'Kombinierer' Riiber oppermachtig naar vierde wereldtitel in anderhalve week

In het Sloveense Planica is tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten de laatste gouden medaille vergeven op de noordse combinatie. De mannen werkten de individuele wedstrijd op de grote schans af, wat voor het zilver beduidend spannender werd dan voor het goud.

Bij het schansspringen sloeg Jarl Magnus Riiber ongenadig hard toe: de Japanner Ryota Yamamoto, niet een van de meest begenadigde langlaufers, mocht 36 seconden na de Noor beginnen met langlaufen en was daarmee de enige die binnen een minuut bleef. Kristjan Ilves uit Estland volgde na 1:02 minuten, terwijl met de Duitser Julian Schmid (+1:24), Johannes Lamparter uit Oostenrijk (+1:26) en de Noor Jens Lurås Oftebro (+1:33) een drietal sterke langlaufers op zo'n anderhalve minuut van Riiber volgde.

Langlaufend had Riiber natuurlijk weinig te duchten van de rest, terwijl Yamamoto en Ilves op een hele ruime minuut snel een duo vormden, met Lamparter, Schmid en Oftebro daar nog vijftien tellen achter na 2,5 van de 10 kilometer. Na ruim vijf kilometer smolten de achtervolgers samen tot een groep van vijf, niet lang daarna kwamen ook de Oostenrijker Stefan Rettenegger en Matteo Baud uit Frankrijk zich bij de groep melden, waar vooral werd gestreden om het zilver en brons.

Riiber stoomde vrolijk door naar de wereldtitel, ver achter hem opende Lamparter de aanval op het zilver, waarbij Oftebro het beste kon volgen. Het was zelfs meer dan volgen voor de Noor, die Lamparter achter zich liet en het zilver pakte, voor de Oostenrijker. Voor Riiber eindigde het WK na flink wat fysiek malheur in de aanloop toch volkomen perfect: twee keer individueel goud en twee keer goud in teamverband, de maximale score was een feit.