze humane wijze zou overlijden.

Op hetzelfde moment moet het echter wel mogelijk zijn om mensen ‘uit zelfverdediging’ een gewelddadige dood te bezorgen. Deze wapenlobby is nadrukkelijk voorwaardenscheppend voor excessen als in Columbine. Wapens zijn bijna net zo gemakkelijk te verkrijgen als broodjes hotdog en gaan in elk geval met dezelfde omloopsnelheid over de toonbank. De nieuwe Amerikaans president Obama zal hier niets aan gaan veranderen, want wie zich in de VS voor het opheffen van dit grondrecht verzet, zal per definitie geen lang en indrukwekkend politiek leven beschoren zijn.

In Europa is wapenbezit overal in veel mindere mate gelegaliseerd dan in de VS, maar dat neemt niet weg, dat het absoluut niet moeilijk is om er de hand op te leggen. Ik ben verre van ingevoerd in het criminele circuit, maar weet dat ik slechts naar de Antwerpse vogeltjesmarkt hoef te rijden om kort daarna bewapend en wel weer in eigen land terug te keren.

Onderzoek heeft aangetoond, dat er een nadrukkelijk verband bestaat tussen geweld op televisie en in computerspelletjes en de toename van geweld in de huidige maatschappij. De bloedbaden in de Verenigde Staten zijn moeiteloos gekopieerd en aangericht in ons werelddeel. De hypocrisie van de Berlusconi’s en Obama’s van deze wereld houdt deze excessen netjes in stand.

Het wordt tijd dat de politiek wereldwijd de dubbele agenda’s inlevert en samenwerkt aan een menswaardiger wereld.