Chinese premier Li Keqiang wil "vreedzame hereniging" Taiwan

Jippie

Bij de aanvang van de jaarlijkse zitting van het Volkscongres in Peking riep de vertrekkende premier Li Keqiang van China op tot 'vreedzame hereniging' met Taiwan. "De Chinezen aan beide zijden van de Straat van Taiwan zijn één familie en verbonden door bloed", vertelde Li aan ongeveer 3.000 afgevaardigden in zijn speech. 

Economische en culturele samenwerking met de eilandrepubliek moet worden bevorderd en er moeten beslissende maatregelen worden genomen om de onafhankelijkheid van Taiwan tegen te gaan, zei Li.

China beschouwt Taiwan, dat sinds 1949 is afgescheiden, als een afvallig gebied. De Taiwanese regering wees de eisen van Li onmiddellijk af. China moet de toewijding van het Taiwanese volk aan soevereiniteit, democratie en vrijheid respecteren, aldus een verklaring.

De betrekkingen tussen China en de VS zijn de laatste tijd flink verslechterd, mede door de kwestie Taiwan. Na een bezoek aan Taiwan door de toenmalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Pelosi, voerde China massale militaire manoeuvres uit in de zeeën rond Taiwan.

Het doel van China is een economische groei van rond de vijf procent
Volgens premier Li Keqiang heeft China zichzelf voor dit jaar een economische groei van 'rond de vijf procent' als doel gesteld. Vorig jaar rapporteerde de Chinese economie een groei van slechts drie procent - en bleef daarmee ver achter bij de doelstelling van 5,5 procent zoals die op het Volkscongres in 2022 werd gepubliceerd. Maandenlange strenge coronamaatregelen en een vastgoedcrisis hebben een negatief effect gehad op de Chinese economie. 

China verhoogt militaire uitgaven
Volgens de voorgestelde begroting wil China zijn militaire uitgaven dit jaar met 7,2 procent verhogen. Li riep op tot uitbreiding van de strijdkrachten. Deze moeten hun gevechtsgereedheid versterken en hun militaire capaciteiten verbeteren.

Op het Nationale Volkscongres in de Grote Hal van het Volk in Peking zouden de bijna 3.000 afgevaardigden, zoals gebruikelijk, unaniem de besluiten van de regerende Chinese Communistische Partij moeten goedkeuren. Het wordt daarom als zeker beschouwd dat president Xi Jinping voor een derde termijn als staatshoofd zal worden bevestigd.