FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 maart 2023

Uitslag Feyenoord - FC Groningen

Feyenoord heeft in de Eredivisie vanavond een moeizame overwinning geboekt. De koploper won door een doelpunt in de slotfase met 1-0 van FC Groningen.

De Groningers, die strijden tegen degradatie, kregen in de eerste helft zelfs enkele grote kansen. Vooral oud-Feyenoorder Manu was daarbij gevaarlijk. De thuisclub had weliswaar het meest balbezit maar wist nauwelijks tot kansen te komen. Alleen Gimenez kon een keer vrij inkoppen maar die bal was geen probleem voor keeper Verrips.

Na rust moest Groningen al snel met tien man verder toen Määttä met opzet tegen de liggende Jahanbakhsh aan schoot en daarvoor zijn tweede gele kaart kreeg. Met tien man concentreerden de bezoekers zich vooral op het verdedigen en ook nu wist Feyenoord maar moeizaam kansen te creëren. Pas in de slotfase werd het echt gevaarlijk. Bullaude raakte de lat en de rebound van Gimenez ging over. Danilo kreeg een mogelijkheid maar hij mistte vrij voor Verrips. Uiteindelijk was het Idrissi die een voorzet wou geven maar toen deze door niemand geraakt werd belandde de bal pardoes in het doel.

Feyenoord

1 - 0

FC Groningen

 88' Idrissi    
 
 Gele kaart: Pedersen, (Feyenoord), Dankerlui, v.Gelderen, (FC Groningen)
 Rode kaart: , Määttä (52/2xg) (FC Groningen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Pedersen (Szymanski/69)
Geertruida
Hancko
Hartman (Bullaude/79)
Wieffer
Dilrosun (Paixão/69)
Kökçü
Jahanbakhsh (Danilo/ 62)
Gimenez
Idrissi
  Verrips
v.Gelderen
Blokzijl
Balker
Willems (Duarte/58)
Irandust (v.Bergen/34)
Suslov
Hove
Pepi (Chalus/87)
Määttä
Manu (Dankerlui/57)

Uitslag FC Volendam - FC Emmen

FC Volendam heeft een belangrijke zege geboekt in de degradatiestrijd. Tegen FC Emmen werd er met 3-1 gewonnen, waardoor het gat naar Emmen nu vijf punten bedraagt.

FC Emmen was in de eerste helft beter dan Volendam en was een aantal maal dicht bij de openingstreffer. Zo was Marc Diemers dicht bij de 0-1, maar zijn inzet eindigde op de binnenkant van de paal en kreeg Jeremy Antonisse een kopkans.

In de tweede helft kwam FC Emmen wel op voorsprong. Nog geen halve minuut in de tweede helft was er een misverstand tussen doelmanFilip Stankovic en verdediger Xavier Mbuyamba bij Volendam, waardoor de kopbal van Ole Romeny net over de doellijn ging. Volendam kwam halverwege de tweede helft langszij dankzij Benaissa Benamar kopte binnen uit een corner. Het leek een gelijkspel te worden in Volendam, maar twee minuten voor tijd maakte Bilal Ould-Chikh met een geplaatst schot de 2-1. In blessuretijd viel ook nog de 3-1 dankzij Daryl van Mieghem.

Wildcamera op de Veluwe filmt roedel van elf wolven

Een wildcamera zag in het noordelijke deel van de Veluwe een roedel van elf wolven voorbijtrekken. Niet eerder lieten in Nederland zoveel wolven zich in één beeld vangen.

Het debat tussen zestien lijsttrekkers op Radio1

In NOS Nederland Kiest – Het Debat zijn gisteren op Radio1 zestien fractievoorzitters uit de Tweede Kamer met elkaar in debat gegaan in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen 2023 in debat. In het debat werden onder meer de items wonen, migratie en het vertrouwen in de politiek aan de orde. Deze thema’s zijn ook besproken met verschillende leden van de Provinciale Staten gedurende deze uitzending.

Man uit Wageningen veroordeeld voor zware mishandeling tijdens stapavond

De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man uit Wageningen voor zware mishandeling. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 180 dagen, waarvan 178 dagen voorwaardelijk. Daarbij moet hij de maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren. 

De man sloeg in juli 2022 het slachtoffer, terwijl hij een bierglas in zijn hand vasthield, tegen zijn hoofd. De man haalde fors uit naar het slachtoffer - die dicht bij hem stond in een druk café - omdat het slachtoffer bier naar een ander zou hebben gegooid en hij daarbij werd geraakt.

Voorwaardelijk opzet
De man had gedronken en was daarmee nog steeds bezig en wist dus ook dat hij een glas in zijn handen had, zoals hij tijdens de zitting ook bevestigde. Hij moest daarom rekening houden met de aanmerkelijke kans dat hij door het slaan met dat glas in zijn hand het slachtoffer zwaar kon verwonden. 

Zwaar lichamelijk letsel
Het slachtoffer liep door de mishandeling letsel op aan zijn linkeroog. Volgens de rechtbank is sprake van zwaar lichamelijk letsel, omdat het slachtoffer blijvende schade heeft opgelopen. Zo is hij 5 keer geopereerd aan zijn linkeroog en ondervindt hiervan nog steeds de gevolgen. Het slachtoffer ziet met het oog enkel handbewegingen en de geschatte genezingsduur is nog niet bekend. Ook is nog maar de vraag of volledig herstel zal plaatsvinden. 

Oordeel rechtbank
De rechtbank vindt een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Daarom legt ze naast de maximale taakstraf een gevangenisstraf op van 180 dagen waarvan 178 dagen voorwaardelijk. De 2 dagen cel zat hij na het incident al vast. Bij de strafbepaling weegt de rechtbank mee dat de man onder invloed was van alcohol en de mishandeling zich in een café afspeelde, waar iedereen het kon zien. Mensen gaan naar een café voor de gezelligheid. Door dit feit werd het ineens een heel andere avond. De rechtbank neemt ook mee dat de man direct vanaf het begin openheid van zaken heeft gegeven en spijt heeft betuigd. De excuses zijn daarbij aanvaard door het slachtoffer.

Voorwaarden
Aan het voorwaardelijke strafdeel verbindt de rechtbank voorwaarden. Zo moet de man meewerken aan urinecontroles. Ook geldt een gedragsinterventie op het gebied van alcohol en geweld, zodat de kans op herhaling in de toekomst vermindert.

Schadevergoeding
De man moet ook een bedrag van bijna 17 duizend euro aan schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Dit bedrag bestaat voor een groot deel uit smartengeld.

Medvedev dreigt te schieten op tankfabriek Rheinmetall in Oekraïne

De voormalige Russische president Dmitry Medvedev heeft agressief en sarcastisch gereageerd op het voorstel van Rheinmetall om een tankfabriek te bouwen in Oekraïne.

Het initiatief is waarschijnlijk een soort 'primitief trollen' in opdracht van de regering in Kyiv, schreef hij op zijn Telegram-kanaal. "Maar als de 'Fritzen' besluiten om daar daadwerkelijk te bouwen, dan wachten we reikhalzend af. De opening van de fabriek zal worden gemarkeerd met een gepast saluut van 'Kalibr' en andere pyrotechnische apparaten", dreigde hij.

Atomic Heart

We schrijven het jaar 1955 in een alternatieve werkelijkheid, één waar de Sovjet-Unie als overwinnende partij van de Tweede Wereldoorlog uit de bus is gekomen en enorme sprongen heeft gemaakt op technologische vlakken zoals energie en robotica. Aan de geharde WW2-veteraan Sergey Nechayev, codenaam P-3, om de strijd aan te gaan met losgeslagen robots, doorgedraaide wetenschappers en verknipte experimenten.

Het aantal katholieken is wereldwijd toegenomen

Volgens het Vaticaan is het aantal katholieken toegenomen. In 2021 waren dat er ongeveer 1,378 miljard, volgens het Vaticaanse nieuwsportaal, onder verwijzing naar het statistisch jaarboek van de Heilige Stoel. Dit komt overeen met een stijging van 1,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal katholieken in Afrika is met ruim 3 procent toegenomen. In Azië en Amerika was dat ongeveer 1 procent. In Europa bleven de cijfers vrijwel ongewijzigd.

Het aandeel katholieken in de wereldbevolking was bijna 17,7 procent. In Europa vormden ze 39,6 procent van de bevolking. Bijna de helft (48 procent) van alle katholieken in de wereld woont in Amerika - 75 procent in Zuid-Amerika en 27 procent in Brazilië alleen. Brazilië blijft het land met het hoogste aantal katholieken ter wereld: 180 miljoen Brazilianen zijn katholiek.

Groenewoud prolongeert wereldtitel op massastart, Hoolwerf komt te kort tegen Swings bij WK afstanden

Marijke Groenewoud heeft zaterdag haar wereldtitel op de massastart geprolongeerd. Irene Schouten pakte achter Ivanie Blondin het brons in Thialf. Bij de mannen wist Bart Hoolwerf naar het zilver te schaatsen achter de Belg Bart Swings.

Bij de massastart bij de vrouwen trok Irene Schouten vroeg in de aanval. Maar nadat de Canadese Valerie Maltais haar had teruggehaald, was het de beurt aan Marijke Groenewoud. Die aanval was wel succesvol en de 24-jarige had al snel een mooi voorsprong, die ze niet meer zou weggeven. Achter Groenewoud sprintte Ivanie Blondin naar het zilver, voor Irene Schouten.

Bij de massastart van de mannen ging het goud naar de Belg Bart Swings. Nadat eerst Jorrit Bergsma de wedstrijd hard had gemaakt nam Swings het in de laatste anderhalve ronde over en de olympisch kampioen op dit onderdeel liet er niemand meer overheen komen en pakte de wereldtitel. Hij won voor Bart Hoolwerf en de Italiaan Andrea Giovannini. Bergsman reed zich naar een vijfde plaats.

F1: Verstappen grijpt poleposition in Bahrein

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de eerste race van het Formule 1-seizoen 2023. De Nederlander reed in Bahrein met de Red Bull naar een tijd van 1.29,708 waarmee hij teamgenoot Sergio Perez een tiende voorbleef. De Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz starten de race vanaf de tweede rij. Nyck de Vries kwam tijdens de kwalificatie tot de negentiende tijd.

De krachtsverhoudingen werden na het testen en de trainingen in Bahrein eindelijk duidelijk. In Q1 was meteen duidelijk dat het veld heel erg dicht bij elkaar zou zitten want tussen de eerste en laatste plek zat slechts 1,7 seconde. Dit betekende dat het aan het eind van de sessie weer flink stuivertje wisselen was en er vielen de nodige verrassingen te noteren. Zo ging Alexander Albon met de Williams door naar deel twee en teamgenoot Logan Sargeant strandde op een duizendste door dezelfde tijd als Lando Norris te rijden.

Tegenvallers waren er ook, want Kevin Magnussen viel al direct buiten de boot met de Haas, net als Oscar Piastri met de McLaren. De Vries kon met de AlphaTauri geen potten breken en eindigde ruim achter teamgenoot Yuki Tsunoda. De laatste plaats was heel verrassend voor Pierre Gasly met de Alpine. De Fransman zag zijn snelste tijd afgenomen worden vanwege baanlimieten, maar was anders ook uitgeschakeld geweest. De sessie lag enkele minuten stil omdat er onderdelen van de Ferrari van Leclerc waren gevlogen.

In de tweede sessie liet Red Bull eindelijk meer zien en het team van Verstappen en Perez was de enige die maar één run nodig had. De rest deed er twee en ook nu zat het veld zo dicht bij elkaar dat het in de laatste minuten weer zeer spannend was. Norris, Valtteri Bottas, Guanyu Zhou, Tsunoda en Albon vielen uiteindelijk af.

Verstappen vatte de koe bij de hoorns in Q3 en zette met een tijd van 1.29,897 direct de standaard neer, gevolgd door Leclerc en Perez. Opvallend was dat een aantal coureurs maar één run deden, waaronder Fernando Alonso die vooraf als kanshebber op poleposition werd geacht. De Spanjaard strandde met de Aston Martin op plek vijf.

In de tweede run verbeterde Verstappen zich naar een 1.29,708 en zorgde Perez voor een eerste startrij voor Red Bull door Leclerc nog te pakken. De Monegask besloot niet meer naar buiten te gaan maar bleef teamgenoot Sainz wel voor. Alonso pakte plek vijf, voor de Mercedessen van George Russel en Lewis Hamilton. De aan de polsen geblesseerde Lance Stroll klokte de achtste tijd, voor Esteban Ocon en de in de Formule 1 teruggekeerde Nico Hülkenberg.

Oppermachtige Leerdam pakt wereldtitel op 1.000 meter, Stolz pakt tweede wereldtitel bij WK afstanden

Jutta Leerdam is zaterdag voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioen op de 1.000 meter geworden. De Nederlandse won in een tijd van 1.13,03 en was daarmee ruim één seconde sneller dan nummer twee Antoinette Rijpma-de Jong.

Jutta Leerdam was al het hele seizoen oppermachtig op de 1.000 meter en ook in Heerenveen op het WK afstanden stond er op de 24-jarige schaatsster geen maat. Ze reed naar een tijd van 1.13,03 en was daarmee ruim één seconden sneller dan Antoinette Rijpma-de Jong, die tot dan de snelste tijd had staan. Olympische kampioene Miho Takagi uit Japan moest genoegen nemen met brons in een tijd van 1.14,37. Voor Leerdam is het haar tweede wereldtitel op de 1.000 meter.

1.000 meter mannen
Bij de mannen ging op de 1.000 meter het goud naar Jordan Stolz. Het Amerikaanse supertalent, die vrijdag al het goud had gepakt op de 500 meter, was op de kilometer oppermachtig. Hij reed naar een tijd van 1.07,11, waarmee hij slechts twee honderdsten van een seconde boven het baanrecord van de Rus Pavel Kulizhnikov bleef. Stolz pakte het goud voor Thomas Krol, die zestiende van een seconde langzamer was dan de 18-jarige Amerikaan. Het brons was voor de in Haarlem geboren Cornelius Kersten, die nu voor Groot-Brittannië rijdt.

Vollering wint Strade Bianche net voor ploeggenote Kopecky

Demi Vollering heeft zaterdag bij de vrouwen de Strade Bianche gewonnen. In de finale moest de Nederlandse in eerste instantie afrekenen met een op hol geslagen paard en later was ze in de sprint net te sterk voor haar Belgische ploeggenote Lotte Kopecky.

Bij de vrouwen bleef de wedstrijd tussen de topfavorieten lang gesloten. Op dat moment had de Amerikaanse Kristen Faulkner een voorsprong van twee minuten op het peloton, waar Demi Vollering de aanval opende. De 26-jarige Nederlandse sloeg een gat op de andere favorieten, met onder wereldkampioene Annemiek van Vleuten en de sterk rijdende Puck Pieterse. Vollering had een mooie voorsprong te pakken, maar in de afdaling kreeg ze opeens te maken met een op hol geslagen paard.

Vollering kon niet vol doorrijden en pas nadat het paard ten val kwam kon de Nederlandse de tegenaanval inzetten op Faulkner. Vanuit de groep van de favorieten reed ploeggenote Lotte Kopecky naar Vollering toe en het tweetal van SD Worx zette de achtervolging in op Faulkner. In de laatste kilometer werd de Amerikaanse teruggepakt en kregen we een sprint tussen twee ploeggenotes. Vollering was daarin net wat sneller dan Kopecky en pakte de Italiaanse voorjaarsklassieker.

Results powered by FirstCycling.com

Pidcock wint Strade Bianche na indrukwekkende solo

Tom Pidcock heeft op een indrukwekkende manier de Strade Bianche gewonnen. De Engelsman van Ineos Grenadiers reed op vijftig kilometer van de finish weg uit het peloton en pakte de winst in Siena. Valentin Madouas kwam op twintig seconden als tweede over de streep, voor Tiesj Benoot.

In de begin uren van de wedstrijd reed er een kopgroep van drie vooruit, maar op de onverharde wegen rondom Siena had het trio geen kans op de zege. Op ruim vijftig kilometer van de finish opende Alberto Bettiol de aanval. De Italiaan kreeg in eerste instantie Andrea Bagioli met zich mee en niet veel later maakte Tom Pidcock de sprong naar de twee Italianen.

Op een technisch stuk op de onverharde weg reed Pidcock weg bij Bettiol en Bagioli en ging op zoek naar de koplopers van de eerste uren. De Engelsman zou snel aansluiten en liet ze vervolgens ook snel achter. In de achtergrond probeerde Mathieu van der Poel met een versnelling, maar de Nederlander beschikte niet over juiste benen en zou geen rol van betekenis spelen in de Italiaanse voorjaarklassieker.

Na de strook op de Monte Santa Marie ontstond er achter Pidcock een omvangrijke achtervolgende groep met onder meer Matej Mohoric en Tiesj Benoot. In die groep was de samenwerking niet goed en bleef het verschil met Pidcock hangen rond de halve minuut. Op de voorlaatste strook, met de Colle Pinzuto deed Benoot een poging om het gat naar Pidcock te dichten en kreeg Rui Costa en Valentin Madouas met zich mee. De samenwerking was opnieuw niet goed en de rest kwam weer terug mede dankzij Atilia Valter die het gat naar zijn ploeggenoot Benoot dicht reed.

Door de verschillende versnellingen was het verschil naar Pidcock wel onder de tien seconden geraakt, maar helemaal vooraan zouden ze niet geraken, doordat er veel naar elkaar gekeken werd. Pidcock profiteerde daar optimaal van en liep weer uit naar een halve minuut en zou in Siena de winst pakken. Hij won met twintig seconden voorsprong op Madouas en Benoot.

Results powered by FirstCycling.com

Boschung domineert heerlijke openingsrace F2-seizoen

Het seizoen in de Formule 2 is zaterdagmiddag afgetrapt met de sprintrace op het circuit van Bahrein. Wat de winst betreft werd dat niet zo spannend, maar daarachter werd het een heerlijke race, met continu knokpartijen om elke positie.

Ralph Boschung mocht van poleposition vertrekken en had rookie Roman Stanek naast zich, gevolgd door mederookie Arthur Leclerc, Ayumu Iwasa, Kush Maini en Dennis Hauger - Richard Verschoor startte als zevende. Boschung kende een prima start, Iwasa en Leclerc vochten een felle strijd uit om plek twee - Stanek werd door beiden gepasseerd.

Na de eerste beschietingen had Boschung de leiding, voor Iwasa, Leclerc en de sterk naar voren komende Formule 3-kampioen Victor Martins, die plek drie van Leclerc overnam. Martins' teamgenoot Theo Pourchaire schoof in rap tempo door naar de vijfde plek, voor Hauger, Jehan Daruvala en Stanek, terwijl Verschoor het lastig had en door kwam als elfde.

In no-time ging Pourchaire ook langs Leclerc, die ook nog eens een ouderwetse stop-and-go-penalty van tien seconden kreeg voor het overtreden van de regels bij de start: de monteurs waren te laat van de grid af. Martins ging vervolgens even voorbij Iwasa, maar de Japanner sloeg in een fraai duel gewoon weer terug en pakte de tweede plek weer in handen.

Niet veel later deed Martins een nieuwe poging en ook dit keer sloeg Iwasa terug, maar Martins leek hem nu toch te pakken te hebben en gelijk daarna werd Iwasa aangevallen door Pourchaire. Die kreeg op zijn beurt Hauger langszij, waardoor Martins op plek twee even adem kon halen. Al het geknok zorgde ervoor dat Hauger ook langs Iwasa kon, terwijl Pourchaire weer op plek vijf reed.

In de slotfase leek Martins het lastig te krijgen met de banden, waardoor de meer ervaren Hauger zijn tweede plek over kon nemen. Boschung's eerste F2-zege kwam niet in gevaar: na bijna honderd races was het eindelijk zo ver voor de Zwitser. Hauger pakte de tweede plek, Martins rondde zijn debuutrace af met een keurige derde plek, voor Iwasa, Pourchaire en Daruvala - Verschoor finishte de race na een probleem niet.

Marti opent F3-seizoen met winst in fraaie race

Op het circuit van Bahrein is zaterdagochtend het nieuwe seizoen in de Formule 3 van start gegaan. De jongelingen in de klasse richting de Formule 1 werkten zaterdag hun sprintrace af, waarin gelijk al lekker geknokt werd.

Franco Colapinto opende het seizoen met poleposition, voor Josep Maria Marti, Caio Collet, Paul Aron, Dino Beganovic en Leonardo Fornaroli. Colapinto hield de leiding vast bij de start, voor Collet, Marti, Aron, Beganovic, Oliver Goethe en Fornaroli, maar in ronde twee kwam de safety car de baan op: Rafael Villagomez werd stevig de barrière in getikt, maar was wel in orde.

Na een paar ronden onderbreking konden we door, waarbij Colapinto de leiding hield, maar Marti zijn plekje terug kon pakken ten opzichte van Collet. De safety car kwam echter al snel de baan weer op wegens aanvaringen tussen onder meer Luke Browning en Kaylen Frederick in het achterveld.

Nog een paar ronden later kon er wederom geracet worden, dit keer deed Marti een - onsuccesvolle - aanval op Colapinto's leidende positie. Twee ronden later probeerde hij het opnieuw en dit keer lukte het wel om Colapinto te verschalken. Teamgenoten Aron en Beganovic vochten ook een mooi duel uit, de inzet daar was de vierde plek, waar Goethe zijn ogen vanaf plek zes ook op richtte.

Marti reed verder onbedreigd naar zijn allereerste F3-zege, voor Colapinto en Collet. Beganovic won het prima duel om de vierde plek, voor Aron en Goethe.

Egypte: 'verborgen gang' in Piramide van Gizeh zichtbaar gemaakt

Het bestaan van een verborgen gang boven de hoofdingang van de Grote Piramide van Gizeh is eindelijk bevestigd, hebben Egyptische archeologen gezegd. Video via een endoscoop toonde de binnenkant van de gang, die 9 meter lang en 2,1 meter breed is.

De onderzoekers zeiden dat de gang gecreëerd zou kunnen zijn om het gewicht van de piramide rond de ingang of een andere nog onontdekte kamer te 'herverdelen'. De gang werd voor het eerst ontdekt in 2016 met behulp van een beeldvormende techniek genaamd muography.

Gevolgen van staking ziekenhuizen op 16 maart nog onduidelijk

Ziekenhuizen kunnen patiënten op dit moment nog geen duidelijkheid geven over de gevolgen van de staking op 16 maart. Op die dag zal personeel in tientallen ziekenhuizen zorg verlenen alsof het een zondag is. Dat betekent dat in principe alleen acute zorg doorgaat en geplande operaties en afspraken vervallen.

Wat dat betekent voor mensen die op 16 maart een ingreep hebben afgesproken valt volgens meerdere ziekenhuizen nog niet te zeggen. “We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt of uw afspraak doorgaat op 16 maart”, schrijft het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven aan patiënten. “Alleen op de afdelingen die uiteindelijk deelnemen aan de actie, zullen afspraken worden verzet. We weten op dit moment dus nog niet welke afdelingen meedoen met de staking.” Zodra dat wel bekend is, krijgen mensen van het ziekenhuis te horen of hun operatie of behandeling wordt verzet. Wanneer mensen meer informatie krijgen, is op dit moment onduidelijk. Meer hierover bij Skipr

Politievakbond: Zelfs in verzorgingshuizen agressie tegen agenten

Het geweld tegen agenten wordt niet minder, blijkt volgens het AD uit recente cijfers van de politie. Publiekscampagnes en een speciale taskforce hebben niks uitgehaald. Agressie tegen agenten is er zelfs in verzorgingshuizen.

Voorzitter van politievakbond NPB Jan Struijs vertelt tegen het dagblad over agenten die moesten uitrukken naar een zorglocatie. “Op de meest vreemde plekken komt geweld om de hoek kijken. Gewoon, omdat iemand zijn hechtinkje niet snel genoeg krijgt. Het is echt een groot maatschappelijk probleem, campagnes en andere initiatieven zetten geen zoden aan de dijk. Het is om moedeloos van te worden.” Lees verder bij Skipr

Hordenloopster Visser overtuigend door op EK, Bouju maakt indruk op 60m

Op de derde dag van de Europese kampioenschappen indooratletiek in Istanbul heeft de Nederlandse ploeg zaterdagochtend weer prima gepresteerd. Met name op de looponderdelen ging het lekker, op de technische onderdelen was de Nederlandse deelname beperkt in de ochtendsessie.

60m mannen, series
Raphael Bouju liep een uitstekende race: de jongeling snelde in een persoonlijk record van 6,59 seconden naar de winst in zijn serie en dus een plekje in de halve finales - uiteindelijk was alleen olympisch 100 meter-kampioen Lamont Marcell Jacobs (6,57) iets sneller. Joris van Gool stelde wat teleur: met 6,72 seconden moest hij het doen met plek vijf in zijn serie, waardoor hij werd uitgeschakeld.

3000m mannen, series
Tim Verbaandert liep in zijn serie in 7:57,28 minuten naar een sterke vierde plek, wat ruim voldoende was voor een automatische finaleplek. Dat lukte Mike Foppen in de andere serie niet, maar hij hoefde zich geen zorgen te maken: hij had samen met de Belg Robin Hendrix het tempo hoog genoeg gehouden en met 7:51,61 kon hij ondanks zijn achtste plek als tijdsnelste ook gewoon door naar de finale.

60m horden vrouwen, series
Nadine Visser maakte grote indruk door ogenschijnlijk ontsnappen naar de winst te lopen in een prima 7,88 seconden. Maayke Tjin-A-Lim deed het eveneens uitstekend: in 8,03 seconden snelde ze naar de tweede plek in haar serie en dus een halvefinaleplaats. Dat lukte Zoë Sedney tot slot ook: zij werd met 8,08 seconden derde in haar serie, ook dat was voldoende.

Polsstokhoogspringen mannen, kwalificatie
Rutger Koppelaar kon vanwege rugproblemen niet van start gaan, Menno Vloon kwam wel in actie. Dat ging echter niet veel beter: 5,40 meter werd in de derde en laatste poging gehaald, 5,55 meter lukte in één keer en bood hoop, maar op 5,65 meter ging Vloon drie keer in de fout - einde verhaal en geen finaleplek, waar toch wel een beetje op gerekend was.

Acteur Tom Sizemore (61) overleden

Tom Sizemore, de ster van Saving Private Ryan en Black Hawk Down, is op 61-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenaneurysma. De acteur raakte in coma op zaterdag 18 februari na het aneurysma en lag sindsdien op de intensive care. Zijn manager, Charles Lago, zei dat Sizemore op vrijdag 3 maart overleed in een ziekenhuis in Burbank, Californië, met zijn broer Paul en zijn tweelingzonen aan zijn zijde. Sizemore won vijf Academy Awards voor zijn acteerwerk waaronder voor zijn iconische legerfilms.

Sizemore studeerde aan de Wayne State-universiteit, waar hij zijn bachelor in Fine Arts behaalde. Zijn master haalde hij aan de Temple-universiteit in Philadelphia. Hij vertrok naar New York, waar hij zijn acteercarrière begon in off-Broadway-theaterproducties. Vanaf 1989 speelde hij in films, waaronder grote bioscoopfilms als Born on the Fourth of July, Harley Davidson and the Marlboro Man, True Romance en Natural Born Killers. In 1995 speelde hij een belangrijke rol in Strange Days en twee jaar zijn eerste grote hoofdrol in The Relic. Zijn laatste film maakte hij in 2017.

De acteur had een zeer turbulent privéleven, kampte met verschillende verslavingen en is veroordeeld voor huiselijk geweld. 

Lavrov uitgelachen bij G20-top na uitleg over 'oorzaak' oorlog Oekraïne

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, beleefde een pijnlijk moment op een conferentie in de marge van de zaterdag afgesloten G20-top in India. Hij werd door de zaal uitgelachen toen hij reageerde op vragen en uit ging leggen hoe de oorlog in Oekraïne was begonnen.

Rusland zal voor zijn energiehandel niet langer afhankelijk zijn van partners in het Westen en zijn nieuwe energiebeleid zal zich richten op betrouwbaardere partners zoals India en China, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Sergey Lavrov, die in Delhi was voor de G20-bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken, sprak vrijdag op de Raisina Dialogue, een multilaterale conferentie in de hoofdstad New Delhi.

Lavrov: “De oorlog die we proberen te stoppen, is tegen ons begonnen door het Oekraïense volk in te zetten om het Russische beleid te beïnvloeden, inclusief het energiebeleid. En ik kan het alleen maar in harde woorden zeggen: dit heeft gezorgd dat we niet langer afhankelijk willen zijn van partners in het Westen. We zouden niet toestaan dat ze opnieuw de pijpleidingen opblazen.”

Lavrov zat er  na het gelach ongemakkelijk en ook verrast bij. India is Moskou normaliter redelijk goed gezind is en heeft een speciale relatie met Rusland. 

'Rapport ACM energieprijzen roept vraagtekens over woekerwinsten op'

De energiebedrijven Eneco, Essent en Vattenfall maken volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geen woekerwinsten dankzij de energiecrisis. Er zou tussen de 0 en 5 procent van de omzet winst worden gemaakt wat jaarlijks neerkomt op ‘enkele tientjes’ per huishouden, aldus de ACM. 

Het rapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de prijsvorming van de drie grootste energieleveranciers roept nog meer vragen op over mogelijke woekerwinsten. Het onderzoek richtte zich alleen op de (prijs)opbouw van het leveringsbedrijf. De productietak van deze energieleveranciers werd niet onderzocht, terwijl energiebedrijven de mogelijkheid hebben om daar de winst te laten vallen.

Dit bedrijfsonderdeel kan erg winstgevend zijn, zodat er alsnog veel geld is binnengestroomd. Omdat het ACM geen wettelijke bevoegdheid heeft, blijft in het onderzoek onbeantwoord hoe winstgevend deze productietak is. Het onderzoek is incompleet.

Een ander punt dat vragen oproept, is de nettomarge. De marge van vorig jaar was 0 tot 5 procent en dat is dit jaar niet veranderd. Wat wel anders is, is dat de energietarieven twee keer zo hoog zijn geworden. Dat betekent dat er in euro’s wel veel meer winst gemaakt wordt.

'De helft van de mensheid is binnenkort veel te dik'

Over twaalf jaar zou de helft van alle mensen overgewicht kunnen hebben en een kwart zwaarlijvig zijn: de World Obesity Federation waarschuwt hiervoor in haar World Obesity Atlas.

Volgens dit rapport heeft bijna 40 procent van alle mensen wereldwijd al overgewicht en dit aantal zal toenemen – vooral onder kinderen en jongeren. De auteurs van de atlas gaan ervan uit dat obesitas bij jongens onder de 18 jaar in 2035 met 100 procent zal zijn toegenomen en bij meisjes zelfs met 125 procent.

Vooral mensen in armere landen in Afrika en Azië worden hierdoor getroffen. Dit is niet alleen een gezondheidsprobleem, maar ook een economisch probleem. De kosten die dit veroorzaakt voor de wereldeconomie zijn vergelijkbaar met de kosten van de coronapandemie. Om deze trend een halt toe te roepen, moeten staten daarom snel in actie komen en bijvoorbeeld reclame voor bijzonder ongezonde voeding verbieden of gezonde voeding op scholen afdwingen.

Rheinmetall wil tanks gaan bouwen in Oekraïne

Het Duitse wapenconcern Rheinmetall wil een tankfabriek bouwen in Oekraïne. De onderhandelingen zijn momenteel aan de gang, zei CEO Papperger. Op deze manier zouden jaarlijks tot wel 400 gevechtstanks van het nieuwe Panther-type kunnen worden geproduceerd. Papperger was minder optimistisch over de duur van de oorlog. Dit gaat volgens hem waarschijnlijk nog jaren duren.

In een interview met de Rheinische Post zei Papperger dat de Rheinmetall-fabriek in Oekraïne gebouwd kan worden voor zo'n 200 miljoen euro. Jaarlijks kunnen daar  honderden gevechtstanks van een nieuw ontwikkeld tanktype geproduceerd worden. Dit is een van de modernste wapensystemen ter wereld. Het model KF51 werd afgelopen zomer gepresenteerd op de wapenbeurs Eurosatory in Parijs.

De gesprekken met de Oekraïense regering zijn "veelbelovend", zei Papperger. Hij verwacht binnen twee maanden een beslissing. Wat de veiligheid van de fabriek betreft, zei hij dat de fabriek afdoende kan worden beschermd met luchtafweergeschut.

Papperger benadrukte dat Oekraïne 600 tot 800 tanks nodig heeft om de oorlog te winnen. Om dat aantal bij elkaar te krijgen, zou de bouw van nieuwe tanks snel moeten beginnen. "Zelfs als Duitsland alle 300 Leopard 2-tanks naar Oekraïne zou sturen zou dat nog veel te weinig zijn", legt de baas van Rheinmetall uit. Volgens de huidige status levert Rheinmetall ongeveer 250 tanks in verband met de oorlog in Oekraïne, waaronder het infanteriegevechtsvoertuig Marder, de hoofdgevechtstank Leopard 2A4 en het oudere model Leopard 1. Oekraïne zal ook tientallen gevechtstanks van andere landen ontvangen. Naast de tanks van Duitse makelij zijn dit M1 Abrams-tanks uit de VS en Challenger 2-tanks uit Groot-Brittannië. De eerste leveringen worden de komende weken in Oekraïne verwacht.

Rheinmetall: De oorlog zal "waarschijnlijk jaren duren".
Papperger verwacht dat de oorlog "waarschijnlijk nog jaren" zal duren. Terwijl de westerse geallieerden veel wapens naar Oekraïne stuurden om het land zichzelf te laten verdedigen, beschikken de Oekraïners nog niet over voldoende uitrusting om hun grondgebied volledig te heroveren. Tegelijkertijd heeft Rusland niet zoveel middelen als het Westen. Toch heeft de Russische leiding tot nu toe geen concessies gedaan aan haar agressieve koers richting Oekraïne. "We kunnen deze evenwichtsoefening alleen oplossen door Oekraïne veel consequenter te steunen", zei Papperger.

Rheinmetall gaat de beurs op
Rheinmetall draait goed door de oorlog in Oekraïne. Zoals aangekondigd door Deutsche Börse, zal de wapengroep uit Düsseldorf op 20 maart worden opgenomen in de toonaangevende Dax-index. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een jaar geleden is de koers van het aandeel Rheinmetall bijna verdubbeld en is het bedrijf op de beurs bijna elf miljard euro waard.

Noorse biatleten domineren bij hervatting World Cup

Nu het wereldkampioenschap biatlon voorbij is, is men na een korte pauze weer verder gegaan in de World Cup. De wereldtop is afgereisd naar het Tsjechische Nove Mesto, waar inmiddels de sprints afgewerkt zijn: twee schietbeurten met één strafronde per gemist schot.

Mannen
Johannes Thingnes Bø vertrok als tweede en de dominante Noor maakte gelijk een einde aan de spanning: tien treffers en daarmee was het wat de winst betreft al gedaan, ook al waren er nog ruim negentig mannen onderweg. De enige die een beetje in de buurt bleef was oudere broer Tarjei Bø, die ook foutloos bleef en op precies een halve minuut finishte. Het werd sowieso een heel Noors feestje, want plek drie was voor Vetle Sjåstad Christiansen, die met één misser op maar liefst 1:15 minuten eindigde, en vierde werd de jonge Endre Strømsheim met zijn tien treffers (+1:17).

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland kende een bijzonder lastige voorbereiding op het seizoen en kwam door fysiek malheur pas later in actie, maar inmiddels heeft ze de vorm te pakken: met tien treffers en prima langlaufen noteerde de Noorse de snelste tijd. Haar landgenote Ingrid Landmark Tandrevold kon haar op de ski's bijbenen, maar met één misser gaf ze de zege op de schietbaan weg: tweede op 20,5 seconden, ongeveer de tijd van een strafronde. Plek drie was op 29,3 seconden voor de Française Anaïs Chevalier-Bouchet, die ook negen schijven trof. De wedstrijd was wel beduidend competitiever dan die bij de mannen: de eerste dertien eindigden binnen een minuut van Røiseland.

Presentator Dennis Schouten gestoken in gezicht

Afgelopen nacht is Dennis Schouten slachtoffer geworden van zinloos geweld.

Tijdens het uitgaan is de presentator door een onbekend persoon gestoken in zijn wang. 

"Ik ben vannacht rond 3:00 uur in mijn gezicht gestoken met een mes in Aspen Valley in Enschede. Terwijl ik met een vriend van mij zat te praten aan de bar in afwachting op onze borrel. Ineens zat ik onder het bloed", zo vertelt hij op Instagram.

Dennis heeft aangifte gedaan.

Noorse langlaufers pakken 12e wereldtitel op rij op estafette

Tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten, gehouden in het Sloveense Planica, hebben de beste langlauflanden ter wereld gestreden om de wereldtitel op de estafette bij de mannen. Vier keer tien kilometer stond er op het programma, met de eerste twee in de klassieke stijl en de andere twee in de vrije stijl.

Goud
Bij de eerste groep lopers bleef het veld even bij elkaar, maar de Noorse kilometervreter Hans Christer Holund had daar weinig zin in: hij trok al vroeg ten strijde en sloeg een gat van een dikke 25 seconden naar een forse groep, waar de Zwitser Beda Klee en Richard Jouve uit Frankrijk de gangmakers waren. Italië was vooraf een serieuze outsider, na hun verrassende World Cup-zege in Toblach, maar na een val haakte Dietmer Nöckler af en verder ging alles fout wat er fout kan gaan - de ploeg werd negende op dik vijf minuten.

Noorwegen had weinig zin om het verder spannend te maken: Pål Golberg hield de voorsprong in stand, Simen Hegstad Krüger maakte er een dikke minuut van en met Johannes Høsflot Klæbo als afmaker was van enige spanning verder natuurlijk geen sprake. Wederom goud voor Noorwegen dus, in tegenstelling tot de Noorse zege bij de vrouwen was dat bepaald níet verrassend. Het was de twaalfde opeenvolgende Noorse wereldtitel op de estafette, en de zestiende in de afgelopen zeventien WK's - Oostenrijk sprintte de Noren in 1999 ín Oostenrijk naar het zilver.

De rest
Achter de Noren was het de tweede Finse loper, specialist klassieke stijl Iivo Niskanen, die de grote groep achter zich had gelaten, nadat hij het over had genomen van Ristomatti Hakola. Niskanen bracht Perttu Hyvärinen in perfecte positie, waarna de kersvers wereldjuniorenkampioen Niko Anttola het af mocht maken. De 20-jarige debutant had het in de slotfase even lastig, maar hield dapper stand en sleepte het fraaie Finse zilver binnen.

Bij Zweden gingen Johan Häggström en Jens Burman in de klassieke stijl gewoon mee in de grote groep en in de vrije stijl hield William Poromää zijn plekje daar ook vast, hoewel gehoopt werd dat hij kon ontsnappen. Dat lukte niet en slotloper Calle Halfvarsson haakte zelfs helemaal af. Zo ging de strijd om brons tussen Duitsland en Frankrijk en in de eindsprint rekende Friedrich Moch af met Jules Lapierre: brons voor de Duitsers, met verder ook nog Albert Kuchler, Janosch Brugger en Jonas Dobler - met name de laatste twee waren zeer indrukwekkend.

Schansspringer Zajc zet thuispubliek in vuur en vlam met wereldtitel

In het Sloveense Planica is de laatste individuele wereldtitel in het schansspringen vergeven tijdens de huidige wereldkampioenschappen op de noordse sporten. Dat werd een groot feest voor de thuisfans, die na een fraaie wedstrijd flink uit hun dak konden gaan.

Na de eerste ronde was de leiding in handen van Ryoyu Kobayashi uit Japan, maar het Sloveense thuispubliek had ook reden om te hopen: Timi Zajc stond vlak achter Kobayashi op de tweede plek. Halvor Egner Granerud uit Noorwegen volgde op plek drie, voor de Pool Dawid Kubacki, Karl Geiger uit Duitsland en het volgende Pools-Duitse tweetal, Kamil Stoch en Markus Eisenbichler. De Oostenrijker Daniel Tschofenig voerde de rest van het veld aan op plek acht.

Tschofenig zakte in de tweede ronde vier plekken terug, met zijn landgenoot Stefan Kraft aan de leiding. Eisenbichler behield zijn positie, veruit zijn beste wedstrijd van het seizoen, waarna Stoch voor de Duitser bleef. Geiger leverde drie plekken in, Kubacki pakte vervolgens plek één over, met nog drie mannen te gaan. Granerud maakte het niet waar: vier plekken verlies voor de Noor, dus een medaille was zeker voor Kubacki. Het dak ging er vervolgens af onderaan de schans, want Zajc sprong met nog één man te gaan naar de eerste plek. Kobayashi moest het doen met het zilver, voor Kubacki en achter de eerste Sloveense wereldkampioen op de grote schans ooit, Timi Zajc.

PEC Zwolle evenaart Ajax met hoogste score in betaald voetbal

PEC Zwolle heeft vrijdag het Nederlandse doelpuntenrecord geëvenaard. De koploper van de Keuken Kampioen Divisie won met maar liefst 13-0 van FC Den Bosch. Het is de grootste overwinning ooit op het tweede niveau in Nederland en een evenaring van de grootste zege ooit in het betaalde voetbal. In 2020 won Ajax in de Eredivisie met 0-13 bij VVV-Venlo.

Na 31 minuten spelen in Zwolle stond de thuisploeg al met 7-0 voor. Daarna haperde even de score en ging PEC Zwolle de rust in met 7-0. Na rust gingen de Zwollenaren vrolijk door met doelpunten maken en zou het uiteindelijk met 13-0 winnen. Daarmee benarde ze de hoogste score ooit in het Nederlands voetbal. Ajax won in 2020 ook met dezelfde cijfers van VVV.

In de eerste divisie van het betaald voetbal in Nederland was het wel de hoogste score. Dat stond sinds 2010 op naam van Sparta Rotterdam, dat toen met 12-1 wist te winnen van Almere City.

FOK! Wat een weer: bewolkt met wat neerslag

winterbanner

Goede morgen!

De dag begint zonder een code maar wel met bewolking in het noorden en midden van het land. Daar kan wat lichte neerslag uit vallen. De bewolking verplaatst zich naar het zuiden, waar het daar dan licht kan regenen. De wind is in het noorden een vrij krachtige wind, in het oostelijk waddengebied een krachtige wind. Ook vanmiddag is het bewolkt maar de zon kan wel tevoorschijn komen in het noorden en midden van het land bij zo'n 7 graden.

Vanavond is het dan overal droog maar nog wel zwaar bewolkt. De noordelijke wind gaat iets liggen. In de nacht naar zondag valt er weer wat neerslag bij een minimumtemperatuur van 2 graden. De komende dagen is er vrij veel kans op neerslag, in de loop van volgende week is er nachtvorst mogelijk

Onbewolkt maar vrij veel wind aan het IJ te zien. (Foto: DJMO)
Onbewolkt maar vrij veel wind aan het IJ te zien. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Complimentendag, schrijf een compliment en maak kans op een abo!

Het was woensdag 1 maart Complimentendag. Het initiatief voor deze dag is voor het eerst gestart op 1 maart 2003. Het is de bedoeling dat men op deze dag nadenkt over wat ze bij anderen waarderen en deze waardering uit te spreken. 

Een mooie gelegenheid voor FOK!  Frontpage om een vijftal FOK! abonnementen (30 dagen) te verloten onder users die in de reacties een compliment geven aan iemand anders. Het maakt niet uit aan wie of waarvoor een compliment gegeven wordt, zolang het maar positief en recht uit het hart is. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.