Bol en Klaver met overmacht naar goud en zilver op EK indoor

In het Turkse Istanbul wordt zaterdagavond de voorlaatste avondsessie van het Europees kampioenschap indooratletiek afgewerkt. Dat leverde voor Nederland dubbel succes op, hoewel dat gezien de favorietenrol eigenlijk ook wel werd verwacht.

400m vrouwen, finale
Femke Bol begon als absolute topfavoriete aan de finale en de houdster van het wereldrecord nam dan ook gelijk de leiding. Lieke Klaver bleef sterk bij haar landgenote in de buurt, maar op Bol stond geen maat: goud in 49,85 seconden, de zevende tijd ooit gelopen. Klaver liep in 50,57 seconden overtuigend naar het zilver, voor de 51,25 van de Poolse Anna Kielbasinska.

400m mannen, finale
Topfavoriet Karsten Warholm uit Noorwegen vertrok erg hard, maar leek het aan het eind toch verrassend moeilijk te krijgen. Even leek de Belg Julien Watrin voor een enorme sensatie te zorgen, maar Warholm kloppen lukte nét niet: goud voor de Noor in 45,35 seconden, terwijl Watrin in een Belgisch record van 45,44 zilver won, voor de 45,77 van Carl Bengtström uit Zweden.

60m mannen, finale
Raphael Bouju ging er met 6,61 seconden nét uit in de halve finales, Italië was in de finale dominant. Het was echter wel verrassend Samuele Ceccarelli die in 6,48 seconden het goud pakte, voor favoriet Lamont Marcell Jacobs (6,50). Brons ging in 6,529 seconden naar de Zweed Henrik Larsson, één duizendste van een seconde voor de Pool Dominik Kopec.

1500m vrouwen, finale
Claudia Mihaela Bobocea uit Roemenië voerde vroeg het tempo op en maakte er een harde wedstrijd van. De Schotse Laura Muir kwam daar zoals verwacht overheen en sprintte in 4:03,40 minuten naar het goud, maar Bobocea hield zeer fraai stand en pakte in een PR van 4:03,76 het zilver, voor de 4:04,06 van de Poolse Sofia Ennaoui.

Hinkstapspringen vrouwen, finale
Tot grote vreugde van het thuispubliek pakte Tugba Danismaz met 14,31 meter in haar eerste poging - een nieuw Turks record - gelijk de leiding. Dariya Derkach uit Italië (14,20m) en de Portugese Patricia Mamona (14,16m) kwamen wel in de buurt, maar ondanks vier mislukte pogingen bleef Danismaz op één staan: goud voor de Turkse, voor Derkach en Mamona.

Polsstokhoogspringen vrouwen, finale
Nadat de Tsjechische Amalie Svabikova afsprong op 4,75 meter, en met 4,70 meter genoegen moest nemen met brons, werd het een tweestrijd tussen de Sloveense Tina Sutej en Wilma Murto uit Finland. Beiden sprongen over 4,75 meter, Murto met iets meer moeite, maar de Finse wist 4,80 meter in één keer te slechten. Sutej verbeterde zichzelf niet meer en dus ging het goud naar Murto.

Zevenkamp mannen
Na vier van de zeven onderdelen is de leiding in handen van de piepjonge Noor Sander Skotheim, die op 3541 punten staat. Dat zijn er 67 meer dan Europees recordhouder Kevin Mayer uit Frankrijk, die zondag met het polsstokhoogspringen wel zijn toponderdeel nog krijgt. Medaillekandidaat Simon Ehammer uit Zwitserland lag er na twee onderdelen al uit: uitgerekend bij zijn specialiteit, het verspringen, liet hij drie foutpogingen noteren.