Sudden Death

Mooi bericht afgelopen maandag. NAC-supporters zijn over het algemeen een vredig volkje en kunnen tegen hun verlies, maar dit keer was er een Amsterdamse druppel die de emmer in Breda deed overlopen. Het was teveel. Na jaren hebben moeten aanzien, hoe hun ploeg aanmodderde in de competitie en in de middenmoot bleef hangen, is de weerstand van de supporters nu eenmaal minder geworden. Dan kun je dit gewoon niet hebben. 'Ajax, daar hoorden zij engelen zingen' mocht onder geen beding in hun stad worden vertoond. Een bericht wat me aan het schaterlachen bracht en diep verdrietig maakte, tegelijkertijd. Het mooiste is nog, dat ze toestemming kregen om de deuren te barricaderen. Ze dreigden met bommeldingen en barricades, maar de onverzettelijke theaterdirecteur keek het gajes aan en zei dat ze een halfuurtje in de kou voor de deur mochten staan en dat als ze langer zouden blijven hij hun ouders zou bellen. Een dooie mus, nauwelijks nog als mus herkenbaar, maar het vond gretig aftrek. Ze beseften het zelf ook, dat ze de David waren in deze strijd.

We hebben er in Nederland meer last van. De vrachtwagenchauffeurs die staakten tegen de hoge benzineprijzen gingen gelijk met het eerste bod akkoord en blijken achteraf met een suffe kat in een nog suffere zak het strijdtoneel te hebben verlaten.
Het beeld van de supporters blijft in m'n hoofd hangen en ik vraag me af wat ze nu dachten toen ze de aankondigingen van de film in de plaatselijke krant zagen. Bij Feyenoord ligt het anders, de onderlinge verhouding tussen Amsterdam en Rotterdam is nooit goed geweest, daar zit een geschiedenis achter. Maar wat moeten een paar boeren in Breda nu tegen een film over Ajax hebben? Of is het misschien een steek onder water richting Ajax, dat NAC het niveau van Ajax onderhand overstijgt?

Waarom ik er ook verdrietig van werd? Omdat het wel eens het nekschot kan zijn voor het voetbal. De UEFA en de FIFA zijn in oorlog, het hele noordwesten wil een Euro-League, die bij voorbaat al gedoemd is te mislukken. Voetballers wisselen sneller van club dan Jos Verstappen van versnelling, clubgevoel is een ouderwets begrip en een contract zegt ongeveer evenveel als een toezegging van een ambtenaar om in actie te komen. SBS6 stopte onlangs met het uitzenden van de Eerste Divisie (ik weiger het Toto Divisie te noemen) en dat zegt in mijn ogen al genoeg. Maar de groep die de grootste duw in de verkeerde richting heeft gegeven zijn wel de sponsoren, de commercie, de dodelijke ziektes van elke sport.