Boer zoekt gewone vrouw

De Katholieke Radio Omroep mag de bedenker van Boer Zoekt Vrouw weer het jaarlijkse bosje bloemen sturen, want half Nederland zit sinds afgelopen zondag wederom aan de buis gekluisterd om een handjevol agrariërs te volgen in de zoektocht naar de liefde van hun leven. Meer dan drie miljoen mensen waren getuige van de eerste aflevering van seizoen 4, waarin de binnengekomen liefdesbetuigingen bij de hoofdrolspelers werden bezorgd.

Ik stel me voor hoe de berooide programma-uitvinder vijf jaar geleden langs alle omroepen ging met zijn concept, om telkens met hoongelach te worden ontvangen. In Hilversum en omstreken wist men immers best dat Nederland niet zat te wachten op een oubollige datingshow, maar op flitsende, moderne, snelle en extreme programma’s. Niet op stuntelige boerensullen, maar op gladde gespierde jongemannen met een gulle namaaklach. Tot KRO-directeur Ton Verlind de geestelijk vader in een vlaag van verstandsverbijstering de kans bood om zijn kindje het daglicht te laten zien. Het bleek een schot in de roos.

Vanaf dag 1 kijken miljoenen landgenoten hoe onhandige en verlegen melkveehouders, varkensfokkers en bollenkwekers de naar laarzen en modder smachtende briefschrijfsters het hof trachten te maken. De één wordt nog vriendelijker verteld hoe ze de koeien moet melken dan de ander, en de ander wordt met nog meer liefde een kopje thee door een onverstaanbare moederboer ingeschonken dan de één. Waar programma’s als So You Think You Can Dance en Popstars te kampen hebben met een dalende kijkcijfertrend, stijgt de populariteit van de zoekende boeren juist ieder jaar. Nu ik vorige week bekende schaken leuk te vinden, kan er ook nog wel bij dat ik Boer Zoekt Vrouw-fan sinds het eerste uur ben. Derhalve keek ik de hele zomer alweer reikhalzend uit naar het moment dat ideale boerenschoondochter Yvonne Jaspers het amoureuze plattelandsbal zou openen.

De kneuterigheid straalde er zondag weer als vanouds van af. Heerlijk.
Natuurlijk is het best vermakelijk om op BNN een katslamme Spike een sigaret tussen de harige billen van Dikke Dennis vandaan zien te plukken om hem vervolgens doodgemoedereerd in zijn mondhoek te steken, maar dat haalt het toch niet bij de schuchtere melkveehouder Wietse, die na enkele minuten nadenken met moeite weet uit te brengen dat hij geen prater is? De robuuste Fries zoekt een vrouw die minder verlegen is dan hij, oftewel de hele vrouwelijke populatie van Nederland mag reageren. Maar liefst 190 dames zagen de grimassende man van bijna helemaal geen woorden wel zitten, en klommen in de pen. Dat is toch een stuk aandoenlijker dan de Haagse rocker die praat over alle groupies die hij ongegeneerd kan neuken omdat hij nou eenmaal een muzikant is?

Op zijn tijd is het niet vervelend om op SBS 6 tien groot uitgevallen blonde kleuters te zien giechelen en huilen, terwijl ze de maat van Samson proberen te overtuigen van hun goede ar-ti-cu-la-tie.
Dat valt echter in het niet bij Boer Johannes, die 14 vrouwen het hoofd op hol bleek te hebben gebracht met zijn stotterende en hakkelende oproep waarin hij zijn weinig uitgebreide eisenlijst op tafel gooide. Hij was op zoek naar een gewone vrouw. Dat was het wel zo'n beetje. Althans, als de volleerde liplezers die Teletekstpagina 888 beheren het bij het rechte eind hadden, want ik kon geen woord verstaan van de aandoenlijke aardbeiendwerg.
Ondertussen pist Spike in een vuilnisemmer en wordt daar tot zijn grote verbazing op aangesproken. De paar hersencellen die de alcoholtsunami vooralsnog hebben doorstaan buigen zich over de aanklacht. De vuilniszak gaat altijd naar de vuilnis. Dus mijn plas gaat dan ook naar de vuilnis. Dan maakt het niet zoveel uit toch?

Het is de oprechte bescheidenheid die de boeren siert. Boer Auke wist slechts twaalf vrouwen te bekoren, nou niet bepaald een groot aantal (toch kan ik me niet voorstellen dat er twaalf mensen hun leven met hem willen doorbrengen, maar dat is een ander verhaal). Maar hij glunderde als een kind. Als de ware er maar tussen zit, mompelde hij terwijl hij de appeltaart verorberde die werd opgediend door moeders om het grote succes te vieren. Wanneer hij tot verbazing van Yvon Jaspers de leukste brief links laat liggen omdat de afzender waarschijnlijk te modern is voor hem, kan hij wat mij betreft helemaal niet meer stuk.

Tevreden zijn met wat je hebt is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend als het wellicht klinkt, maar de boeren beheersen het tot in de perfectie. Ze praten zichzelf geen trauma’s aan als ze denken aan de 8.292.988 vrouwen die niet op hun oproep hebben gereageerd. Ze zullen nimmer 'bitch' uitkramen wanneer een vrouw bij nader inzien niet gecharmeerd van hen is. De antihelden zullen elkaar geen motherfucker noemen omdat ze elkaars chickies inpikken. En ze lopen niet naast hun schoenen als ze een succesje boeken.

De tevredenheid, het geluk bestaat voor hen niet uit de beste zijn. Geen competitiedrang, geen kwade gezichten. Gewoon boer. Waren er maar wat meer boeren op deze wereld. 


Zondag 20.20 Ned 1 - Boer Zoekt Vrouw (3.150.000 kijkers)

Zondag 21.40 Ned 3 - Wie is Di-rect (278.000 kijkers)