Wij heffen ons glas...

17:08 ... nog 7 uur te gaan tot het nieuwe jaar: 2001. Over iets minder dan 7 uur zijn we eindelijk van het gezeik af over wanneer nu eigenlijk het nieuwe millennium begon. Tenminste, als we daarover geen oeverloos achteraf-gezeur over krijgen. Terugkijken is nooit goed. Van terugkijken krijg je spijt en heimwee naar dingen die niet meer zijn en nooit meer kunnen zijn. Soms zie ik nog 40'ers de discotheek binnenkomen en semi-swingend op de dansvloer stappen, omdat ze teruggekeken hebben naar hun eigen jeugd, toen de gewrichten allemaal nog niet zo stijf, en die dansstijlen nog in waren. Terugkijken draait altijd uit op een grote deceptie. Toch zal ik het doen vanavond, als ik om 12 uur met een oliebol in de ene en een glas champagne in de andere sta.

Ik zal het glas heffen op het Britse Vodafone, dat voor 180 miljard euro (geen guldens, maar euro) het Duitse Mannesmann overnam. Dat daarbij duizenden ontslagen zullen vallen is dan van mijn kant onjuist bedrijfskundig denken. Die mensen kosten je immers 3 cent van je dividend en dan zou je toch een dief van je eigen portemonnee zijn als je dat niet veiligstelt. Oprotten dus. Daarbij, het is hoogconjunctuur, dus ze zullen zo wel een nieuwe baan hebben.

Ook zal ik het glas heffen op de lidstaten van de Europese Unie, die voor de zoveelste maal een blunder hebben begaan door in het wilde weg Oostenrijk sancties op te leggen. De ‘contradictio in terminis’, Europese Unie wordt weer eens mooi bevestigd. Lachende derde is Haider, die weer wat heeft om olie op het vuur te gooien. Proost jongens.

Een welgemeende toost gaat ook uit naar de internationale rechtspraak. Pinochet leek als gezegend door Christus zelf, toen hij in Maart van dit jaar doodziek uit z'n rolstoel opstond en begon te lopen. Halleluja het is een wonder. Groot-Brittannië laat zien dat het niet in alles groot kan zijn. Niet alleen de dierlijke gezondheidszorg is een aanfluiting, ook gewone artsen lijken hun diploma bij een pak melk gekregen te hebben. Hoe ziek moet je overigens zijn om niet voor de rechter te hoeven komen? Ik zal in ieder geval om klokslag 12 uur ook op Pinochet en zijn familie drinken en hen een spoedig verder herstel wensen en hopen dat Alzheimer voorlopig nog niet toeslaat.

Een dronk op de beleggers dit jaar. Laten we hopen dat dit jaar een milde winter krijgen, want geld om te stoken zal er niet veel meer zijn. Als toppunt natuurlijk de NASDAQ, die in een neerwaartse spiraal raakte en het jaar 50% lager afsloot. Misschien nog wel een extra dronk voor de blinde keutelbeleggers in World Online, die, zonder enig prospectus te hebben gelezen, duizenden, zoniet tienduizenden guldens in de al nagenoeg verkochte pseudo-onderneming pompten. En dan daarna een rechtzaak aanspannen, dat ze misleid zijn zonder dat ze überhaupt de misleiding gelezen hebben. Winnen zullen ze niet, want van de beleggingswinsten uit KPN moeten de advocaten betaald worden. Spong of Moskovicz zullen dus een keertje over moeten slaan. Veel succes met je 2e en 3e baan komend jaar.