Kordaat

Column door titi

Onze ex-roker, minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft als liberaal en vrijdenkend bewindspersoon de eerste stap al gezet om het roken van de Nederlander aan te pakken. Onder de bezielende leiding van dezelfde minister is de vettax in aantocht en ook alcohol aan jeugdigen en niet-jeugdigen heeft zijn speciale aandacht en zal ontmoedigd worden. Als het niet via directe maatregelen kan, dan wordt zelfs overwogen om iemand een longoperatie te weigeren, dan wel voor eigen kosten te accepteren, indien er sprake is van rookgedrag. Een ferm en kordaat mannetje is die Hoogervorst. Hoe gaat hij ambulance personeel instrueren die iemand die met 180 over de A1 heeft gereden na een ongeluk van het asfalt moeten schrapen? Hoe te handelen als iemand een ongezonde 80 uur en onder stress staande functie ambieert en psychische en/of hartklachten krijgt? Moet iemand die zichzelf een mislukte borstvergroting heeft aangedaan tevergeefs aankloppen bij de reguliere gezondheidszorg? De zichzelf blesserende wintersporter hoeft niet meer te rekenen op medische steun, want hij heeft het zichzelf aangedaan?
Hoogervorst weet het, na Fortuyn horen de mensen graag stevig taalgebruik. Duidelijkheid is het devies, uitvoering en haalbaarheid zijn van secundair belang.

Hoogervorst is maar een exemplarisch voorbeeld van de vele kordate mannetjes en vrouwtjes in dit kabinet. Een ander actueel voorbeeld is ook minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie, zij grossiert in stevige uitspraken, maar hoe ze die 26.000 duizend (ex)vluchtelingen weg moet krijgen op een fatsoenlijke manier, ze weet het echt niet. Ze beseft waarschijnlijk niet eens dat ze op straat voor de politie ook veel extra werk betekenen en dus kosten. Voor de veiligheid van Nederland is dat generaal pardon nog niet eens zo gek en bovendien veel goedkoper. We hebben het dan nog niet eens over de humanitaire kant van het generaal pardon. Nee, dan Verdonk, ze spreekt de Vluchtelingenorganisaties in Nederland streng toe: “Als jullie niet doen wat ik zeg, krijgen jullie geen geld meer dus waag het niet om een arm Afrikaans gezin onderdak te bieden.” Vluchtelingenorganisaties doen niet anders dan waar ze voor zijn opgericht, namelijk steun bieden aan vluchtelingen daar waar mogelijk en wel binnen de wet. Kordate tante die Rita. Ja, er is blijkbaar een grote groep mensen die klare taal wil horen, Verdonk geeft het ze.
Duidelijkheid is het devies, uitvoering en haalbaarheid zijn van secundair belang.

Dan onze grote opperbaas, mister kordaatheid pur sang, ons aller JP. Met een zuinig mondje predikt hij van alles, maar vooral fatsoen moet je doen. Dit thema horen we al weer enige tijd, maar onder zijn bewind is het in de ouderenzorg toch diep triest geworden met het niveau van de verzorging. Vijftien jaar geleden werd er al gesproken over meer handen aan het bed. Het zijn er almaar minder geworden. En de kosten gaan maar omhoog en dat is het bewijs van de prioriteit in de zorg. Hoe kan het toch, die uitwassen in de verpleegtehuizen?
JP: “We gaan het onderzoeken en zullen de inspectie meer middelen geven om te controleren en zo nodig aanwijzingen geven.” Kordaat handelen van onze premier? Hij weet blijkbaar niet dat de gemiddelde bedrijfskundige die de bedrijfsvoering van die tehuizen moet controleren niet veel weet van ouderenverzorging, laat staan als ze eenzaam, behoeftig en bedlegerig zijn.
Een kwiek mannetje die JP, met heldere uitspraken, dat is wat mensen willen horen, ook hij weet het.
Duidelijkheid is het devies, uitvoering en haalbaarheid zijn van secundair belang.

Hoogervorst, Verdonk en Balkenende ze weten het allemaal, om geloofwaardig te zijn moet je klare taal spreken. Meer is niet van belang. “Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg” heeft de LPF met de vermoorde leider Pim Fortuyn in 2002 geen windeieren gelegd. Dat weten de huidige politici blijkbaar goed. De leidraad in het leven van veel bewindslieden is blijkbaar een afgeslankte en verbasterde vorm van die beroemde uitspraak: “Ik zeg wat jullie denken en doe er vervolgens niets mee.”
Ja, heren en dames politici, op verjaardagsfeestjes wordt och en wee geklaagd over de hoge ziektekostenpremie, terwijl die junks en alcoholisten maar geholpen worden. En met al die buitenlanders, ze moeten weg want ze zijn crimineel en ze pikken onze baantjes in. Kost allemaal geld, terwijl mijn eigen oude moedertje in het tehuis niet eens fatsoenlijk een keer per week in bad kan.
Ja mijnheer Hoogervorst, mevrouw Verdonk en mijnheer Balkenende, zo gaat dat op verjaardagsfeestjes. Men neemt nog een biertje en kankeren maar. Nog een vette borrelhap en verder zeuren. Maar beseffen jullie wel dat regeren van een land geen verjaardagsfeestje is? Jullie echoën die volksmening maar een beetje na, maar uitvoeren, ho maar. In uitspraken heel kordaat, maar uitvoeren vergeet het maar. Ik word kotsmisselijk van dat KORDATISME. Ik heb liever dat de beleidslijnen van dit kabinet, die ik overigens niet lust, uitgevoerd worden, dan alleen maar naar die ferme borrelpraat moet luisteren. Gadverdamme.
En onder jullie is er dan ook nog een knapie die met Zijne Excellentie wenst te worden aangesproken. Hallo, fatsoen moet je doen en niet alleen prediken.

Was getekend,

Een ‘onderdaan’