Vals beschuldigd

Column door Okaht

Onlangs werd een verstandelijk gehandicapte man valselijk van pedofilie beschuldigd en zijn huis uit geterroriseerd door buurtbewoners. Er zijn meer van deze voorbeelden over homofiele buurtbewoners. Een toekomstig hostel – een opvang voor dakloze verslaafden met een psychiatrische stoornis – werd in Den Bosch door buurtbewoners in de fik gezet vanwege de problemen die de toekomstige bewoners 'mogelijk' zouden kunnen veroorzaken. Ik herinner me nog de agent op één van de Waddeneilanden die door een opstandige dochter ten onrechte van incest werd beschuldigd, omdat het verwende kutkind haar zin niet kreeg maar daarmee ze zijn carrière wel naar de kloten hielp. Ervaringen uit mijn directe omgeving leren dat één telefoontje naar 'Meldpunt Kindermishandeling' al voldoende is om iemands leven toch minimaal enkele maanden tot een hel te maken.

Nu weer de Vegan Streaker. Waarschijnlijk had hij zijn piemeltje net iets te vaak aan zijn ex-vriendin laten zien. Misschien waren hun ideeën over veganisme en/of vaginisme te ver uit elkaar gegroeid. Of wellicht had hij haar betrapt, likkend aan haar geheime voorraad zwarte lederen laklaarsjes. Als gevolg hiervan gaf ze hem in ieder geval wel aan bij de politie. Met als belangrijkste beschuldiging, zijn plannen voor een aanslag op de koningin.
Opnieuw een valse beschuldiging natuurlijk. Er zijn geen wapens gevonden in zijn huis. Geen blauwdrukken van overheidsgebouwen. Geen vaten met chemicaliën. Geen bomgordels. Zijn computers bleken enkel filmpjes van National Geographic te bevatten. Er stond zelfs geen zwarte Suzuki Swift voor de deur! Maar hij zat er wel tien dagen voor in de cel en werd vanzelfsprekend tien dagen lang zéér intensief ondervraagd.

Zo langzamerhand word ik echt doodsbang om nog iemand tegen het hoofd te stoten!
Kleine kinderen negeer ik sowieso al volkomen. Mijn ambities om zwemleraar te worden heb ik laten varen. Als ik meisjes onder de achttien zie, loop ik een blokje om. Vrouwen met wie ik professioneel te maken krijg, benader ik dusdanig afstandelijk dat geruchten over mijn vermeende homoseksualiteit al de ronde doen. Ik ben momenteel in de race om ouderling te worden bij de plaatselijke Vrijgemaakte Gereformeerde Kerk, om daarmee ook iedere verdenking van terrorisme uit te sluiten. Toch zullen al deze maatregelen tevergeefs zijn als één zo'n wraakzuchtige muts last krijgt van haar PMS! Hier kan ook op ieder moment van de dag een arrestatieteam binnenvallen om mij op te pakken wegens vermeende plannen voor een aanslag op de schele zus van Beatrix. Waarbij men toch zeker mijn hele keukenla mee zal nemen om het mogelijke moordwapen te traceren.

Ten eerste probeer ik in het hoofd te kruipen van die domme PMS-muts die dit soort beschuldigingen uit. Je hebt een pesthekel aan je ex en je hebt duizenden redenen om die haat te blijven koesteren. Dan zou je denken dat je ook duizenden teréchte beschuldigingen hebt om iemand mee aan te pakken. Tóch ga je dan een beschuldiging verzinnen, die nooit of te nimmer kan worden bewezen. En daar schakel je meteen ook het gehele politieapparaat en de rechterlijke macht voor in. Om vervolgens de illusie te hebben dat dit voor jou zonder gevolgen zal blijven en dat die ex voor dertig jaar achter de tralies verdwijnt.
Een cursus woedebeheersing of rouwverwerking lijkt mij hier beter op z'n plaats.

Dan politie en justitie *zucht*. Die zijn hier wel weer heel gretig bovenop gedoken. Blijkbaar was die ene beschuldiging genoeg om het luie vet van die ambtenaren uit hun stoelen te rukken en ze met groot machtsvertoon naar Vught te doen trekken om staatsvijand nummer één van zijn bed te lichten.
Was ouderwetse 'schaduwen' van Peter Janssen niet veel handiger geweest? Doorgaans verschijnt Peter toch vooral in tangaslip bij openbare gelegenheden. Een bomgordel of een automatisch vuurwapen verstop je niet zo makkelijk naast je balzak. Dus áls hij dit al had willen proberen, was het een eenvoudig heterdaadje geworden.

Nu heeft de recente geschiedenis het al geleerd, maar ook een paar afleveringen van Profiler of CSI Miami zijn voldoende om te weten dat de meeste daders van dit soort vreselijke misdrijven lang niet altijd de meest voor de hand liggende types zijn. Karst T. was een dag voor de aanslag op koninginnedag nog gewoon een wat sombere, gescheiden en werkloze man. De meeste leden van de Hofstadgroep waren voor het oog van de wereld nette, aangepaste Moslims. Josef Fritzl was een keurige huisvader en opa, met twee gouden rechterhandjes. Zelfs Ted Bundy was de hoffelijkheid en vriendelijkheid zelve!
Beste heren rechercheurs: het is niet voor de hand liggend dat een aanslag op de koningin wordt gepleegd door een kerel die iedere maand zijn jongeheer op televisie laat zien.

Welnu. Ik heb al gekeken of ik me terug kon trekken in een rustig klooster, maar de link met de katholieke kerk geeft uiteindelijk toch nog teveel associaties met pedofilie en homofilie (niet mijn ding). Elk sociaal contact geeft het risico dat een dame mij nog leuk vindt ook. In mijn werk kán ik rancuneuze reacties opwekken. Een natte scheet in een lift kán als aanslag met biologische wapens worden uitgelegd.
Vandaar dat ik me nu heb teruggetrokken in mijn éénslaapkamerappartement. Zwart landbouwplastic voor de ramen. Voor drie jaar aan bruine bonen in de gang. Boobytraps aan balkon en brievenbus. Mijn rekeningen worden betaald via Zwitserse bankrekeningen. Al mijn mobieltjes heb ik ritueel verbrand. Mijn laptop is mijn laatste vorm van communicatie, waarbij ik mijn anonimiteit tot in de dood bewaak.

Geen enkele rechter die mij nog kan beschuldigen van verdacht gedrag!