Indie, metal, drank en genen

Column door Nietzz


"Persoonlijkheid bepaalt muziekkeuze", zo spreekt een van de koppen van het ons allen welbekende Nu.nl. Volgens 'een onderzoek', waaraan, zo blijkt uit het artikel, in elk geval 'een wetenschapper van de Heriot Watt universiteit in Edinburgh' heeft meegewerkt, zijn heavy-metal liefhebbers mensen met veel zelfvertrouwen, creatief en zitten zij goed in hun vel.

Ik moet toch even terugdenken aan alle momenten dat ik een metal-fan zag. Soms inderdaad joviaal en confident. Maar ik kan het beeld van een langharig, zwart geklede jongen, iets voorovergebogen, die stilzwijgend (wat met het volume waarop die metal meestal gedraaid wordt trouwens niet bepaald nodig is) naar zijn koptelefoon luistert, en de wereld een beetje onzeker en argwanend inkijkt, ook niet loslaten. Dit type is dus zelfverzekerd? Goed.

Maar het allerleukste aan dit soort uit duistere interpretaties van onderzoeken voortvloeiende feitjes is natuurlijk: wat ben ik? Ik kom in elk geval pas aan het einde van het artikel aan bod: "Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn volgens het onderzoek de indie-muziekliefhebbers". Laat ik nu net vinden dat ik eerder neig naar arrogantie dan gebrek aan zelfvertrouwen. En laat ik dan ook nog eens zelfverzekerd genoeg te zijn om ervan overtuigd te zijn dat ik met die mening niet in een ontkenningsfase zit of iets dergelijks, maar dat ik gewoon gelijk heb.

Het grappige is dat het de laatste tijd lijkt te wemelen van dit soort 'wetenschappelijke' berichtjes. Niet alleen op Nu.nl. In de NRC Next van 1 september stonden welgeteld 3 berichten waarin een gen voor een bepaalde eigenschap gevonden zou zijn: een gen dat invloed heeft op de leeftijd (mensen met dat gen zouden ouder worden), een gen dat bepaalt of tieners al jong drinken, en een gen voor geluk in de liefde.

Dat gen voor geluk in de liefde is wel grappig. Ik zal het even in het kort toelichten: mensen met een bepaald gen (twee kopieën van allel 334, mocht u dat wat zeggen) hebben meer kans op een slecht huwelijk. Volgens Nu.nl hebben ze ook meer bindingsangst. Helaas ging alle hoop om op deze wijze mijn bindingsangst te verklaren in rook op: het gen blijkt alleen effect te hebben bij mannen. Ik wacht reikhalzend tot het bindingsangst-gen voor vrouwen gevonden wordt. Kan ik bij toekomstige dates, als ik 's ochtends vroeg het bed uitvlucht om hem te verlaten nog vóór het geplande ontbijt, volstaan met een briefje: "Sorry schat. Ik heb twee kopieën van allel 123".

En wat ik me dan tot slot nog afvroeg: zijn er mensen met het gen voor ouder worden, en het gen voor vroeg beginnen met drinken, en hoe oud worden die dan...?

Best leuk, die genen.

\\"Geluk in de liefde zit in de genen\\"
\\"Genen bepalen of tiener al jong drinkt\\"
\\"'Persoonlijkheid bepaalt muziekkeuze'\\"