Zelfmoord bij Giel Beelen

Aan: Danny
Van: Stefan
Betreft: Zelfmoord bij Giel Beelen


Hey Danny,

al weer opgeknapt van je herfstgriep? Niet zo verwonderlijk dat je ziek werd, het is al twee weken lang hondeweer buiten. Wat aan de andere kant ook gezellig is want ik zit lekker bij de centrale verwarming en zet straks lekker een paar episodes van House MD op of Indiana Jones en de Crystal Skull. Nuke the Fridge! Alleen daarom moet je deel 4 van de serie al kijken. Tegen het einde kun je gerust de hond uitlaten of de tuinstoelen gaan binnenzetten.

Zondag dus. Dit weekend heb ik weinig gedaan, beetje geluierd dus, televisie kijken, internetten. Wat dat laatste betreft, het meest opmerkelijke dit weekend is wel ene Otto die zijn zelfmoord aankondigde bij Giel Beelen. Hijzelf noemde het euthanasie, maar het werd me niet helemaal duidelijk of een arts nou de dodelijke injectie zou geven (hij had het een week eerder aangevraagd) of dat hijzelf een overdosis zou nemen. (Passen artsen euthanasie toe als je onder invloed bent van drank enzo?) Hoe dan ook, in feite is euthanasie gelegaliseerde dan wel gedoogde zelfmoord, het resultaat is hetzelfde. Ik weet niet of je het fragment hebt gehoord, maar ikzelf geloof er geen reet van. Je weet dat je zaterdagmiddag rond 14.00 uur dood wil. Zet een advertentie in de krant met de mededeling dat je op zaterdagmiddag doodgaat en je laatste uren van je leven besteed je aan Giel Beelen en Gerard Ekdom.

Hij wilde graag een plaatje aanvragen op zijn geliefde 3FM. Want 3FM had hem altijd zoveel levensvreugde geschonken. Maar als je dan graag als laatste wens op 3FM komt en je kent Giel een beetje, dan had je ook geweten dat je met 1 mailtje een hele uitzending had mogen vullen. Beelen die altijd in is voor extreme dingen als moederkoek eten en live gepijpt worden door een Poolse hoer zou niks liever willen dan een hele uitzending te maken rond iemand die euthanasie pleegt. Sterker, ze hadden de uitzending van locatie gedaan waarbij Giel zelf de dodelijke injectie had toegebracht. Edwin Evers zou die ochtend het nakijken hebben.

Maar nee, Otto belt naar de Freaknacht, waar het bijna onmogelijk is om door te komen. Ik neem aan dat hij rond  één uur is gaan bellen en tegen half vijf in de uitzending kwam. Knap dat je toch zoveel energie hebt om het nummer steeds te herhalen en het horen: dit nummer kost 25 cent per minuut. Otto moet gedacht hebben: Dit nummer kost me een minuut minder van mijn leven. Maar goed, hij kwam er doorheen en logischerwijs werd hij eerst goed in de zeik genomen. Maar al snel daarna nam een grafstemming de overhand. Otto wilde echt dood, was aan het experimenteren met bier en nog wat dingen en zijn familie stond erbij en zweeg er naar.
Ik geloof het niet. Ja, ik geloof wel dat er jongeren zijn van nog geen 20 die euthanasie plegen, maar Otto geloof ik niet. Als je het nog kunt opbrengen de hele nacht naar Giel Beelen te kijken en te luisteren, dan vraag ik me af hoe terminaal je bent. Bovendien was nog geen twee uur eerder Simon op televisie geweest dat gaat over een man met kanker die euthanasie pleegt. Toeval? Bovendien, Ekdom heeft naderhand ook de jongen niet meer gesproken. Ik zou op z’n minst hebben teruggebeld en even met de moeder van Otto gesproken. Ekdom zegt zelf op zijn blog dat hij niet helemaal zeker weet of het echt was. Ik heb zo mijn  twijfels. Mocht Otto echt zijn dan is het natuurlijk dieptriest dat hij dood is gegaan aan kanker en dat zijn muziekkennis helaas niet verder is ontwikkeld dan Coldplay.

Natuurlijk besef ik dat naast Otto nog vele jongeren zijn die sterven aan ziektes. Wat dat betreft is de wereld wreed en oneerlijk verdeeld. Aan de ene kant heb je terminale jongeren, aan de andere kant een jankende Frits Spits op RTL Boulevard. Ik hoop dat als ik zestig ben toch minde labiel ben. Al decennia heb ik Spits hoog zitten, ook zijn Tijd voor Twee vind ik erg onderhoudend. Maar wat hij deze week flikte is buiten alle proporties. Spits heeft een boekje geschreven over zijn zestig jaar aan muziekbeleving. Hij mocht zijn boek promoten bij Mathijs van Nieuwkerk die Spits de hemel in prees. Frits kreeg meer veren in zijn reet dan een kip, maar toch voelde hij zich benadeeld. De kaft kwam geen een keer in beeld en er werd een vergelijking gemaakt met het radiowerk van Giel. Met Van Nieuwkerk vinden velen Spits de beste DJ van de afgelopen 40 jaar. Of vonden. Spits leek meer op een lekkende geriatrische patiënt dan op de nestor van de publieke omroep. Ook gênant was dat hij Beelen nog voor zijn karretje probeerde te spannen. Spits viel keihard door de mand deze week. Misschien moet hij maar eens met pensioen. En laat het hem dat dan live doen bij Giel, die dan de stekker uit zijn carrière mag trekken. Kan Spits lekker zijn boekjes gaan signeren bij De Slegte.

Tot volgende week.

Stefan

PS: Gerard Ekdom heeft deze week ook een boek uitgebracht. Hij stelt: als je mijn boek kut vindt, vind je mijn leven kut. Ik denk dat de meeste mensen echter denken, Ekdom, ja die draait wel leuke plaatjes in de Arbeidsvitaminen.Otto belt met Giel en Gerard.