FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 maart 2023

Uitslag SC Cambuur - Go Ahead Eagles

SC Cambuur heeft een  belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen degradatie. In eigen huis won het met 4-1 van Go Ahead Eagles.

Cambuur kwam na bijna een kwartier spelen op voorsprong toen Breij scoorde met knappe uithaal vanuit een lastige hoek. Lang kon het niet van de voorsprong genieten want de eerste de beste aanval van Go Ahead was direct raak, Deijl scoorde de gelijkmaker. De thuisclub mocht alsnog met een voorsprong de kleedkamers opzoeken want vlak voor rust bracht Mahi Cambuur weer op voorsprong.

Na rust waren de grootste kansen voor Cambuur maar Breij en Foor slaagden er niet in deze te benutten. De bezoekers uit Deventer probeerden wat terug te doen maar hadden de pech dat Lidberg de paal raakte. Uiteindelijk was het Johnsen die de wedstrijd beslistte toen hij helemaal vrij de 3-1 kon maken. Daarna was het Foor die met nog een doelpunt de eindstand op 4-1 bepaalde.

sc Cambuur Leeuwarden

4 - 1

Go Ahead Eagles

 13' Breij
 43' Mahi
 57' Johnsen
 75' Foor
   25' Deijl
 
 Gele kaart: Schmidt, (sc Cambuur Leeuwarden), Lidberg, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.600
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Schmidt (Bangura/ 72)
Bergsma
Smand
v.Wermeskerken
D.v.Kaam
Paulissen
Foor (Jacobs/79)
Breij (Balk/72)
Johnsen (Uldrikis/86)
Mahi (v.d.Water/79)
  De Lange
Deijl
Nauber
Amofa (Edvardsen/66)
Fontán (Oppegard/ 66)
Linthorst
Idzes
Rommens
Fernandes (Sow/66)
Lidberg
Stokkers

Sloveense schansspringers vieren feest met wereldtitel in eigen land

Tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten in het Sloveense Planica is het schansspringen afgesloten. Dat gebeurde traditiegetrouw met de landenwedstrijd op de grote schans en dat werd een mooie strijd, wat vooral veel dronken Slovenen opgeleverd zal hebben.

Na de eerste ronde konden de Sloveense fans al lekker in de feeststemming komen: Lovro Kos, Ziga Jelar, Timi Zajc en Anze Lanisek sprongen de ploeg naar de leiding. Met Johann André Forfang, Kristoffer Eriksen Sundal, Marius Lindvik en Halvor Egner Granerud zat Noorwegen er niet ver achter, op de voet gevolgd door het Oostenrijk van Daniel Tschofenig, Michael Hayböck, Jan Hörl en Stefan Kraft. Met Markus Eisenbichler, Constantin Schmid, Andreas Wellinger en Karl Geiger deed Duitsland ook nog prima mee, gevolgd door Kamil Stoch, Piotr Zyla, Aleksander Zniszczol en Dawid Kubacki namens Polen.

De finaleronde begon met een uitstekende sprong van Forfang en Tschofenig, die Noorwegen en Oostenrijk langs het Slovenië van Kos hielpen - Stoch sprong Polen voorbij Eisenbichler's Duitsland naar plek vier. Zyla hield Polen vervolgens voor het Duitsland van Schmid, Jelar wipte Slovenië over Hayböck's Oostenrijk en Sundal deed Noorwegen óók weer achter Slovenië terecht komen, met voor elk land nog twee mannen die in actie moesten komen.

Zniszczol wist Polen tegen Wellinger weer voor Duitsland te houden, waarna Lindvik de Noren juist weer voor het Oostenrijk van Hörl hield. Kersvers wereldkampioen Zajc slaagde er weer in om de Slovenen op plek één te houden, met alleen de slotspringers nog te gaan. Kubacki sprong tegen Geiger de vierde plek binnen voor Polen, waarna Kraft de Oostenrijkers definitief het podium op sprong. Granerud deed hetzelfde voor het zilver, waarna Lanisek de wereldtitel binnen moest halen voor de thuisploeg. Dat deed hij met verve en voor het eerst ooit pakte Slovenië de wereldtitel bij de teams.

EK-goud voor estafettedames én hoogspringer Amels

In het Turkse Istanbul zijn zondagavond de Europese kampioenschappen indooratletiek afgerond. Er stonden uiteraard nog louter finales op het programma en dat leverde behoorlijk wat Nederlandse successen op, niet allemaal even verwacht.

4x400m mannen
Isayah Boers hield voor Nederland de aansluiting met de medailleposities, Isaya Klein Ikkink en Ramsey Angela wisten dat goed vol te houden. Liemarvin Bonevacia moest het vervolgens afmaken en dat lukte bepaald niet verkeerd: de kopman van de ploeg liep op de derde plek, leek even weg te zakken, maar ging de Spanjaard David Garcia vlak voor de meet nog voorbij: brons voor Nederland in 3:06,59 minuten. Het goud was in 3:05,83 voor Dylan Borlée, Alexander Doom, Kévin Borlée en Julien Watrin uit België, voor de 3:06,52 van de Fransen Gilles Biron, Téo Andant, Victor Coroller en Muhammad Abdallah Kounta.

4x400m vrouwen
Met Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters en Femke Bol was Nederland de topfavoriet voor goud en dat maakte de ploeg waar. Klaver bezorgde Nederland de leiding, Saalberg en Peeters hielden fraai stand en Bol kon het met weer een fantastisch optreden overtuigend afmaken: 3:25,66 minuten, een dikke verbetering van het door Nederland neergezette kampioenschapsrecord van twee jaar geleden. Italië werd in 3:28,61 tweede met Alice Mangione, Ayomide Folorunso, Anna Polinari en Eleonora Marchiando, terwijl Polen in 3:29,31 brons pakte met Anna Kielbasinska, Marika Popowicz-Drapala, Alicja Wrona-Kutrzepa en Anna Palys.

Hoogspringen mannen
Douwe Amels opende sterk en had het vervolgens iets moeilijker, maar 2,23 en 2,26 meter gingen in de tweede poging goed. Daarna haalde Amels 2,29 meter in zijn derde en laatste poging, waarna poging twee op 2,31 meter succes en uiteindelijk verrassend het goud opleverde, een evenaring van het Nederlands record. Zilver was met 2,29 meter voor de Oekraïner Andrii Protsenko, die met minder foutsprongen tot die hoogte kwam dan de bronzen Belg Thomas Carmoy.

3000m mannen
Jakob Ingebrigtsen was de topfavoriet en de Noor wist dat niet geheel verrassend waar te maken: in de slotfase voerde hij het tempo dusdanig hoog op dat op Adel Mechaal na iedereen af moest haken, en ook de Spanjaard moest capituleren. Ingebrigtsen won in een Noors record van 7:40,32 minuten, voor Mechaal (7:41,75) en de Serviër Elzan Bibic (7:44,03).

Polsstokhoogspringen mannen
Vier mannen wisten de 5,80 meter te slechten, maar alleen de Noor Sondre Guttormsen deed dat zonder onderweg een foutpoging te noteren. Dat leverde hem uiteindelijk het goud op, want niemand wist 5,85 meter te halen. Zilver was voor de Griek Emmanouil Karalis én Piotr Lisek uit Polen, die beiden één foutsprong hadden laten noteren tot en met de 5,80 meter.

Zevenkamp mannen
Op de afsluitende 1000 meter moest de Fransman Kevin Mayer een voorsprong verdedigen op Sander Skotheim en de jonge Noor ging er behoorlijk stevig vandoor. Hij moest een seconde of negen goedmaken en dat was wel wat veel van het goede: 2:37,82 minuten tegen 2:44,20 van Mayer, die zo met 6348 punten het goud won. Skotheim sloot zijn indrukwekkende zevenkamp met 6318 punten af met zilver, ruim voor de 6079 van de Est Risto Lillemets.

Verspringen vrouwen
In de eerste ronde noteerde Ivana Vuleta uit Servië 6,76 meter, daar ging ze met 6,79 meter in poging twee overheen. Malaika Mihambo ging namens Duitsland met 6,83 meter naar de leiding in de vierde ronde, waarna ronde vijf weer wat nieuws opleverde: 6,91 meter voor Vuleta én de Italiaanse Larissa Iapichino, maar ook 7,00 meter voor de Britse Jazmin Sawyers. Die beste wereldjaarprestatie werd niet meer verbeterd en dus pakte zij het goud, terwijl Iapichino met 6,97 meter in haar laatste poging verrassend naar zilver sprong, voor Vuleta.

800m mannen
Het werd een felbevochten finale, met al vroeg het nodige duw- en trekwerk. Daarin hield Benjamin Robert zich goed staande, maar de Fransman werd in de laatste centimeters voorbijgestoken door Adrian Ben uit Spanje: met 1:47,335 minuten pakte hij het goud, drie duizendsten van een seconde voor Robert. Brons was in 1:47,65 voor de Belg Eliott Crestan, die de Bosniër Amel Tuka naar de vierde plek verwees.

800m vrouwen
De Britse Keely Hodgkinson liet er als topfavoriete geen gras over groeien: ze nam gelijk de leiding en snelde in 1:58,66 minuten naar overtuigend goud. Het zilver ging op gepaste afstand in 2:00,54 naar Anita Horvat uit Slovenië, voor de 2:00,85 van de Française Agnes Raharolahy, die Lorea Abarzabel uit Spanje twee honderdsten van een seconde voor wist te blijven.

60m horden vrouwen
Titelverdedigster Nadine Visser was vooraf niet echt de topfavoriete, want Reetta Hurske had dit seizoen al grote indruk gemaakt. De Finse wist dat nog eens te doen: met een evenaring van haar Finse record van 7,79 seconden snelde ze naar het goud, voor Visser (7,84) en de Zwitserse Ditaji Kambundji (7,91). Maayke Tjin-A-Lim werd achtste en laatste in 8,09 seconden, maar mocht zeker tevreden zijn met het bereiken van de finale.

60m horden mannen
Jason Joseph uit Zwitserland haalde heerlijk uit in de finale: met een razendsnelle 7,41 seconden pakte hij overtuigend het goud, ruim voor de 7,56 van de Pool Jakub Szymanski. Just Kwaou-Mathey uit Frankrijk snelde in 7,581 seconden naar het brons, enkele duizendsten voor de Italiaan Lorenzo Ndele Simonelli. De Spanjaard Enrique Llopis ging na de laatste horde onderuit en knalde loeihard met zijn hoofd op de grond, wat een stilte en grote zorgen opleverden. Hij werd met een neckbrace afgevoerd en zou, volgens de Spaanse atletiekbond, in de ambulance wel weer bij kennis zijn geweest.

Schouten met fenomenale tijd wereldkampioene 5km, Ghiotto sensationeel op 10km

De wereldkampioenschappen afstanden in Thialf zijn zondagmiddag op sensationele wijze afgesloten. De mannen kregen de tien kilometer voor de kiezen, de vrouwen maakten er op de vijf kilometer een waar spektakel van in Heerenveen.

10.000m mannen
Jorrit Bergsma was de eerste van de potentiële kanshebbers die in actie kwam en deed dat uitstekend: met bijna alleen maar 30'ers reed de veteraan naar een keurige eindtijd van 12:55,64 minuten. Ted-Jan Bloemen deed een aanval op die tijd, maar de Canadees leverde na een goed begin toch flink wat in en finishte in 13:01,84 minuten.

Vervolgens stapte Davide Ghiotto op het ijs en al snel was duidelijk dat de Italiaan met iets heel bijzonders bezig was. Een hele rits lage 30'ers werd op het ijs neergelegd en met zelfs nog twee rondjes 29,8 snelde Ghiotto naar een fantastische 12:41,35 minuten, de vijfde tijd ooit gereden in Thialf en de twaalfde tijd ooit wereldwijd.

Patrick Roest wist wat hem te doen stond en begon vrij aardig, waarna hij halverwege zelfs even leek te kunnen versnellen. Dat was echter van korte duur en de Nederlander zakte in de slotkilometers totáál in: met de handen op de benen strompelde hij naar 13:02,92 minuten en een vierde tijd. Goud voor Ghiotto dus, zilver voor Bergsma en brons voor Bloemen.

5.000m vrouwen
Sanne in 't Hof ging lange tijd gelijk op met Martina Sablikova, maar de Tsjechische veterane wist het tempo uiterst hoog te houden en snelde op 35-jarige leeftijd naar een toptijd van 6:47,78 minuten, op dat moment de derde tijd ooit gereden op het ijs van Thialf. Isabelle Weidemann uit Canada viel die tijd serieus aan, maar moest in de laatste ronden toch nét buigen en finishte in 6:49,94 minuten.

De slotrit ging vervolgens tussen Ragne Wiklund uit Noorwegen en Irene Schouten, beiden echte uitdaagsters van Sablikova. Dat bleek ook, want met een flinke rij 31'ers in het begin stuwden ze elkaar stevig vooruit, waarna Schouten het tempo nog íets omhoog kon gooien voor de laatste twee kilometer. Een fenomenale rit van de olympisch kampioene eindigde in 6:41,25 minuten, een nieuw Nederlands record en de derde tijd ooit gereden. Wiklund pakte met een Noors record van 6:46,15 het zilver, voor Sablikova - In 't Hof werd uiteindelijk vijfde.

Grote opkomst Feminist March op de Dam, 'Ik wil met iedereen solidair zijn'

Duizenden mensen verzamelden zich vanmiddag op de Dam in Amsterdam voor de Feminist March 2023. Dit in aanloop naar Internationale Vrouwendag op woensdag 8 maart. Iedereen staat er met een andere reden, of juist om iedereen te steunen. "Ik sta hier in solidariteit voor iedereen die hier vandaag is, voor welke reden dan ook." Zo meldt AT5

Rond 13.00 staat de Dam vol mannen en vrouwen. Er wordt gezongen, gedanst en er zijn speeches. Sommigen komen op voor een specifieke groep vrouwen: "Ik sta hier omdat de positie van de alleenstaande ouder ontzettend kwetsbaar is. We behoren tot de armste en eenzaamste doelgroepen van Nederland."

En er zijn niet alleen vrouwen aanwezig, ook mannen strijden op de Dam voor gelijke rechten. "Ik vind dat met name witte mannen meer moeten doen. Want het is gewoon een feit dat we met meer privileges geborgen zijn."

Solidariteit
Voorheen stond de demonstratie bekend als de Women's March Nederland. De mensen die op de mars zijn afgekomen reageren positief op de naamsverandering: "Ik denk dat de mars dit jaar een stuk inclusiever is. Het gaat niet alleen om vrouwen, maar ook om mensen die zich anders identificeren. Daarmee is dit denk ik voor veel meer mensen een veiligere plek." De mars wordt sinds een aantal jaar georganiseerd in Amsterdam en trekt vaak een paar duizend mensen aan. Ook Fatihya Abdi, gemeenteraadslid PvdA, is aanwezig: "Ik ben hier vooral om mijn solidariteit te tonen, maar ook om te leren en te luisteren."

Magneetvisser haalt omgebouwde granaat uit het water

Een magneetvisser in Den Haag had vanmiddag een granaat aan de haak. Niet vreselijk groot en gezien de voet vermoedelijk ooit al gebruikt als ornament, maar toch. Zoals gebruikelijk werd de politie in kennis gesteld. Na het uitwisselen van foto's met de magneetvisser besloot een explosievenverkenner van de politie om ter plaatse te komen, om het object toch eens goed te bekijken. Zo meldt Regio15.

Na onderzoek bleek dat het wel om een oude granaat ging (nog van voor de Tweede Wereldoorlog), maar dat die al decennia geleden was omgebouwd tot 'sigarenknipper'. In een vorig leven was het waarschijnlijk een Duitse FLAK granaat die gebruikt werd in luchtafweer geschut.

Mogelijk heeft het ding jarenlang bij iemand op de schoorsteenmantel gestaan, totdat de eigenaar hem zat werd en het ding in het water heeft gegooid. De 'lading' is er ten tijde van het ombouwen uiteraard al uit gehaald.

De sigarenknipper is meegenomen en zal worden vernietigd, om te voorkomen dat deze later elders weer 'opduikt'.

BBB buldert de provincies binnen, van 0 naar 10 zetels in de Eerste Kamer?

De peiling van deze week laat zien dat bij de komende Provinciale Statenverkiezingen BBB in vrijwel alle gemeenten in het oosten en het noorden van het land als grootste eindigen. Waardoor ze een flinke sprong maken van 0 naar 10 zetels en flink meer zeggenschap in de Eerste Kamer zullen krijgen. 

Volgens dezelfde poll van Maurice de Hond, behaalt de regeringscoalitie samen 27 zetels in de Eerste Kamer, 5 zetels minder voor verlies van het CDA (-4) en CU (-1). De PVV en JA21 krijgen er 3 zetels bij en komen allebei uit op 8 zetels. De FvD gaat hard onderuit en verliest 9 zetels, waardoor men maar 3 zetels in de Eerste Kamer overhoudt. 50PLUS verdwijnt uit de Eerste Kamer en Volt weet 1 zetel te bemachtigen.

Uitslag Ajax - NEC

Ajax heeft ook de zesde wedstrijd onder leiding van John Heitinga winnend afgesloten. Tegen NEC wonnen de Amsterdammers met 1-0 en blijven in de buurt van Feyenoord, dat zaterdag wist te winnen.

Ajax was in de eerste minuten van het duel via Steven Berghuis dicht bij de 1-0, maar zijn inzet eindigde op de lat. Daarna was Ajax meermaals gevaarlijk, maar tot een doelpunt zou het niet komen in de eerste helft, NEC werd af en toe gevaarlijk in de tegenstoot.

In de tweede helft speelde Ajax minder dan in de eerste helft, maar kwam het ditmaal wel tot scoren. Mohammed Kudus maakte in de zevende minuut van de tweede helft de treffer. Daarna gingen de Amsterdammers steeds slordiger spelen en had het geluk dat NEC niet veel kon uitrichten, waardoor het 1-0 bleef in de Johan Cruijff Arena.

Door de zege blijft het verschil tussen Ajax en Feyenoord drie punten in het voordeel van de Rotterdammers. Over twee weken staat de klassieker op het programma in Amsterdam.

Random Pics van de Dag #876

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag RKC - PSV

PSV heeft zondag de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk met klein verschil gewonnen. In de Brabantse derby won de Eindhovense club in Waalwijk met 0-1 dankzij een treffer van Johan Babayoko.

RKC had met Thierry Lutonda de eerste kans van de wedstrijd, maar zijn schot ging over. Daarna nam PSV en creëerde genoeg kansen om op voorsprong te komen, en uiteindelijk zou dat ook lukken. In de 35ste minuut zorgde Johan Bakayoko daarvoor. In de tweede helft vergat PSV om de wedstrijd te beslissen ondanks de verschillende kansen, waardoor RKC lang mocht hopen op een resultaat. De thuisploeg kreeg ook de nodige mogelijkheden, maar het bleef 0-1 in Waalwijk.

Door het resultaat houdt PSV de aansluiting in de top van de eredivisie. Na 24 wedstrijden staat de ploeg van Ruud van Nistelrooij op de vierde plaats op zes punten van koploper Feyenoord.

Merlier sprint naar winst in openingsrit Parijs-Nice, Pogacar sprokkelt seconden op concurrentie

Tim Merlier heeft de openingsetappe van Parijs-Nice gewonnen. De Belgisch kampioen was in de massasprint na 170 kilometer de snelste voor Sam Bennett en Mads Pedersen. Olav Kooij sprintte naar de vierde plaats.

Vandaag stond een vlakke etappe in Parijs-Nice aan de start. De Fransman Paul Ourselin en de Deen Jonas Gregaard reden de eerste uren vooruit, maar op dertig kilometer werd het tweetal teruggepakt. Op twintig kilometer liet Tadej Pogacar zich de eerste keer zien in deze rit. De Sloveen trok op een helling stevig door samen met Neilsson Powless, maar niet veel later werd Pogacar samen met anderen ingelopen door het peloton.

Op zes kilometer versnelde Pogacar nogmaals op een helling, waar er bonificatieseconden lagen. Hij won het sprintte en pakte zes seconden. Ook Jonas Vingegaard probeerde om bonificatieseconden te pakken, maar hij slaagde daar niet. Pogacar ging nog even door, alleen opnieuw werd hij bijgehaald door het peloton, waardoor er gesprint kon worden na 170 kilometer en daarin was Tim Merlier de snelste. De Belgisch kampioen won voor Sam Bennett en Mads Pedersen. Merlier is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Max Verstappen heeft de eerste Formule 1-race van het seizoen 2023 op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen won in Bahrein met ruime marge voor Red Bull-teamgenoot Sergio Perez en de verrassende Fernando Alonso met de Aston Martin. Nyck de Vries eindigde in zijn eerste race voor AlphaTauri op plek veertien.

Verstappen startte vanaf poleposition en was goed weg. Achter hem sloot Leclerc aan, voor Perez en Carlos Sainz. De Vries sloot de eerste ronde op de laatste plek af. Ook Hülkenberg kwam minder weg, de Duitser viel terug van tien naar veertien. Ook Fernando Alonso verloor enkele plekken, mede doordat hij geraakt werd door Aston Martin-teamgenoot Lance Stroll.

Verstappen trok direct een gat met Leclerc die langzaam maar zeker onder druk kwam te staan van Perez. Verder naar achteren werd er hard gestreden in het middenveld waarbij Lando Norris om plek elf streed met de Williamsen van Alexander Albon en Logan Sargeant. De Vries haakte ook aan in deze strijd, waarbij hij wel de Haas van Kevin Magnussen passeerde.

Na ruim tien ronden kregen de Mercedessen van Hamilton en Russell het lastig en het was Alonso die Russell dan ook passeerde, terwijl Hamilton de pits op zocht voor nieuwe banden. Meer coureurs volgden, waaronder Verstappen die opnieuw voor de zachte banden koos. De Nederlander kwam op plek twee terug op de baan, achter teamgenoot Perez die nog enkele ronden doorreed.

Verstappen breidde zijn voorsprong na de eerste serie stops uit naar ruim tien seconden op Leclerc en Perez. Ruim daarachter lag Sainz die op zijn beurt Hamilton, Alonso en Russell achter zich wist. De Vries deed ook goede zaken, want de Nederlander klom door naar plek veertien, terwijl het debuut van Oscar Piastri met technische problemen in de pits eindigde. McLaren-teamgenoot Lando Norris kende nog wel een goede start, maar door bandenproblemen lag de Brit al snel achteraan.

Perez wist op zijn nieuwe zachte banden de Ferrari van Leclerc binnen te hengelen en de Monegask halverwege de race te passeren voor plek twee, ruim achter Verstappen. Sainz reed eenzaam rond op plek vier, terwijl Hamilton langzaam maar zeker bezoek kreeg van Alonso voor de vijfde plaats. Esteban Ocon had zijn middag anders voorgesteld, want de Fransman kreeg de ene na de andere straf. Eerst zette hij zijn Alpine niet goed op de startgrid neer, vervolgens moest hij de voorvleugel wisselen, maar loste daarbij de straf niet in. Hierdoor kreeg hij nieuwe straf en bij het inlossen van deze straf reed hij ook nog eens te hard in de pitsstraat.

Na de tweede serie stops ontstond er een bikkelhard gevecht tussen Hamilton en Alonso waarbij laatstgenoemde de vijfde plek van de zevenvoudig wereldkampioen overnam na een fraaie inhaalactie. Dit werd plek vier nadat de Ferrari van Leclerc na 41 ronden de geest gaf. De andere Ferrari van Sainz viel ook langzaam maar zeker terug, want Alonso passeerde de Spanjaard en ook Hamilton drong nog aan.

Verstappen werd na 57 ronden als eerste afgevlagd, ruim voor Perez en Alonso. Sainz pakte plek vier, voor Hamilton en Lance Stroll die nog herstellende is van zijn fietsongeval. George Russell greep de zevende stek, voor Valtteri Bottas, de achteraan gestarte Pierre Gasly en Alexander Albon.

Wereldtitel Rijpma-De Jong op 1500m, 18-jarige Stolz pakt bizarre triple

In schaatsmekka Thialf is zondag tijdens de wereldkampioenschappen afstanden gestreden om de wereldtitels op de 1500 meter. Dat ging er weer hard aan toe, zowel bij de mannen als bij de vrouwen was een absolute toptijd nodig om het goud te veroveren.

1500m mannen
Thomas Krol was de eerste van de favorieten die het ijs betrad en dat ging bepaald niet verkeerd: hij opende bijzonder snel in 23,18 seconden en trok het, wel met moeite, door naar 1:44,30 minuten. Wesly Dijs en Sander Eitrem reden tegen elkaar en konden elkaar net niet genoeg opjutten: 1:44,59 tegen 1:44,64 minuten, het zou een vierde en vijfde plek betekenen.

Topfavoriet Jordan Stolz kwam vervolgens de baan op en was weer fenomenaal goed: na een relatief rustig begin hield hij het schema indrukwekkend vlak en in 1:43,59 verpulverde hij Krol's tijd. Olympisch kampioen Kjeld Nuis ging beduidend sneller van start, maar kon het nét niet bolwerken: zilver in 1:43,82 minuten, voor Krol en achter junior Stolz, die op zijn 18e zo de wereldtitels op de 500m, 1000m én 1500m pakte, een bizarre prestatie.

1500m vrouwen
De favorieten zaten allemaal geconcentreerd in de laatste drie ritten, op Jutta Leerdam na. De kersvers wereldkampioene op de 1000m kwam echter wat tekort en werd in 1:55,32 minuten zevende. Ragne Wiklund uit Noorwegen ging in haar kenmerkende stijl van start: niet al te hard, maar met erg weinig verval, wat resulteerde in een uitstekende 1:54,30 minuten.

In de voorlaatste rit reden de Canadese Ivanie Blondin en de Nederlandse Antoinette Rijpma-De Jong tegen elkaar, met vooral een sterk slotstuk voor beide dames. Met name Rijpma-De Jong trok geweldig goed door en met 1:53,54 maakte ze gehakt van Wiklund's tijd. Marijke Groenewoud en de Japanse Miho Takagi kwamen daar in de slotrit niet meer aan: Takagi pakte in 1:54,39 het brons, Groenewoud werd vijfde in 1:55,10 minuten.

Pourchaire oppermachtig in F2-hoofdrace Bahrein, Verschoor ondanks pech 5e

De jongelingen in de Formule 2 hebben zondag op het circuit van Bahrein hun eerste hoofdrace van het seizoen afgewerkt. Wat de winst betreft werd het allemaal niet zo spannend, maar daarachter was het een uiterst vermakelijke wedstrijd.

Poleposition was in handen van Theo Pourchaire, met Victor Martins naast zich en Richard Verschoor, Dennis Hauger, Frederik Vesti en Kush Maini die de top-6 completeerden. Pourchaire kende een soepele start, maar achter hem heerste lichte chaos: Maini schoof naar de tweede plek na een duel met Verschoor, die door een lompe actie van Vesti de baan uit werd getikt.

Martins zat ook in het gedrang en liep dusdanige schade op dat zijn race voorbij was op het moment dat de safety car de baan betrad - Vesti stond ook al binnen. Pourchaire had de leiding in handen, voor Maini, Ralph Boschung, Oliver Bearman, Ayumu Iwasa en Enzo Fittipaldi - Verschoor kwam door op de achttiende plek, nadat hij, net als Hauger, een ongepland vroege pitstop had gemaakt.

Bij de herstart ging Boschung gelijk langs teamgenoot Maini, die op de boordradio had gevraagd dat te voorkomen. Na elf ronden waren Bearman en Iwasa voorin de eerste mannen die nieuwe banden kwamen halen, Pourchaire kwam een ronde later, Maini volgde nog iets later en tot slot kwam ook Boschung vers rubber halen. Pourchaire pakte zo de leiding terug, Boschung, Arthur Leclerc, Maini en Bearman volgden - Verschoor en Clement Novalak zaten er nog tussen, maar moesten nog een stop maken.

Leclerc ging niet veel later even de fout in en zag Maini langszij komen, na een nieuwe fout gingen ook Bearman en Iwasa er voorbij. Zane Maloney kwam ondertussen ook lekker op dreef en reed voorbij Leclerc, Iwasa én Bearman naar de vierde plek met nog vijf ronden te gaan. Vroeg in de voorlaatste ronde nam hij ook Maini te grazen, terwijl Verschoor op zijn nieuwe banden ook erg lekker bezig was: hij reed inmiddels rond op de zesde plek, duellerend met Leclerc en Iwasa.

Pourchaire reed ondertussen zonder enige vorm van bedreiging naar de overwinning, ver voor Boschung en de dolgelukkige Maloney. Verschoor schoof nog voorbij Leclerc en finishte zeer knap als vijfde, achter Maini.

Bortoleto wint eerste F3-hoofdrace van het jaar na tijdstraf Mini

Op het circuit van Bahrein is zondag de eerste hoofdrace van het seizoen in de Formule 3 verreden. Dat werd best een vermakelijke race, net als in de sprintrace van zaterdag werd er flink geknokt, ook om de voorste posities.

Gabriele Mini had de poleposition veroverd in de kwalificatie en vertrok naast Gabriel Bortoleto, gevolgd door Gregoire Saucy, Oliver Goethe, Hugh Barter en Kaylen Frederick. Bortoleto kende een heerlijke start en nam de leiding gelijk in handen, terwijl ook Saucy langs Mini schoof.

Mini sloeg al wel vrij snel terug en pakte de tweede plek weer over van Saucy, terwijl de safety car na zeven ronden de baan betrad: Mari Boya was stilgevallen na een aanvaring met Tommy Smith. Op het moment dat het groen weer gezwaaid werd kreeg Mini een tijdstraf van vijf seconden aan de broek wegens een overtreding van de startprocedure.

Bij de herstart ging Mini langs Bortoleto, die - met Mini's tijdstraf in gedachten - niet al te hevig verdedigde. Saucy moest zijn derde plek wel met hand en tand verdedigen tegen Goethe, die Frederick vrij ver achter zich had. Dat zorgde ervoor dat hij aan kon vallen en met succes: Goethe nam Saucy te grazen.

In de voorlaatste ronde opende Beganovic de aanval op Saucy's vierde plek, met succes, terwijl de sterk naar voren gekomen Luke Browning ook al op Saucy's positie zat te azen. In de slotronde kwamen Smith en Alex Garcia stil te staan en dus kwam de safety car de baan op, waarmee de race praktisch ten einde was.

De timing van de safety car was een tikkeltje onfortuinlijk voor Mini: hij reed op de baan aan de leiding en met zijn vijf seconden tijdstraf zou hij terugvallen naar plek drie, maar met een safety car-situatie werd dat uiteindelijk een achtste plek. Bortoleto pakte de winst, voor Goethe en Beganovic.

Groningen verbiedt bezit van voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden

Vanaf 1 maart geldt een verbod op het dragen van messen en andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden. Het verbod geldt in de gemeente Groningen. Met dit verbod wil de gemeente ervoor zorgen dat minder mensen een wapen bij zich hebben en dat minder mensen slachtoffer worden van geweld met wapens. 

Wapens zoals stiletto’s en vlindermessen zijn nu al verboden. De politie vindt vaak wapens die wettelijk niet verboden zijn. Bijvoorbeeld keukenmessen, priemen en zakmessen. Deze wapens zijn pas verboden als ze worden gebruikt om mee te dreigen of iemand te verwonden. Als dit is gebeurd, is het al te laat. Daarom is het noodzakelijk om eerder op te kunnen treden. 

Wat mag straks niet meer in de gemeente Groningen?
De nieuwe regel verbiedt het bij je hebben van messen en andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden in openbare ruimtes. De openbare ruimte is voor iedereen bereikbaar. Denk hierbij aan straten, pleinen en parken. Het verbod geldt niet als het voorwerp zo is ingepakt, dat je het niet kan gebruiken. Men mag een keukenmes nog wel in de verpakking van de winkel naar huis brengen. Een keukenmes onder kleding of in een tas zonder verpakking eromheen mag niet meer. Wanneer de politie of handhavers deze wapens vinden, worden ze ingenomen en kan men een boete krijgen. Als jongeren van 12 tot 18 jaar een wapen dragen moeten zij zich melden bij Halt. Ze krijgen dan een leerstraf.

Landelijk verbod
Het wapenverbod wordt ondersteund door de politie, het Openbaar Ministerie en Stichting Halt. Het verbod loopt vooruit op een landelijk wetsvoorstel. Met de nieuwe wet wordt de verkoop en het bezit van wapens landelijk verboden. Vooruitlopend op dit landelijke verbod, heeft de burgemeester zijn bevoegdheid ingezet om een gebied aan te wijzen waar een wapenverbod geldt. Deze bevoegdheid heeft hij op grond van de algemene plaatselijke verordening. Meerdere gemeentes zijn Groningen al voorgegaan. Zaanstad was in 2020 een van de eerste gemeenten waar het op zak hebben van alle soorten messen in de hele gemeente werd verboden. En niet alleen voor minderjarigen, maar voor alle inwoners. Toch is het aantal steekincidenten daar niet afgenomen.

In november 2020 kondigde het kabinet al aan de verkoop van messen aan minderjarigen landelijk te gaan verbieden. Ook de regels voor het dragen van een mes zouden worden aangescherpt. Maar het voorstel om de Wet wapens en munitie te wijzigen is nog niet klaar om door de Tweede Kamer behandeld te worden.

Man richt 'vuurwapen' op automobilisten vanuit busje, blijkt fles wodka te zijn

Automobilisten die gisteravond over de A4 reden schrokken zich rot toen een man hen vanuit een busje met een 'vuurwapen' bedreigde. De man hield een lang vuurwapen vast en richtte deze op auto's die hij samen met een groepje inhaalde. De politie kon uiteindelijk een 22-jarige man uit Nieuw-Vennep aanhouden. Al snel bleek dat het vuurwapen eigenlijk een fles wodka in de vorm van een automatisch vuurwapen was. Zo meldt AT5

De politie zette na meerdere meldingen de achtervolging in en bracht het busje tot stilstand op de Pieter Braaijweg in Duivendrecht. Met meerdere wapens benaderden de agenten het busje en sloegen alle inzittenden in de boeien. 

Na een grondige doorzoeking van het busje werd er geen vuurwapen aangetroffen. In plaats daarvan trof de politie een fles alcohol, in de vorm van een wapen aan; 'het wapen waar de man mee richtte'. De 22-jarige verdachte is daarop overgebracht naar het politiebureau.

Aan de omstanders van de aanhouding met wapens, is slachtofferhulp aangeboden. Volgens de politie was iemand zelfs zo erg geschrokken, dat zij naar huis is gebracht door agenten.

EK-zilver hoogspringster Weerman

In Istanbul is zondagochtend de laatste ochtendsessie afgewerkt tijdens de Europese kampioenschappen indooratletiek. Daar zaten ook wat finales in, inclusief Nederlandse inbreng, wat ook gold voor de halve finales op de 60 meter horden bij de vrouwen.

Hoogspringen vrouwen, finale
Britt Weerman begon geweldig aan de finale en stoomde er lekker doorheen: de 19-jarige Nederlandse maakte geen enkele fout tot en met 1,96 meter, een evenaring van haar nationale record. Daarmee was een medaille binnen, want alleen Yaroslava Mahuchikh was nog over - de rest haakte af op 1,96m en dat leverde de Oekraïnse Kateryna Tabashnyk met 1,94 meter het brons op. Ook het goud was voor Oekraïne: Mahuchikh sprong ook in één keer over 1,98 meter, waar Weerman dat drie keer niet lukte.

Verspringen mannen, finale
De Griekse topfavoriet Miltiadis Tentoglou sprong in poging één gelijk al naar 8,30 meter en zag vervolgens hoe de een na de ander dat niet wist te evenaren. Thobias Montler uit Zweden was met 8,19 meter de enige die in de buurt kwam, maar Tentoglou ging er met het goud vandoor, voor Montler en de Roemeen Gabriel Bitan (8,00m).

60m horden vrouwen, halve finales
Nadine Visser maakte haar favorietenrol met enige moeite waar in haar halve finale: winst in 7,93 seconden. Maayke Tjin-A-Lim ging met 8,02 seconden en een vierde plek knap mee naar de finale, Zoë Sedney moest het in de andere halve finale doen met een zesde plek in 8,06 seconden.

Moskou geeft manschappen MPL50-schoppen wegens tekort munitie

Volgens Britse militaire experts leiden tekorten aan wapens en munitie aan Russische zijde in de oorlog tegen Oekraïne tot het gebruik van handschoppen in close combat. Dat schrijft het Britse Ministerie van Defensie in zijn dagelijkse update.

Dit zou zijn verklaard door Russische reservisten, die vertelden alleen maar "vuurwapens en schoppen" meegekregen te hebben om een betonnen Oekraïense basis aan te vallen.

Volgens de Britten is de veldspade het type MPL-50 - eigenlijk een ingraafwerktuig, maar ook als bijl bruikbaar- al lange tijd in gebruik door Russische strijdkrachten, en wordt de schop gezien als een dodelijk wapen. Het gebruik van dit model schop is een teken van de meedogenloze en low-tech man-tegen-man-gevechten, die volgens recente indicaties steeds gebruikelijker worden in Oekraïne.

Boeren slepen overheid voor de rechter om stikstof-rekenmodel Aerius

De Stichting Stikstofclaim wil dat het gebruik van het rekenmodel Aerius, dat door de overheid wordt gebruikt bij het verlenen van natuurvergunningen voor boeren en andere ondernemers, per direct wordt stopgezet. De stichting die namens 2.700 ondernemers, hoofdzakelijk agrariërs, het woord voert, eiste dat vrijdag in een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. 

Volgens de stichting is rekenmodel Aerius niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd, terwijl de uitkomst van het rekenmodel een enorme impact kan hebben voor de individuele boer.

Mocht Stikstofclaim door de rechter in het gelijk worden gesteld dan zal dat volgens de landsadvocaat grote gevolgen hebben voor ons land omdat alle vergunningverlening voor iedereen op slot gaat en er principe niks meer kan. 

De voorzieningenrechter doet op 21 maart uitspraak.

Donald Trump is onbetwiste ster op Conservatieve Conferentie 2023

In de VS juichten duizenden toehoorders op de conservatieve conferentie CPAC voor de voormalige Amerikaanse president en huidige presidentskandidaat Trump.

Trump hield een bijna twee uur durende toespraak tijdens de bijeenkomst in Maryland, waarin hij zijn opvolger, Biden, afviel en beloofde hem "het Witte Huis uit te gooien". In een opiniepeiling onder conferentiebezoekers stemde de overgrote meerderheid voor Trump als de Republikeinse presidentskandidaat.

De voormalige Braziliaanse president Bolsonaro was ook aanwezig bij de CPAC, hij zette opnieuw vraagtekens bij de legitimiteit van zijn electorale nederlaag afgelopen najaar en onderstreepte zijn nauwe band met Trump.

De Conservative Political Action Conference is de grootste jaarlijkse rechtse bijeenkomst in de Verenigde Staten. Het wordt georganiseerd door de conservatieve lobbyorganisatie American Conservative Union, de eerste bijeenkomst vond plaats in 1974.

Chinese premier Li Keqiang wil "vreedzame hereniging" Taiwan

Bij de aanvang van de jaarlijkse zitting van het Volkscongres in Peking riep de vertrekkende premier Li Keqiang van China op tot 'vreedzame hereniging' met Taiwan. "De Chinezen aan beide zijden van de Straat van Taiwan zijn één familie en verbonden door bloed", vertelde Li aan ongeveer 3.000 afgevaardigden in zijn speech. 

Economische en culturele samenwerking met de eilandrepubliek moet worden bevorderd en er moeten beslissende maatregelen worden genomen om de onafhankelijkheid van Taiwan tegen te gaan, zei Li.

China beschouwt Taiwan, dat sinds 1949 is afgescheiden, als een afvallig gebied. De Taiwanese regering wees de eisen van Li onmiddellijk af. China moet de toewijding van het Taiwanese volk aan soevereiniteit, democratie en vrijheid respecteren, aldus een verklaring.

De betrekkingen tussen China en de VS zijn de laatste tijd flink verslechterd, mede door de kwestie Taiwan. Na een bezoek aan Taiwan door de toenmalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Pelosi, voerde China massale militaire manoeuvres uit in de zeeën rond Taiwan.

Het doel van China is een economische groei van rond de vijf procent
Volgens premier Li Keqiang heeft China zichzelf voor dit jaar een economische groei van 'rond de vijf procent' als doel gesteld. Vorig jaar rapporteerde de Chinese economie een groei van slechts drie procent - en bleef daarmee ver achter bij de doelstelling van 5,5 procent zoals die op het Volkscongres in 2022 werd gepubliceerd. Maandenlange strenge coronamaatregelen en een vastgoedcrisis hebben een negatief effect gehad op de Chinese economie. 

China verhoogt militaire uitgaven
Volgens de voorgestelde begroting wil China zijn militaire uitgaven dit jaar met 7,2 procent verhogen. Li riep op tot uitbreiding van de strijdkrachten. Deze moeten hun gevechtsgereedheid versterken en hun militaire capaciteiten verbeteren.

Op het Nationale Volkscongres in de Grote Hal van het Volk in Peking zouden de bijna 3.000 afgevaardigden, zoals gebruikelijk, unaniem de besluiten van de regerende Chinese Communistische Partij moeten goedkeuren. Het wordt daarom als zeker beschouwd dat president Xi Jinping voor een derde termijn als staatshoofd zal worden bevestigd.

VN-lidstaten bereiken overeenstemming over bescherming wereldzeeën

Na jaren van onderhandelingen zijn de VN-lidstaten het eens geworden over de tekst voor een internationale overeenkomst op volle zee ter bescherming van de wereldzeeën. "Het schip heeft de kust bereikt", zei VN-conferentievoorzitter Lee onder applaus van afgevaardigden in New York.

De overeenkomst zal worden geformaliseerd zodra deze is beoordeeld door juridische experts en is vertaald in de zes officiële talen van de Verenigde Naties, zei Lee.

Al meer dan 15 jaar strijden de VN-lidstaten voor een overeenkomst ter bescherming van de volle zee. Dit omvat ongeveer tweederde van de wereldzeeën. De volle zee werd tot nu toe beschouwd als een grotendeels wetteloos gebied. De overeenkomst is bedoeld om de instelling van beschermde mariene gebieden in internationale wateren mogelijk te maken. Bovendien zouden staten verplicht moeten worden om hun economische projecten, expedities en andere activiteiten in de oceanen te controleren op milieuvriendelijkheid.

Biatleten Bø en Røiseland pakken dubbel: na sprint ook achtervolgingswinst

Tijdens de World Cup biatlon in het Tsjechische Nove Mesto hebben de dames en heren de achtervolgingen afgewerkt. Die worden gedaan met de uitslag van de sprint, of in elk geval de top-60 daarvan, als startopstelling en met vier schietbeurten: liggend, liggend, staand, staand.

Mannen
Johannes Thingnes Bø mocht als winnaar van de sprint als eerste vertrekken, met een forse voorsprong op broer Tarjei, die op zijn beurt dan weer een grote voorsprong had op landgenoten Vetle Sjåstad Christiansen en Endre Strømsheim. De gebroeders Bø begonnen beiden met tien treffers bij het liggend schieten en één misser bij de eerste staande schietbeurt. Johannes schoot er in de laatste schietbeurt een tweede misser bij, maar zijn overwinning kwam nooit in gevaar, terwijl Tarjei's tweede plek ook van start tot finish veilig was.

De strijd om plek drie werd gevoerd door onder meer de Zweed Martin Ponsiluoma, Benedikt Doll uit Ditsland en de Fransen Fabien Claude en Antonin Guigonnat. Na twee schietbeurten voerden Niklas Hartweg uit Zwitserland en de Duitser Roman Rees die strijd aan, maar zij vielen met matig staand schieten weg. Ponsiluoma en Doll bleven over en het was de Zweed die in de slotronde de sterkste was en plek drie pakte, voor Doll, terwijl Claude de sprint om plek vijf won van landgenoot Guigonnat.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland won de sprint en dus mocht de Noorse als eerste beginnen aan de achtervolging, met landgenote Ingrid Landmark Tandrevold achter zich. Røiseland begon prima, maar bij schietbeurt twee liet ze een misser noteren, waardoor de Française Anaïs Chevalier-Bouchet er voorbij kwam en Dorothea Wierer uit Italië zich bij haar kon melden - richting de derde schietbeurt kwamen ook de eerder wat weggezakte Tandrevold en Lisa Vittozzi uit Italië aansluiten.

Røiseland, Tandrevold en Chevalier-Bouchet schoten alles raak bij de derde schietbeurt, waarna ze gezamenlijk richting de vierde en laatste keer schieten gingen. Daarin raakten ze wederom alle vijf schijven en dus moest er geknokt worden in de slotronde, waar Chevalier-Bouchet afhaakte: zij moest genoegen nemen met plek drie. Røiseland schudde Tandrevold van zich af en pakte haar tweede zege op rij, voor haar landgenote.

Langlaufster Andersson dominant naar wereldtitel 30km klassiek

In het Sloveense Planica hebben 's werelds beste langlaufsters, in elk geval die van de lange adem, gestreden om hun laatste wereldtitel tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten. De dertig kilometer massastart in klassieke stijl stond op het programma, wat vooral voor zilver leuk was.

Aanvankelijk bleef er een vrij grote groep bij elkaar, met na ruim tien kilometer nog bijna twintig dames. Na een kilometer of twaalf werd dat echter anders: Ebba Andersson uit Zweden voerde een versnelling door waarop alleen de Noorse Anne Kjersti Kalvå, de Amerikaanse Rosie Brennan en de Finse Kerttu Niskanen een antwoord hadden, maar ook zij moesten er kort daarop af.

Andersson stoomde zo lekker door en pakte een alsmaar grotere voorsprong, terwijl Kalvå, Niskanen en Brennan na vijftien kilometer gezelschap kregen van het Zweedse duo Frida Karlsson en Linn Svahn - die twee besloten halverwege géén verse ski's te pakken, de rest wel, en dus konden de twee Zweedse dames weer terug aansluiten bij de achtervolgende groep.

De wereldtitel van Andersson kwam geen moment in gevaar, maar het gevecht om zilver was interessant. Karlsson leek ineens toch de betere benen te hebben, maar Kalvå kwam terug en had de rapste sprintbenen: zilver voor de Noorse, Karlsson moest genoegen nemen met het brons.

Uitslag FC Twente - sc Heerenveen

FC Twente en sc Heerenveen hebben zaterdagavond in een leuke wedstrijd met veel doelpunten de punten gedeeld. In Enschede werd het 3-3 tussen de beide ploegen.

sc Heerenveen kwam halverwege de eerste helft op voorsprong. Uit een corner kwam Heerenveen op 0-1 via een eigen doelpunt van Mees Hilgers. FC Twente ging daarna op zoek naar de gelijkmaker en via Sem Steijn kreeg de thuisploeg een goede kans, die ging nog mis. Tien minuten voor rust werd het toch 1-1 nadat Robin Pröpper uit een corner binnen kopte.

Na rust leek de ploeg van Ron Jans de wedstrijd snel te beslissen in het voordeel van FC Twente. De net ingevallen Manfred Ugalde profiteerde van een glijpartij van Jeffrey Bruma, waarna hij vervolgens de 2-1 op het scorebord zetten. Niet snel daarna zorgde Ricky van Wolfswinkel voor de 3-1 uit een voorzet van Václav Cerný.

FC Twente leek de wedstrijd in handen te hebben, maar snel na de 3-1 maakte Heerenveen snel de aansluitingstreffer. Milan van Ewijk. De vleugelverdediger nam de bal goed en passeerde Lars Understall. Heerenveen ging op zoek naar de gelijkmaker en die zou ook vallen in de negentigste minuut. Uit een corner zorgde Rami Kaib voor de 3-3.

FOK! Wat een weer: kans op hagel en natte sneeuw

winterbanner

Goede morgen!

Het is vanochtend bewolkt en komen er in het hele land buien voor, vooral in het noordoosten en oosten is hierbij kans op hagel of natte sneeuw. Wel staat er weinig wind. Ook vanmiddag komen er buien voor, in het westen is de meeste kans op zon. Het wordt ongeveer 6 graden.

Vanavond is het nog altijd bewolkt en is de buienkans het grootst in het zuiden. De matige wind boven land komt uit het noordoosten, aan de kust is deze vrij krachtig. In de nacht naar maandag kan er lokale gladheid ontstaan, een code geel is hierbij niet uitgesloten.

De komende dagen zijn wisselvallig met nachtvorst, woensdag lijkt de mooiste dag te worden met de minste neerslagkans en meeste kans op de zon.

Het strandbad in Winterswijk onder een blauwe hemel (Foto: Anouk)
Het strandbad in Winterswijk onder een blauwe hemel (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

'Kombinierer' Riiber oppermachtig naar vierde wereldtitel in anderhalve week

In het Sloveense Planica is tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten de laatste gouden medaille vergeven op de noordse combinatie. De mannen werkten de individuele wedstrijd op de grote schans af, wat voor het zilver beduidend spannender werd dan voor het goud.

Bij het schansspringen sloeg Jarl Magnus Riiber ongenadig hard toe: de Japanner Ryota Yamamoto, niet een van de meest begenadigde langlaufers, mocht 36 seconden na de Noor beginnen met langlaufen en was daarmee de enige die binnen een minuut bleef. Kristjan Ilves uit Estland volgde na 1:02 minuten, terwijl met de Duitser Julian Schmid (+1:24), Johannes Lamparter uit Oostenrijk (+1:26) en de Noor Jens Lurås Oftebro (+1:33) een drietal sterke langlaufers op zo'n anderhalve minuut van Riiber volgde.

Langlaufend had Riiber natuurlijk weinig te duchten van de rest, terwijl Yamamoto en Ilves op een hele ruime minuut snel een duo vormden, met Lamparter, Schmid en Oftebro daar nog vijftien tellen achter na 2,5 van de 10 kilometer. Na ruim vijf kilometer smolten de achtervolgers samen tot een groep van vijf, niet lang daarna kwamen ook de Oostenrijker Stefan Rettenegger en Matteo Baud uit Frankrijk zich bij de groep melden, waar vooral werd gestreden om het zilver en brons.

Riiber stoomde vrolijk door naar de wereldtitel, ver achter hem opende Lamparter de aanval op het zilver, waarbij Oftebro het beste kon volgen. Het was zelfs meer dan volgen voor de Noor, die Lamparter achter zich liet en het zilver pakte, voor de Oostenrijker. Voor Riiber eindigde het WK na flink wat fysiek malheur in de aanloop toch volkomen perfect: twee keer individueel goud en twee keer goud in teamverband, de maximale score was een feit.

Bol en Klaver met overmacht naar goud en zilver op EK indoor

In het Turkse Istanbul wordt zaterdagavond de voorlaatste avondsessie van het Europees kampioenschap indooratletiek afgewerkt. Dat leverde voor Nederland dubbel succes op, hoewel dat gezien de favorietenrol eigenlijk ook wel werd verwacht.

400m vrouwen, finale
Femke Bol begon als absolute topfavoriete aan de finale en de houdster van het wereldrecord nam dan ook gelijk de leiding. Lieke Klaver bleef sterk bij haar landgenote in de buurt, maar op Bol stond geen maat: goud in 49,85 seconden, de zevende tijd ooit gelopen. Klaver liep in 50,57 seconden overtuigend naar het zilver, voor de 51,25 van de Poolse Anna Kielbasinska.

400m mannen, finale
Topfavoriet Karsten Warholm uit Noorwegen vertrok erg hard, maar leek het aan het eind toch verrassend moeilijk te krijgen. Even leek de Belg Julien Watrin voor een enorme sensatie te zorgen, maar Warholm kloppen lukte nét niet: goud voor de Noor in 45,35 seconden, terwijl Watrin in een Belgisch record van 45,44 zilver won, voor de 45,77 van Carl Bengtström uit Zweden.

60m mannen, finale
Raphael Bouju ging er met 6,61 seconden nét uit in de halve finales, Italië was in de finale dominant. Het was echter wel verrassend Samuele Ceccarelli die in 6,48 seconden het goud pakte, voor favoriet Lamont Marcell Jacobs (6,50). Brons ging in 6,529 seconden naar de Zweed Henrik Larsson, één duizendste van een seconde voor de Pool Dominik Kopec.

1500m vrouwen, finale
Claudia Mihaela Bobocea uit Roemenië voerde vroeg het tempo op en maakte er een harde wedstrijd van. De Schotse Laura Muir kwam daar zoals verwacht overheen en sprintte in 4:03,40 minuten naar het goud, maar Bobocea hield zeer fraai stand en pakte in een PR van 4:03,76 het zilver, voor de 4:04,06 van de Poolse Sofia Ennaoui.

Hinkstapspringen vrouwen, finale
Tot grote vreugde van het thuispubliek pakte Tugba Danismaz met 14,31 meter in haar eerste poging - een nieuw Turks record - gelijk de leiding. Dariya Derkach uit Italië (14,20m) en de Portugese Patricia Mamona (14,16m) kwamen wel in de buurt, maar ondanks vier mislukte pogingen bleef Danismaz op één staan: goud voor de Turkse, voor Derkach en Mamona.

Polsstokhoogspringen vrouwen, finale
Nadat de Tsjechische Amalie Svabikova afsprong op 4,75 meter, en met 4,70 meter genoegen moest nemen met brons, werd het een tweestrijd tussen de Sloveense Tina Sutej en Wilma Murto uit Finland. Beiden sprongen over 4,75 meter, Murto met iets meer moeite, maar de Finse wist 4,80 meter in één keer te slechten. Sutej verbeterde zichzelf niet meer en dus ging het goud naar Murto.

Zevenkamp mannen
Na vier van de zeven onderdelen is de leiding in handen van de piepjonge Noor Sander Skotheim, die op 3541 punten staat. Dat zijn er 67 meer dan Europees recordhouder Kevin Mayer uit Frankrijk, die zondag met het polsstokhoogspringen wel zijn toponderdeel nog krijgt. Medaillekandidaat Simon Ehammer uit Zwitserland lag er na twee onderdelen al uit: uitgerekend bij zijn specialiteit, het verspringen, liet hij drie foutpogingen noteren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
special
VrijMiBabes #239 (not very sfw!)
review
Indiana Jones and the Great Circle
special
Random Pics van de Dag #1467
special
Random Pics van de Dag #1466
©FOK.nl e.a.